Læsetid: 3 min.

Roskilde Festival spiller på nye tangenter

Kanterne er blevet slebet til. Der er mindre dødsmetal og mere underholdning på årets Roskilde Festival, som ifølge en professor gennemgår et imageskifte
27. juni 2006

Fiskesø, badestrand, biograf og kunstudstillinger. Årets Roskilde Festival spiller på flere tangenter end nogensinde før. Det er en del af et fundamentalt imageskifte for Danmarks mest kendte festival efter dødsulykken i år 2000, vurderer professor ved Roskilde Universitetscenter (RUC) Olav Harsløf, der nøje har fulgt festivalens udvikling gennem tiderne.

"Roskilde Festival var i 1980'erne og 1990'erne anderledes, end den er i dag. Det er i højere grad blevet en kulturfestival," siger Olav Harsløf, der er professor i såkaldt Performance Design på RUC.

Efter ulykken, hvor ni mennesker blev trampet ihjel under en koncert på Orange Scene, har Roskilde Festival skulle genføde sig selv. Arkitekter, sikkerhedsfolk og innovatører har fået mere at skulle have sagt.

Professor Olav Harsløf mener kun, at det er begyndelsen på en ny festivalretning, som vil blive videreudviklet i de kommende år.

"Trenden går i retning af bedre boforhold, mere service på campingpladsen og flere underholdningstilbud. Det er den måde, festivalen vælger at fremtidssikre sig på," siger Olav Harsløf.

Udsolgt

Der er allerede solgt 79.000 billetter til årets festival, som har været udsolgt i omkring 10 dage. Det egentlige festivalprogram skydes først i gang torsdag, men flere tusinde festivalgængere har allerede slået pløkkerne i den hårde jord og åbnet de første lune pilsnere.

De venter blandt andet på store musiknavne som Bob Dylan, Guns N'Roses, Franz Ferdinand, The Strokes og Kanye West, men de vil også have mulighed for at spille beachvolleyball, fange deres aftensmad med en fiskestang, hoppe ud fra en badebro, se VM-fodbold på storskærm og høre digtoplæsninger. Roskilde Festival er ikke længere kun en musikfestival. Festivalgæsterne vil have en bred palet af underholdning. Det er et billede, som festivalens talsmand, Esben Danielsen, kan genkende.

Oplevelsesrejse

"Der kommer flere og flere aktiviteter. Nu er det mere en oplevelsesrejse. Der skal være noget for alle sanser og alle lyster," siger Esben Danielsen.

Selv om Roskilde Festival i højere grad er blevet 'en kulturfestival', er musikprogrammet stadig kernen på festivalen. I år er der mindre dødsmetal og mere musik fra den nye, urbane scene.

Rikke Øxner, der arbejder med at booke festivalens navne, er selv meget tilfreds med årets musikprogram, men fortæller, at planlægningen ikke er forløbet helt uden problemer.

"I år har det været et sejt træk. Men da vi endelig gik ud med et par navne, var vi så heldige, at det første trekløver blev Kanye West, Tool og Franz Ferdinand, som spænder meget vidt rent musikalsk, fortæller Rikke Øxner.

Hun løfter også sløret for et par af de navne, som Roskilde Festival gerne ville have præsenteret, men som af forskellige årsager ikke blev til noget.

Hun nævner både Gorillaz og rockbandet AC/DC, som navne hun gerne ville have haft på programmet.

Siden dødsulykken for seks år siden har der været et massivt fokus på festivalsikkerheden. De største sikkerhedsændringer foran scenerne skete i årene efter år 2000, mens der primært er tale om justeringer af sikkerheden i år.

Den største risiko for festivalgæsterne kan meget vel blive varmen. Alt tyder nemlig på, at festivalen bliver en tør og meget lun en af slagsen. Derfor vil der givetvis blive rift om badebroen i den sydlige del af festivalområdet. Umiddelbart er der dog ikke nogen planer om et egentligt badeland, men professor Olav Harsløf, mener, at festivalen vil udvikle sig på mange områder i de kommende år.

"Vi vil se udviklingen folde sig ud i løbet af de næste tre-fire år. Der vil blandt andet blive tale om muligheder for helt nye boformer og bespisningsformer," forudser Olav Harsløf.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu