Læsetid: 3 min.

Røde raketter over Venezuelas himmel

Hugo Chávez er med overvældende flertal genvalgt præsident for Venezuela, og den frygtede konfrontation med oppositionen udebliver, fordi dens leder Manuel Rosales anerkender nederlaget
5. december 2006

CARACAS - Hugo Rafael Chávez Frías træder frem på en balkon i præsidentpaladset. Det er sen aften i Caracas. Regnen vælter blødt ned fra himlen, og lykken står malet i ansigterne på de tusinde venezuelanere, der har klemt sig sammen i gården for at feste med deres genvalgte præsident.

"Venezuela viser, at en ny verden er mulig," siger Chávez. "Det er socialismens tid. Det er retfærdighedens tid. Frihedens tid."

Der står krudtskyer ind over paladsets hvide koloniale mure fra de store raketter og kanonslag, der konstant knalder i himlen. Caracas har været i festgear hele dagen, men da det foreløbige resultat bliver offentliggjort, eksploderer byen i fyrværkeri og salsa. Hugo Chávez vinder med 62 procent. Hans modkandidat, Manuel Rosales, har fået 38 procent, og valgdeltagelsen er omkring de 75 procent.

'Vi er besejret'

Det var forudset, at Chávez ville vinde, og frygtet, hvordan oppositionen ville svare.

Men oppositionens kandidat Manuel Rosales anerkender nederlaget:

"Jeg ved, at der er nogle, som gerne ville have mig til at indrøømme, at jeg løj over for folket. Men det kunne jeg aldrig gøre. For bagefter ville sandheden komme frem. Og sandheden er, at vi er besejret," siger Rosales til sine tilhængere.

Det er et lettelsens budskab, for en del tydede på at oppositionen ville starte en storstilet kampagne for valgsnyd.

Om morgenen på valgdagen angriber Rosales valghandlingen og siger, at der er valgmaskiner, som spytter stemmesedlen ud blank, når folk stemmer på ham. Og da Rosales talte til sine hundredetusinde af tilhængere ved den sidste store demonstration i Caracas inden det netop overståede valg, sagde han f.eks.:

"Venezuelas nye præsident hedder Manuel Rosales. På søndag vinder vi valget. Det ved vi fra alle de meningsmålinger, der er lavet videnskabeligt."

Penn, Schoen og Berland

Oppositionens udmeldinger har været selvsikre, og på de private tv-kanaler er Manuel Rosales blevet omtalt som den nye præsident, selvom næsten alle meningsmålinger har givet Chávez et forspring på mellem 20-30 pct. Det har bare ikke været omtalt i de fleste private medier. Derimod er det amerikanske firma Penn, Schoen og Berland, et af de få firmær, som de kommercielle medier og Rosales' kampagne har refereret dag og nat. Det har lavet en række undersøgelser, der viste, at Manuel Rosales halede ind på Chávez, og at han i sidste ende ville vinde med 54 procent.

Penn, Schoen og Berland var det samme firma, som i 2004 ved tillidsafstemningen, om hvorvidt Chávez skulle fortsætte, lavede en meningsmåling, der forudså, at han ville tabe med 59 procent af stemmerne. Resultatet var også dengang i strid med andre meningsmålinger, og med det faktiske resultat, hvor præsidenten vandt med 59 procent.

Firmaet har været involveret i andre afstemninger, hvor amerikanske interesser har været stærkt repræsenteret. Dets meningsmålinger spillede en nøglerolle ved afstemningen i Serbien 2000, Hviderusland 2001, Georgien 2003 og senest med Victor Yushchenkos 'Orange Revolution' i Ukraine 2004.

I sidste uge blev der fundet et lager af fortrykte T-shirt med teksten 'Valgfusk!' Og med den konstante promovering af Rosales som sikker vinder var det frygtet at frustrationen blandt hans tilhængere ville eksplodere, når han tabte.

'Vi griber dig'

Men det eneste, der eksploderer, er raketterne mellem Caracas' højhuse.

Omgivet af sine døtre og venner afslutter Chávez sin korte glædestale: "Ingen skal frygte socialismen. Socialisme er kærlighed og humanisme. En original, indiansk, kristen og bolivariansk socialisme."

Men garden af jublende og gennemblødte tilhængere vil ikke slippe ham. Han kommer tilbage på balkonen, laver mimeteater og lader som om han hopper ud over balkonen og 'stagediver'. Under ham råber én "Vi griber dig!" Chávez vinker og viser med nogle salsatrin, at det er tid til at danse. En kæmpe rød raket eksploderer i en cirkel, der fylder himlen. Så forlader han scenen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her