Læsetid: 3 min.

Ring selv op

25. januar 2001

»George W. Bush’ støtte til NMD var ikke blot en vits i valgkampen.«
USA’s tidligere udenrigsminister Henry Kissinger på Bertelsmanns-stiftelsens konference i Berlin.

»Både republikanere og demokrater begynder nu at få mistanke om, at præsident Bush er meget mere konservativ, end han lod det skinne igennem under valgkampen.«
leder i New York Times

PRÆSIDENDT Bush’ ministerudnævnelser og første embedshandlinger antyder, at han har tænkt sig at holde mere end han lovede under valgkampen. Hvor de amerikanske vælgere må nøjes med at vågne op til følelsen af at have købt katten i sækken, så kan EU vælge at ruste sig endnu mere til kritisk dialog med det ny hold i Washington.
EU-Kommissær Anna Diamantopoulous gik i går ud med hård kritik af Bush’ beslutning om stop for finansiering af amerikanske hjælpeprogrammer, der bruger fri abort til befolkningskontrol i udviklingslande. Diamantopouluos vil have EU i skikkelse af Sveriges statsminister Göran Persson til at rejse sagen over for Bush, når han besøger Sverige i juni. Både kommissæren og Persson er fuldt ud klar over, at det aldrig bliver EU’s gebet at diktere Bush en abort-politik. Sammenstødet er derfor kun interesserant som et første vidnesbyrd om de meget forskellige mentaliteter på hver side af Atlanten, der vil præge samarbejdet mellem EU og Washington.
EU domineres i dag af socialister med liberal hang til markedskræfterne, men også med tradition for grundlæggende opbakning om velfærdsstaten og miljø. Her kan man allerede gætte på, at Bush’ slogan om, at ville være »compassionate conservative« omsat til konkret politik nok viser sig mere konservativt end egentlig omsorgsfuldt.
Hvor EU i bund og grund kan tillade sig at være lidt ligeglad med, hvad Bush stiller op med sine egne borgeres velfærd, er det helt anderledes påtrængende, hvad USA vil foretage sig på områder, som det tikkende NMD-raketforsvar, og de i Haag skibbrudne klimaforhandlinger om global opvarmning.
EU-kommissær for miljø Margot Wallström udtrykte i går sin bekymring over udsigten til at få en aftale i hus på dette område, der allerede viste sig umuligt under Clinton.

ANALYTIKERE har peget på, at flertallet af ansigterne i Bush’ administration godt kunne have brug for et grundkursus i EU. Kun handelsminister Robert Zoellick har et indgående kendskab til EU og et over 10 år gammelt venskab med den franske EU-kommissær for international handel, Pascal Lamy. De to herrer skal nok få rig lejlighed til fordragelig diskussion om de gamle stridigheder i WTO om hormonkød, banan-kvoter og gensplejsede fødevarer.
Men resten af Bush-holdet har allerhøjest NATO som tidligere berøringspunkt med europæerne med golfkrigsgeneralen, udenrigsminister Colin Powell, som det mest kendte eksempel.
I Washington ligger EU’s udenrigspolitiske image stadig, og ikke helt uden grund, i skyggen af tidligere udenrigsminister Henry Kissingers klassiske klagesang om den europæiske rodebutik: Hvilket telefonnummer i EU skal vi ringe til, når lokummet brænder?
Selv om vi har fået Javier Solana, som EU’s udenrigspolitiske repræsentant, og de faste strukturer, der skal bakke ham op, er under fuld opbygning, så slipper Bush næppe foreløbig for at skulle ringe rundt til både Bruxelles, Berlin, London og Paris.
For EU’s borgere er størrelsen af Bush’ telefonregning til krisediplomati ret underordnet. Langt vigtigere er det, om der også vil være nogen, der tør sige noget, når Washington DC ringer. EU-projektets manglende folkelige opbakning kunne bl.a. hænge sammen med, at EU’s udenrigspolitik har haft svært ved at træde i karakter på en måde, der har givet anledning til videre stolthed i EU.
Den ventende, alvorlige konflikt med præsident Bush om NMD-raketforsvaret, som ingen EU-leder bryder sig om, burde være en foræring, den oplagte lejlighed til at vise, at EU vil og tør noget andet. På EU-speak tales der meget om, at EU’s projekter skal have »added value«, gøre en forskel. Lad os få den at se i NMD-sagen. Ring selv op. Der er kun ét nummer.

cobla

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu