Læsetid: 3 min.

Rituel klynk

18. august 2006

Borgerlige borgmestre har ytret, at de simpelthen ikke kan få økonomien i kommunerne til at hænge sammen. Hvad siger du til den kritik af skatteloftet?

"Jeg synes, borgmestrene skal udføre deres opgave som politikere, og den opgave er at prioritere. Ikke at sige, at vi vil have alt på alle hylder, men at sige hvad det er for nogle ydelser, vi tilbyder, og hvad vi ikke tilbyder."

- Men er det så det rene klynk?

"Efter min overbevisning bør det være lokalt, at man prioriterer, og jeg har grundlæggende den opfattelse, at når man vælger at stille op til byrådet, så skal man også tage ansvaret selv."

- Hvorfor skal der så laves en plan?

"Der er først og fremmest behov for en plan, fordi vi stadigvæk ønsker at få ryddet op i nogle af de dårlige eksempler, der er tilbage. Senest så vi de problemer, der var i Københavns Kommunes hjemmepleje."

- Kan du komme med andre eksempler - planen er vel noget, der skal påvirke hele landet?

"Jeg har ikke en skuffe fuld af dårlige eksempler, jeg er udmærket tilfreds med den offentlige service."

- Hvorfor kommer planen nu?

"Jeg synes, den skal komme nu, fordi vi har et behov for at få gjort noget ved de sidste hjørner af service, der skal være bedre. Blandt andet de dårlige eksempler fra København, hvor vi så, at det kan gå galt. Og fordi vi skal blive bedre til at vise, hvor pengene går hen, når vi giver flere penge til kommunerne. Det er pudsigt, at vi hvert år giver dem flere penge, men vi skal hvert år høre på, at nu skærer vi. Det kan jo godt være, at man ikke kan få alt, hvad der står på ens ønskeliste."

Hvad er det så eksempelvis, Per Tærsbøl klager over?

"Det er et spørgsmål om, at kommunerne på det her tidspunkt altid er i gang med at klage over, at de ikke har penge nok. Helsingør Kommune har, så vidt jeg ved, sparet et trecifret millionbeløb op og bygget et kultursted og derfor nu er nødt til at tage af kassen. Det synes jeg ikke, vi skal blande os i. Omvendt synes jeg ikke, borgmestre skal klandre os for konsekvenserne af de valg, man tager lokalt.

Så det er ikke skattestoppet, der dikterer udviklingen i kommunen. Det er, hvor god han er til at drive en kommune."

Men hvordan vil I så rydde op?

"Jeg mener, at det handler om ledelse, om at udnytte stordriftsfordele. Det vigtigste er vel at begynde at lære af de bedste. Alt for mange kommuner tror, at de selv skal opfinde den dybe tallerken."

Men der er vel forskel på kommunerne?

"Der er jo forskel på alle kommuner, og det er altid undskyldningen for ikke at lytte til, om andre gør det bedre.

Så selvom der er forskelle, er der meget, man kan lære, hvis man har det politiske mod til at erkende, at andre kan have bedre ideer end en selv."

De skal lære at prioritere og melde det ud til borgerne?

"De er nødt til at tage det ansvar på sig, det er at være borgmestre, og så må de også erkende, at vi sad sammen med formandskabet i Kommunernes Landsforening og aftalte, hvor mange ekstra penge kommunerne skal have. Det undrer mig nemlig meget, at vi altid skal høre på, at kommunerne skal skære ned, når de hvert år får flere penge. Enten må formandskabet jo være dårlige til at fortælle dem, hvor god en aftale de har lavet, eller også er det en rituel stammedans og klynkedans, der kommer på denne tid af året."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her