Læsetid: 3 min.

Rotter forgiftes af gensplejset majs

Efter flere års hemmeligholdelse af Monsantos forsøgsdata fra dyreforsøg har franske forskere fået adgang til materialet og mener at kunne påvise negative effekter af majs med bakterielle gener fra insektgift
13. marts 2007

En gensplejset majs fra selskabet Monsanto, som er godkendt i EU til foder og fødevarer og muligvis indgår i dyrefoder importeret til Danmark, har i forsøg givet skader på indre organer og andre fysiologiske forandringer hos forsøgsrotter. Derfor kan det ikke udelukkes, at majsen også indebærer en sundhedsrisiko for mennesker.

Det mener uafhængige franske forskere, som i dag på et pressemøde i Berlin præsenterer nye analyser af de oprindelige fodringsforsøg, der ligger til grund for EU-godkendelsen af den gensplejsede majs sidste år.

Miljøorganisationen Greenpeace forlanger på baggrund af de nye oplysninger, at EU-godkendelsen trækkes tilbage.

Majsplanten kaldet MON863 har af den multinationale agrokemiske koncern Monsanto fået indsat et bakterielt gen, der producerer den såkaldte Bt-gift. Giften giver modstandsdygtighed over for en skadelig bille-larve, majs-rodormen, og beskytter dermed planten uden den sædvanlige brug af kemisk sprøjtegift.

MON863 er siden 2004 blevet dyrket kommercielt i USA, og efter Kommissionens godkendelse til markedsførsel i januar sidste år importeres foder til bl.a. kvæg indeholdende MON863-ingredienser til EU.

Fejl i analyse

Monsanto søgte allerede i 2002 via de tyske myndigheder tilladelse til EU-import af foder med MON863. Vedlagt ansøgningen var resultaterne af fodringsforsøg med rotter, foretaget for Monsanto af det uafhængige Covance Laboratories, men statistisk bearbejdet af Monsanto selv. De tyske myndigheder fandt intet alarmerende i Monsantos forsøgsrapport og anbefalede MON863 til EU-godkendelse. Det samme gjorde i 2004 EU's myndighed for fødevaresikkkerhed, EFSA.

Den franske myndighed på området, Commission du Génie Biomoléculaire, stillede imidlertid en række kritiske spørgsmål i en fortroligtstemplet vurdering af rotteforsøgene, og det samme gjorde senere den østrigske regerings eksperter.

Da det kom frem, rejstes der af Greenpeace krav om, at selve Monsantos forsøgsdata - som også var fortroligtstemplede af konkurrencehensyn - blev lagt offentligt frem. Det gav tyske domstole grønt lys for i juni 2005.

Den uafhængige franske forskerkomité CRIIGEN, ledet af professor Gilles-Eric Seralini, University of Caen, præsenterede i oktober 2005 en første granskning af resultaterne fra Monsantos rotteforsøg. Heri hedder det, at "konklusionerne peger tydeligt på større fejl i Monsantos statistiske analyser."

Alligevel godkendte EU-Kommissionen trods flere landes modstand, at Monsantos MON863 kan markedsføres som bestanddel af fødevarer og foder.

Nye analyser

Nu har professor Seralini og hans forskerkolleger i CRIIGEN imidlertid foretaget en helt ny statistisk analyse af data fra Monsantos rotteforsøg.

Analysen, som CRIIGEN og Greenpeace præsenterer i Berlin i dag, peger på, at Monsanto har lavet metodiske fejl i den oprindelige data-analyse og derfor ikke gjort det klart, at forsøgsdyrene faktisk tager skade, når de spiser den gensplejsede majs.

"CRIIGEN har behandlet forsøgenes rådata med, hvad de mener er mere fyldestgørende statistiske metoder, og finder klare tegn på toxiske virkninger i rotternes primære afgiftningsorganer, dvs. lever og nyre. Samtidig finder de kønsbestemte vægtforandringer: Hannerne bliver mindre end upåvirkede hanrotter, mens hunnerne bliver større," fortæller Dan Belusa, Greenpeace.

"Så hvor Monsanto hidtil har sagt, at der ikke er noget at komme efter, så mener professor Seralini og hans kolleger, at der er klare tegn på en giftvirkning, når rotterne spiser den gensplejsede majs. Derfor er der efter forskernes vurdering ikke belæg for at konkludere, at MON863 ikke er sundhedsskadeligt."

CRIIGEN anbefaler på baggrund af de nye analyser, at EU ændrer reglerne for, hvordan man gennemfører og bedømmer sikkerhedsanalyser i forbindelse med ansøgninger om gensplejsede produkter.

"Greenpeace mener, at de konkrete nye resultater taler for, at dette produkt ikke bør være godkendt til markedsførelse. Når det giver skader på rotter, kan man ikke være sikker på, hvad det gør ved mennesker," siger Belusa.

Ingen spor i Danmark

I Plantedirektoratet bekræfter specialkonsulent Jens Litske Petersen, at det i dag er tilladt at importere produkter med indhold af MON863 fra USA til Danmark.

"Muligheden for, at det kan findes i foder og fødevarer i Danmark, er til stede. Det er godkendt til brug i fodermidler og fodertilsætningsstoffer ligesom til fødevarer og fødevareingredienser," siger Jens Litske Petersen.

"Vi har i sidste halvår af 2006 analyseret for indhold af MON863 i 10-15 stikprøver på foder med indhold af majs. I disse prøver har vi ikke kunnet påvise MON863."

Ligesom flere andre lande stemte Danmark i 2005 i EU's Ministerråd imod godkendelsen af den gensplejsede majs til foder og fødevarer. Den endelige beslutning blev imidertid ifølge reglerne henlagt til EU-Kommissionen, der sagde ja.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Monsanto Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu