Læsetid: 5 min.

Royalty i 1. division

29. juli 2006

Det var en situation, andre jyske provinsbyer og deres købmænd med nytte kunne skrive sig bag ørerne. Et stykke henne i kampen måtte repræsentanterne for den lokale sportsforening køre til det nærmeste supermarked og stille sig i kø efter grillpølser, mens den lokale trafik brød sammen på grund af de mange gæstende biler.

Århus' fodboldstolthed, AGF, gæstede byen til en forpremiere på den poetisk betitlede VIASAT SPORT Division, mod divisionskollegaerne fra FC Fredericia. En kamp der endte 2-2.

Søndag er det den rigtige premiere. AGF skal på hjemmebane spille mod Kolding FC, dagen efter at de har spillet på den samme bane mod verdens bedste fodboldhold, FC Barcelona, der pt. er på træningsophold i Århus.

Kontrasten kunne dårligt være større, og mens AGF ikke kan regne med samme opmærksomhed, som de har haft i den lange, rimelig stabile vej mod de nedre divisioner, er der næppe tvivl om, at de vil blive det bedst dækkede hold i 1. division nogensinde. Samtidig vil det meste af det fodboldinteresserede Danmark halvvejs håbe på, at de vender tilbage til Superligaen, fordi få rigtig har ønsket dem væk derfra, og halvvejs håbe, at de ikke gør, fordi historien om AGF's nedtur er for god til at stoppe.

Helt ren tavle

Om den nedtur fortsætter er det gyldne spørgsmål, som medierne i det næste års tid kan spinde mange ender over:

Vil AGF få en hurtig tur ned og så vende tilbage, eller vil den klub, der suverænt har flest tilskuere og mest presseomtale ud over mastodonterne FCK og Brøndby, i de næste år komme til at leve en hensygnende tilværelse i de sekundære divisioner?

Noget af det eneste positive, der kan komme ud degraderingen, er muligheden for at vaske tavlen helt ren og starte fra scratch - uden den tunge arv af tåbeligheder i den ikke så fjerne fortid og nogenlunde lige så belastende sølvtøj i den fjernere. Historien er rig på dårligt fungerende tophold, der har måtte ned og vende en omgang i 1. division for at vende tilbage som velfungerende hold i Superligaen. Og både blandt tilhængere og udenforstående iagttagere har fornemmelsen hen imod afslutningen på endnu en elendig sæson ind imellem luret, at AGF faktisk ville have godt af en rask lille nedsmeltning i de nedre divisioner for derefter at vende tilbage som et helt andet hold.

Sportsverdenen er ikke nogen kostforagter af klassik mytologi, og et genopstanden AGF i toppen af Superligaen ville ikke være uvelkommen. Hverken for tilhængere eller journalister.

Ikke forventlige oprykning

Foreløbig er det dog en mere jordnær opgave, århusianerne står overfor, og den kan vise sig svær nok. Mens Ove Pedersen med fordel kan kigge på OB som et eksempel til efterfølgelse, behøver han heller ikke kigge langt omkring sig for at se eksempler på tidligere superliga-hold, som aldrig er kommet op igen fra 1. division. Hold som Køge, AB og Herfølge er ikke vendt tilbage, mens en del af divisionens andre hold har set lige så stærke ud som AGF i træningskampene. Den relativt nye træner iførte sig da også straks den beskedenhed, medierne evindeligt efterlyser hos AGF, da han udtalte sig om målene for den nye sæson:

"Målsætningen er at rykke op, men det er ikke noget, vi forventer," konstaterede han.

For klubbens tilhængere er et andet uforudset plus muligheden for faktisk at kunne glæde sig over nogle sejre i stedet for den underdog-romantik, der umærkeligt har spredt sig i Århus' ellers renskurede indkøbscenter-gader, hvor en generation af tilhængere er vokset op stort set uden successer at hænge huen på, når man ser bort fra de obligatoriske kampe mod FCK og Brøndby, som AGF som regel slipper godt fra for ugen efter at gå fuldstændig ned mod et bundhold.

"Der er da helt klart en eller anden slags romantik, hvor folk samles om at stå sammen i modgang, men vi længes også efter nogle sejre at glæde os over i stedet, og hvis vi vinder en række kampe i træk, vil der virkelig være opbakning," siger Frej Elbæk fra den alternative fanklub Galehuset, der ved hjælp af åndemanere og andre påfund har forsøgt at vende AGF's nedtur. Men heller ikke her har man urealistiske forventninger.

"Jeg tror enten, at vi rykker op i år, eller også kan det komme til at tage noget tid. Måske fem år. Der er ikke nogen, der forventer mirakler," konstaterer han.

Stor tiltro til Ove

Det bliver i hvert fald et relativt nyt hold, de faldne helte møder med. Hen over sommeren er en række af holdets profiler forsvundet i takt med, at AGF har skulle vende sig til nye udfordringer, som de prosaisk blev beskrevet af klubbens sportschef, Brian Steen Nielsen, da nedrykningen var en realitet: "Det kræver noget at tage det hjørnespark i Jetsmark, når bagermesteren står og råber dig ind i hovedet".

Det tror de færreste, at den fabelagtige tekniker Tobias Grahn, der er blevet lejet ud til OB, kan, mens også de fleste spillere med fremmede pas som Johnny Hanssen og Christer George er forsvundet sammen med otte andre, blandt andet Thomas Lindrup, som efter længere tids sjællandsk hjemve endelig er røget til FC Nordsjælland.

Tilbage er den unge trup med en gennemsnitsalder omkring de 24 år, som mange regnede med, at træner Ove Pedersen fra starten ville bruge til at genføde den gamle storklub som en ny. En trup uden store stjerner, men med den rutinerede veteran og arbejdsmand Peter Sand som det kit, der skal binde de unge talenter sammen og kompetente folk som den nye anfører, Peter Graulund, i spidsen.

Håbet er at skabe et mere homogent hold end det, der har løbet rundt i Superligaen de seneste år. Her har de fleste stor tiltro til Ove Pedersens evner til at spotte nye talenter på hans endeløse ture rundt i det mere upåagtede Fodbolddanmark, som tidligere har været kraftigt medvirkende til at gøre klubber som Esbjerg og FC Midtjylland til, hvad de er i dag. Men endnu mangler fremtiden at vise, om de unge skuldre kan bære.

Foreløbig venter Kolding. Og hvis AGF vinder den kamp, er de mestre om tre år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her