Læsetid: 2 min.

Rosenrøde regeringssvar til FN

'En tilbundsgående undersøgelse...' Sådan karakteriserer Danmark over for FN's torturkomite baggrunden for den redegørelse, hvor konklusionen var skrevet på forhånd, så Forsvarsministeriet kunne frikende regeringen i Afghanersagen
11. maj 2007

"A full investigation..." Det ordvalg bruger den danske delegation, som i sidste uge afrapporterede til FN's torturkomite, når embedsmændene svarer på, om en uafhængig undersøgelse blev overvejet i kølvandet på anklagerne om fangemishandling rejst i tv-dokumentaren Den hemmelige krig.

Som Information tidligere har påvist, var konklusionen -Danmark har ikke gjort noget galt - det første, der overhovedet blev skrevet i den redegørelse, hvormed Forsvarsministeriet i december 2006 frikendte sig selv. Dengang afviste statsministeren utvetydigt behovet for en uafhængig undersøgelse, fordi alt allerede var klarlagt i redegørelsen.

Kontorchef i Udenrigsministeriet Thomas Winkler var i december medforfatter til Forsvarsministeriets redegørelse. Han forsvarer delegationens ordvalg:

"Vi mener selv, at regeringen foretog en tilbundsgående undersøgelse forud for udarbejdelsen af redegørelsen," som han siger til Information.

Korttidsfanger

Jurist Therese Rytter fra RCT (Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre) finder ikke delegationens svar tilfredsstillende:

"Der er jo netop ikke tale om en uafhængig undersøgelse, således som komiteen spørger til. Det svarer i princippet til at sætte en forbryder til at efterforske sin egen forbrydelse," siger hun.

Therese Rytter, der på vegne af RCT er ved at udforme et såkaldt 'skyggesvar' til FN's torturkomite, er heller ikke tilfreds med den danske delegations svar vedrørende spørgsmålet om dansk jurisdiktion over de fanger, danske specialsoldater tilbageholdt i Afghanistan i februar og marts 2002. Delegationen svarer - helt på linje med Forsvarsministeriets redegørelse - at dels indgik de danske soldater i en fælles amerikansk-dansk kommandostruktur, dels var afghanerne kun i dansk varetægt i ganske kort tid. Derfor blev det fastslået, at Danmark ikke havde jurisdiktion over afghanere - og dermed heller intet ansvar for, om de blev mishandlet af amerikanerne.

"Det afgørende er, om de danske soldater havde effektiv kontrol med afghanerne, altså om de bestemte, hvad der skulle ske. Så er det underordnet, om afghanerne var i dansk varetægt i fem minuitter, fem timer eller fem dage. Så svaret er utilfredsstillende, men omvendt kan delegationen ikke svare anderledes uden helt at kompromitere Forsvarsministeriets redegørelse,"siger Therese Rytter.

Sådan ser Thomas Winkler ikke på sagen:

"Man kan ikke sætte spørgsmålet om jurisdiktion op på en enkel formel, der dækker enhver situation," lyder hans kommentar.

Næste fredag fremlægger torturkomiteen resultatet af deres overvejelser. På forhånd har regeringspartierne lagt kraftig afstand til en eventuel kritik fra FN:

"En akt mere i dilletantforestillingen", sagde således Venstres forsvarsordfører Karsten Nonbo, mens hans konservative kollega Tom Behnke var "overbevist om", at torturkomiteen vil nå frem til samme konklusion som regeringen, "nemlig at der ikke er noget at komme efter."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her