Læsetid: 2 min.

RUC og ensretning

"RUC kan ikke i dag levere svar på en række af de eksterne udfordringer, der kommer fra fusionsforhandlinger i forlængelse af globaliseringsudvalgets rapport, de nye vilkår for især forskningsfinansiering samt kravene om mere samarbejde med omverdenen og en ny og synligt udadvendt ledelsesstruktur," skriver rektor Poul Holm i et internt notat. Der kan være noget om, at RUC på en række områder er præget af en gammeldags og utidssvarende struktur. Samtidig er forskningen underprioriteret. Derimod har udviklingen af uddannelserne givet RUC ry for at få de studerende hurtigt igennem til de begejstrede aftagere på arbejdsmarkedet. Men forholdene på RUC afspejler en uheldig tendens i den ensretning, som er et betydeligt biprodukt af regeringens målfikserede 'verdensklasse-strategi'. Det ville være en stor skam, hvis mangfoldigheden og de enkelte universiteters særlige styrker - som for eksempel RUC's gode resultater på uddannelsessiden - smides ud med badevandet, fordi det nu primært er forskningen, der skal tilgodeses, hvis ikke RUC vil tabe i konkurrencen om flere forskningsmidler. I stedet for at udvikle og styrke nichen, så også RUC bliver interessant for at andre at lege med.
9. maj 2006

REGERINGENVILHAVE uddannelse og forskning i verdensklasse. Det samme ønsker oppositionen i det danske Folketing. Tendensen er international. Globaliseringen har gjort uddannelse og viden til et konkurrenceparameter.

En række internationale eksperter i videregående uddannelse stiller imidlertid i denne uges udgave af Ugebrevet Mandag Morgen spørgsmålstegn ved, om Danmark rent faktisk er i stand til at løfte universiteterne op i verdenseliten.

Danmark er ikke stor nok, landet har ikke midlerne, og de planer, som regeringen har fremlagt, udviser ikke den nødvendige langsigtede tilgang, ej heller commitment, lyder Ugebrevets analyse. Dernæst er målsætningen om at skabe universiteter i verdensklasse, som statsministeren Anders Fogh Rasmussen (V) og hans videnskabsminister Helge Sander (V) har gentaget igen og igen, meget uklar. Hvad vil verdensklasse sige? Og hvordan kommer man op i eliten? Det findes der ingen givne svar på. I stedet skal man identificere de områder, hvor universiteterne i forvejen er gode, og satse på områder, hvor man spiller med vægt på den internationale scene, lyder anbefalingen.

ALTIMENS ER de enkelte universiteter i gang med at omstille sig til de nye krav, regeringen har udmeldt. Blandt andet skal forskningsinstitutionerne i fremtiden konkurrere mere med hinanden om tildelingen af forskningsmidler. Og i universiteternes nye udviklingskontrakter er der opstillet en lang række bastante krav, som skal indfries, ellers straffes institutionerne økonomisk.

Ganske som sigtet var, har universiteterne reageret på de nye politiske målsætninger. Som beskrevet i Information de seneste dage har Roskilde Universitetscenters nye ledelse formuleret en skarp bedømmelse af institutionens placering i den igangværende moderniseringsproces.

"RUC kan ikke i dag levere svar på en række af de eksterne udfordringer, der kommer fra fusionsforhandlinger i forlængelse af globaliseringsudvalgets rapport, de nye vilkår for især forskningsfinansiering samt kravene om mere samarbejde med omverdenen og en ny og synligt udadvendt ledelsesstruktur," skriver rektor Poul Holm i et internt notat. Der kan være noget om, at RUC på en række områder er præget af en gammeldags og utidssvarende struktur. Samtidig er forskningen underprioriteret. Derimod har udviklingen af uddannelserne givet RUC ry for at få de studerende hurtigt igennem til de begejstrede aftagere på arbejdsmarkedet. Men forholdene på RUC afspejler en uheldig tendens i den ensretning, som er et betydeligt biprodukt af regeringens målfikserede 'verdensklasse-strategi'.

DETVILLEVÆRE en stor skam, hvis mangfoldigheden og de enkelte universiteters særlige styrker - som for eksempel RUC's gode resultater på uddannelsessiden - smides ud med badevandet, fordi det nu primært er forskningen, der skal tilgodeses, hvis ikke RUC vil tabe i konkurrencen om flere forskningsmidler. I stedet for at udvikle og styrke nichen, så også RUC bliver interessant for at andre at lege med.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu