Læsetid: 5 min.

Med robotfart ind i fremtiden

I Sydkorea står robotter til at blive en integreret del af kernefamilien. Landets omfavnelse af teknologi er godt i gang med at revolutionere samfundet
5. oktober 2006

SEOUL - Hvornår vil vi opleve intelligente robotter? Lee Ho Jin ved det: '2010' er hans koncise og selvsikre svar. "Udviklingen går virkelig så hurtig," siger manageren fra Yujin Robot, en af Sydkoreas førende firmaer inden for robotteknologi.

Og, tilføjer Park Gi Bum, en af firmaets planlæggere, "til den tid vil Korea være førende."

Yujin Robots selvsikkerhed reflekterer stemningen i et Sydkorea, hvor troen, på at de kan føre landet - og verden - langt indenfor teknologiens verden, er stor.

Inden for de sidste få år har landet allerede foretaget enorme teknologisk spring, ansporet af en stærk alliance mellem regeringen i Seoul og dets ledende firmaer, samt en entusiastisk befolkning, "der hele tiden stræber efter den nyeste teknologi," som Lee Sang Hoon, en ledende embedsmand i Ministeriet for Information og Kommunikation, MIC, siger det.

Ifølge repræsentanterne fra Yujin er den fælles indsats ved at give afkast: "Vi står foran et stort gennembrud."

Robotter i hjemmet

Hvis alt går efter planen, vil der ifølge MIC være robotter i alle sydkoreanske hjem omkring 2015-2020.

En del familier ejer allerede robotter fra Yujin - dog endnu ikke af den intelligente slags som virksomheden profeterer. Den mest sælgende i dag er iClebo, en slags tyk frisbee, der autonomt glider støvsugende rundt på gulvet. For 2.500-3.000 kr. per styk har den vist sig en populær bryllupsgave, forklarer Lee Ho Jin.

Den næste på markedet er iRobi, en 'familierobot', der kan undervise børn i f.eks. matematik og underholde dem med sang og historiefortællinger, sikkerhedsovervåge hjemmet og sende beskeder til ejerne om, hvornår børnene er kommet hjem. Den kan også svare telefonen og alarmere ved brand eller gasudslip. Og så selvfølgelig gøre rent.

"Robotbranchen er i et tidligt stadium. Og indtil videre anses robotter blot som noget sjovt og bemærkelsesværdigt. Men jeg er sikker på, robotter vil fremstå som en afgørende industriel trend om få år, og vil udføre betydelig hjælp i vores daglige liv," siger Yujins chef Shin Kyung-chul.

Robottens fader

Specielt en person er indbegrebet af den koreanske succes indenfor robotteknologi: Jun Ho Oh, leder af forskningscentret for menneskelignende robotter ved KAIST, et statsfinansieret videnskabeligt og teknologisk institut. Han opnåede nærmest status som nationalhelt, da han i 2005 afslørede sin robot HUBO. Den 125-centimeter høje, tobenede robot med et hoved modelleret efter Albert Einstein spankulerer en anelse forsigtigt rundt og blinker til besøgende. Den kan genkende sin skabers stemme, og er udstyret med et 'perfekt syn'.

"Jeg ville udfordre teknologiens grænser," siger Jun om sit arbejde, og tilføjer:

"Men ellers kan jeg bare godt lide at bygge ting."

Bygget med statsstøtte

HUBO blev bygget med penge fra staten. Og landets fremgang indenfor robotter og andre teknologier er i stort omfang resultatet af en fokuseret indsats fra regeringens side. Rystet efter den asiatiske finanskrise i 1997 besluttede Sydkorea, at den eneste måde at sikre fremtiden på var at blive en højteknologisk nation.

Ministeriet samlede flere end 30 virksomheder og omkring 1.000 videnskabsfolk fra universiteter og forskningsinstitutter under sine vinger for at sikre fremskridt.

Lee Sang Hoon fra MIC mener, at USA og EU-lande vil studere - og måske imitere - den 'koreanske model', hvor staten spiller en integral rolle i at føre landet til et højere stade.

