Læsetid: 2 min.

Rød oktober i Steiermark

De østrigske regeringspartier indkasserede et sviende nederlag i søndagens landsdelsvalg i bundeslandet Steiermark, der er blevet tæt kædet sammen med Østrigs enegang i Tyrkiet-spørgsmålet. Valget endte med en jordskredsejr til socialdemokraterne og kommunistpartiet
4. oktober 2005

WIEN - Det er allerede blevet døbt Rød oktober, søndagens valg i bundeslandet Steiermark, der endte med et smerteligt nederlag for den østrigske højrefløj. De konservative ÖVP blev sendt ud af de lokale regeringskontorer efter hele 60 år ved magten, mens de to "freiheitliche" partier, FPÖ og BZÖ, der begge bærer højrenationalisten Jörg Haiders fingeraftryk, røg helt ud af parlamentet. Samtidig fik det kommunistiske parti, KPÖ, 6,9 procent af stemmerne, og blev dermed det tredjestørste parti i parlamentet efter 35 år i kulden. Søndagens store vindere var dog socialdemokraterne i SPÖ og deres formand Franz Voves. SPÖ gik hele 10 procent frem, og Voves bliver helt uden parlamentariske sværdslag ny landespræsident.

Lokalvalget i Steiermark markerer den tredje valgfadæse i træk for regeringslederen ÖVP, der i 2004 tabte højborgen Salzburg, mens partiet samme år indkasserede det værste lokalvalg i partiets historie i Jörg Haiders Kärnten.

Søndagens valg var derfor udråbt til at være af vital betydning, og ikke kun på lokalt plan, for om kort tid følger de to nok så betydningsfulde lokalvalg i Wien og Burgenland, hvor modstanderen SPÖ i forvejen står stærkt. Hvis den østrigske højrefløj som ventet ender med fem tabte lokalvalg på stribe, bliver det en nærmest umulig opgave for Bundeskansler Schüssel at vende de dårlige meningsmålinger og genvinde regeringsmagten til nationalvalget i 2006.

Og Schüssel erkendte da også efter valgresultatet i Steiermark, at det var "et bittert nederlag". Til TV-stationen ORF udtalte Schüssel: "Det er et resultat, som vi er nødt til at tage meget alvorligt". Alvorligt nok er det, at ÖVP smed mange stemmer til ærkerivalen SPÖ, men ligeså alarmerende er kommunistpartiet, KPÖ's genkomst i Østrigsk politik. Ifølge valgmålinger har kommunisterne stjålet de fleste stemmer fra støttepartierne i ÖVP's regeringsgrundlag, de freiheitliche FPÖ og BZÖ, der altså endte med at miste hele sin politiske repræsentation i Steiermarks parlament.

Kommunisternes genkomst bliver tolket som fødslen af en ny folkelig protest, personificeret ved formand Ernst Kaltenegger, også kaldet "De fattiges engel".

Og når de fattiges engel kan udmanøvrere et siddende regeringsparti til et lokalvalg, så har en siddende konservativ ledet regering et stort problem, forklarer en valgforsker til avisen Die Presse.

Den østrigske bundeskansler sidder i det hele taget i et varmt sæde i disse dage, hvor hans udenrigsminister Ursula Plashnik har kæmpet alene mod sine 24 europæiske kollegaer omkring EU's forhandlingskrav om optagelse til Tyrkiet.

Fra den østrigske opposition og aviskommentatorer er der blevet spekuleret i, om Østrigs enegang i Tyrkiet-spørgsmålet er direkte relateret til lokalvalget i Steiermark og partiets øjeblikkelige krise. Mistanken er ikke mindst blevet næret ved, at Schüssel selv bragte Tyrkiet-spørgsmålet ind i valgkampen på et valgmøde i Steiermarks hovedstad Graz. EU-talsmand for SPÖ, Caspar Einem, tvivler ikke på, at enegangen i Tyrkiet-spørgsmålet indgår i en valgstrategi. Et stort flertal i den østrigske befolkning er imod optagelse af Tyrkiet i EU, og Bundeskansler Schüssel havde formentlig håbet, at regeringens enegang i Bruxelles havde kunnet rede valget i Steiermark på stregen. Kommentatoren Caspar Einem remser i avisen Der Standard regeringens vanskeligheder op og spørger retorisk: "Ville det i øjeblikket være et dårligt kort at spille, at præsentere sig selv som tappert enekæmpende mod tyrkerstormen?"

Bundeskansleren benægtet selv, at der skulle være nogen valgpolitisk motivation til Østrigs enekrav til forhandlingerne med Tyrkiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her