Læsetid: 2 min.

Rikke Hvilshøj afviser alternativer til asylcentre

Integrationsministeren afviser, at irakiske flygtninge skal indkvarteres uden for asylcentre. De Konservatives vil heller ikke tale nye boligforhold nu og her
6. januar 2007

Regeringen har ingen planer om at finde alternativer til asylcentrene får de irakiske flygtninge. I hvert fald ikke her i landet.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) arbejder derimod på højtryk for at få sendt de afviste asylansøgere hjem.

"Jeg følger selvfølgelig løbende indkvarteringssituationen på asylcentrene, men det er overhovedet ikke aktuelt med en debat om alternative boligformer. Det, vi bruger kræfter på, er at se hvilke irakere, vi kan få sendt hjem. Og det er det vi arbejder på," siger Rikke Hvilshøj.

Den konservative udlændingeordfører Henriette Kjær rakte ellers tidligt fredag en udstrakt hånd frem til de afviste asylansøgere. Til TV2 News udtalte hun således, at "vi bør drøfte, om vi ikke skal tilbyde dem en anden boligform end asylcentrene".

Det sker efter at FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i en ny anbefaling opfordrer de europæiske lande til at give irakerne fra den centrale og sydlige del af landet opholdstilladelse på grund af den dårlige sikkerhed i området.

Udtalelse overfortolket

Men den udtalelse er blevet skarpt overfortolket, mener Henriette Kjær.

"Jeg ønsker ikke nogen særlov eller midlertidig opholdstilladelse, og jeg ønsker ikke, at alle irakere skal ud af asylcentrene. Det, jeg ønsker, er først og fremmest, at irakerne skal sendes hjem - særligt dem fra nord-Irak, men også fra andre dele af Irak. Hvis der så er en restgruppe, som ikke kan sendes tilbage, kan man diskutere en anden indkvartering," siger Henriette Kjær.

Hun understreger, at en sådan diskussion ligger langt ude i fremtiden, og at den i så fald skal tages mellem regeringspartierne og Dansk Folkeparti, som tegner den danske udlændingepolitik.

Dermed må oppositionen trække de rosende ord tilbage, som Henriette Kjær fik med tidligere på dagen. Her mente både Socialdemokraterne og De Radikale således, at det var et særdeles positivt signal fra De Konservative.

"Vi har længe ment, at det er problematisk med den lange ventetid i asylcentrene. Og alle dem, vi ved, at vi ikke kan sende hjem, de skal ud af asylcentrene så hurtigt som muligt," sagde Lotte Bundsgaard.

Minister i åbent samråd

Så hurtigt som muligt var også holdningen hos De Radikales Simon Emil Ammitzbøl.

"Det her giver jo De Konservative lejlighed til at vise det menneskelige ansigt, som de er så glade for at snakke om. Og det vil vi da holde dem fast på," lød det fra Simon Emil Ammitzbøl.

Med meldingen ser det ud til, at SF's integrationsordfører Steen Gade fik ret i sin mere skeptiske indstilling til, om regeringen ville flytte irakerne ud fra asylansøgerne. Steen Gade har nu kaldt integrationsministeren i åbent samråd i integrationsudvalget, for at få klarlagt, hvilke initiativer regeringen vil tage på baggrund af UNHCR's anbefaling.

Men Rikke Hvilshøj slår fast på, at oppositionen ikke skal regne med nogle initiativer. Det er ikke vores bord, siger hun, og henviser til, at det er Flygtningenævnet, der behandler asylsager.

"Jeg har fuld tillid til, at Flygtningenævnet kigger på den her nye anbefaling, og så er det op til dem at vurdere om det skaber nyt grundlag i forhold til asylsager. Jeg kan ikke som minister blande mig i asylafgørelser, og det er der heller ikke andre, der kan," siger Rikke Hvilshøj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her