"For den private sektor er det ikke let at investere en masse penge i dette. Det ville være for risikabelt. Regeringen bør støtte forskning og udvikling finansielt, og udvise visioner og udstikke målsætninger," siger Lee Sang Hoon.

I den henseende har regeringen i Seoul været mere aggressiv og har vist mere fremsyn end regeringer i andre lande, mener han:

"Vi blev industrialiseret ret sent, men nu har vi muligheden for at blive førende. Det var vores vision i slutningen af 90'erne og er det stadig."

Teknologirevolution

Robotter er kun en del af det generelle teknologiske fremskridt, der er i færd med at ændre det koreanske samfund. Sydkorea, måske i højere grad end noget andet land, transformerer sig selv gennem teknologi. Inden for de sidste fem år har regeringen fået bredbåndsinternet ind i 72 procent af alle husholdninger. Takket være regeringsunderstøttet teknologi har sydkoreanerne siden januar kunnet se tv på deres mobiltelefoner - gratis. Nu har landet også introduceret den første superhurtige trådløse bredbåndsservice, WiBro, der på sigt vil gøre det muligt at være online på farten med 10 megabits i sekundet, hurtigere end de fleste almindelige bredbåndsforbindelser.

Omkring 17 mio. af Sydkoreas 48 mio. indbyggere tilhører Cyworld, en internet-baseret service, der fungerer som en slags parallelt univers, som knytter brugerne sammen via personlige hjemmesider.

Teknologiens effekt

"Broderparten af sociale relationer skabes nu i cyberspace, og der forbliver de," siger Chang Dukjin, en sociolog ved Seoul National University, som har studeret teknologiens effekt på samfundet.

Udviklingen må nødvendigvis ændre et samfund, som efter den Koreanske Krig led under et korrupt militærstyre, der censurerede medier og fængslede politiske modstandere, og først opnåede demokrati i 1992. Kommunikation gennem internettet har ændret måden og farten for, hvordan meninger dannes omkring alt fra samfundsvidenskab og teknologi til mode og politik, siger Chang Dukjin. Han fortæller, at det koreanske politiske landskab som følge er ændret betydeligt. Han bruger som eksempel, den massive støtte, der på få timer blev mobiliseret gennem internettet, til fordel for præsident Roh Moo Hyun, da oppositionen for to år siden stemte for at indlede en rigsretssag mod ham.

"Det førte hurtigt til massedemonstrationer," forklarer Chang Dukjin, der mener, at internettet betyder, at der der nemmere dannes sociale relationer mellem forskellige samfundsgrupper og på tværs af sociale skel.

"Men relationerne er svagere," siger Chang Dukjin.

Store investeringer

Korea satser på at blive verdens tredjestørste producent af robotter, have en global markedsandel på 15 procent og eksportindtjeninger på 20 mia. dollar. Det er blevet vurderet, at regeringen sidste år investerede 84 mia. won (cirka 500 mio. kr.) i robotteknologi, og den planlægger at spendere endnu mere de kommende år. Japan er stadig førende indenfor denne sektor, efterfulgt af USA.

"Vi jagter stadig Japan, og der er stadig et stykke vej, men vi kommer helt sikkert hele tiden tættere på," siger HUBOs opfinder, Jun Ho Oh.

"Robotalderen er lige rundt om hjørnet. Alt vil blive robotiseret," forudser han.

Selv om hans opfindelses ansigt er prydet med Einsteins ansigt, er den dog ikke i nærheden af at kunne efterligne reel intelligens, forklarer Jun Ho Oh:

"Robotteknologi kan tilvejebringe mange ting til at løse daglige behov."

Jun Ho Ohhan pointerer dog, at robotter med kunstig intelligens, der selvstændigt kan træffe beslutninger, er yderst hypotetisk:

"Mennesker vil stadig være de intelligente, men robotter vil helt sikkert ændre vores liv."

Og koreanerne vil være de første til at opleve det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her