Læsetid: 3 min.

Risiko for valgkaos i Ohio

En ny valglov vedtaget af delstatens republikanske lovgivere skaber lige så mange problemer, som den løser. Kritikere frygter, at fattige, minoriteter og ældre stilles i en ugunstig situation
13. oktober 2006

COLUMBUS, Ohio - Noget gik grueligt galt, da 4,5 mio. vælgere i Ohio gik til urnerne for to år siden for at stemme i det amerikanske præsidentvalg. Her i delstatens hovedstad og nordpå i byen Cleveland ved Erie-søens bredder dannede sig lange køer udenfor valgstederne i overvejende demokratiske valgkredse.

Nogle steder var ventetiden 10 timer. Tusinder gav op og gik hjem uden at stemme.

I ugerne inden præsidentvalget viste meningsmålinger, at denne midtveststat formentlig ville blive tungen på vægtskålen. Den kandidat, der vandt her, ville blive USA's næste præsident. Efter en højst succesrig bestræbelse på at mobilisere tro republikanske vælgere til at gå ud på en regnvejsdag og stemme, scorede George W. Bush 120.000 flere stemmer end modkandidaten John Kerry.

Bushs sejrsmargin var for stor til at stille tvivl om resultatet. Alligevel iværksatte en gruppe demokratiske kongresmedlemmer en undersøgelse af uregelmæssigheder i Ohios valgsystem og udgav nogle måneder senere en rapport, hvori statens republikanske regering blev beskyldt for at have overtrådt etniske mindretals grundlovssikret ret til at stemme.

Kritikken af Ohios uduelige valgsystem har resulteret i en reform. Men en ny valglov kan skabe lige så mange problemer, som den løser. Loven skærper de krav, borgere skal opfylde for at blive tilmeldt valgregistre. Formålet er at bekæmpe falsk stemmeafgivning, skønt det egentlige problem er et forældet og inkompetent valgsystem. Kun fire ud af ni mio. stemmer i valgene i 2002 og 2004 var falske.

Fattige i ugunstig position

"Vi frygter, at de nye kontrolforanstaltninger - som f.eks. fremvisning af et kørekort - vil lægge en dæmper på fattige og minoriteters valgdeltagelse," fortæller Peg Rosenfield, en specialist i valglove for organisationen League of Women Voters i Columbus.

Men det bliver afvist af lokale republikanske politikere. Senator Mike DeWine, som risikerer at blive afsat af en demokratisk udfordrer, kalder over for Information loven "et stort fremskridt". Den republikanske kandidat til viceguvernør, Tom Raga, peger på, at vælgerne blot kan medbringe kopien af en gas eller elektricitetsregning eller de sidste fire tal på deres pensionsforsikringsbevis.

Shane Thompson, republikansk kandidat til Ohios lovgivende forsamling, er dog mere oprigtig. "Det er rigtigt, at de strengere krav til at bevise ens identitet vil gå ud over fattige og minoriteter," siger han under et valgmøde i den lille by Midvale.

Historisk set har der været utallige eksempler på, at myndighederne lagde hindringer i vejen for minoriteters og fattiges udøvelse af deres stemmeret. I sydstaterne skulle sorte engang betale en særlig afgift for at blive optaget i valgregistrene. Jo mere bureaukratisk og kompliceret det er at blive registreret, desto mere går det ud over de dårligt uddannede.

At stemme er i USA en totrinsraket. Først skal man tilmeldes et register. Hvis man flytter til en anden valgkreds, skal vælgeren registreres på ny. Reglen gælder, selv om man blot flytter til et andet bykvarter. Hvis man skifter navn, skal registreringen her i Ohio ændres.

Inden en ny valglov blev vedtaget i januar i Ohio, kunne man stemme uden at bevise sin identitet. Underskriften på tilmeldingen til registret blev sammenlignet med underskriften på stemmesedlen. "Folk er ikke klar over, at de nu skal medbringe kørekort eller andet bevis på bopæl. Det stiller fattige, minoriteter og ældre borgere i en ugunstig situation," forudser Peg Rosenfield.

'Der bliver kaos'

Men der er også forbedringer. I Columbus og Cleveland har valgstyrelsen fået penge til at indkøbe flere tusinde nye stemmemaskiner.

"De lange køer foran valgstederne i 2004 skyldtes primært, at partierne havde tilmeldt flere hundredetusinde nye vælgere til registrene. Det kunne systemet ikke håndtere," siger Rosenfield.

Hun konkluderer: "Der var ikke tale om en forsætlig bestræbelse fra de republikanske valgmyndigheder i Ohio på at manipulere valgresultatet. Systemet var fuldstændigt overvældet."

Et andet fremskridt er indførelsen af universel brevafstemning. Førhen kunne vælgere i Ohio kun stemme pr. brev, hvis de var sygemeldt eller ude at rejse. I dag kan alle. Ohios nye valglov er flere hundreder sider lang. De tilsynsførende på valgstederne er frivillige, men ingen forventer, at de sætter sig ind i lovens mange nye regler.

"Det bliver igen kaos på valgdagen," tror Rosenfield.

"Tænk blot, at folk skal udfylde et skema på fire sider, hvis de har skiftet addresse eller efternavn og ønsker at afgive en provisorisk stemme. Hvordan skal en 80-årig klare det?"

Meningsmålinger forudser meget tætte opløb eller dødt løb i fire valgkampe. I det ene risikerer republikanske senator DeWine at tabe til demokraten Sherrod Brown.

Tre republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus kæmper for deres politiske liv. Demokraterne skal erobre seks pladser i Senatet og femten mandater i Huset for at genvinde flertallet fra republikanerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu