Læsetid: 4 min.

RUC på randen af kaos

Roskilde Universitetscenters nye ledelse erkender, at universitet halter alarmerende bagefter i den skærpede konkurrence om forskningsmidler, og langer skarpt ud efter den tidligere ledelse. De ansatte er rystede
6. maj 2006

Et universitet i dyb krise, hvor organisation og image er gammeldags og universitetet ude af stand til at håndtere skærpede udfordringer som for eksempel øget konkurrence om forskningsmidler.

Så skarpt bedømmer RUC's nye rektor Poul Holm og universitetsdirektør Lars Kirdan Roskilde Universitetscenter. Ledelsen mener, det vil tage to år at overkomme det, der kaldes et "overleveret ledelsesefterslæb" og få skabt "den rigtige kultur og opfattelse af personligt ansvar."

Det skal eventuelt ske med bistand udefra for at sikre kvalitet og tempo, mener ledelsen.

"Der er sket en voldsom udvikling de seneste 15 år. RUC er vokset fra at være et lille til et mellemstort universitet med 9.000 studerende og 1.200 ansatte. Det stiller store krav til ledelse og organisation, og hvis man ikke skaber en tilsvarende udvikling af administrationen, så vil det kunne gå i en periode - men på et tidspunkt er der behov for professionalisering af en lang række opgaver," siger Poul Holm.

Internt notat

Ifølge et internt notat til universitetets bestyrelse afsendt af rektor og universitetsdirektøren har RUC i flere år været dårligt og utidssvarende ledet.

Samtidig har den økonomiske styring været mangelfuld og kastet universitetet ud i en række uheldige og bekostelige sager. Torsdag kom det frem, at universitetets egenkapital står i minus med godt syv millioner kroner som følge af gebyrer, RUC skal betale tilbage til udenlandske studerende, og som skal findes ved stillingsstop i tre måneder.

Ledelsen beskriver i notatet økonomistyringen som "meget omstændelig og gammeldags." Der er en "meget mangelfuld akademisk kvalitetssikring", og der mangler "ansvarsplacering."

Så grelt står det til, at universitetsledelsen vurderer, at RUC må imødese meget svære udfordringer med en placering "som absolut sidst" i gruppen af 12 danske universiteter, der er midt i en omfattende moderniseringsproces.

En proces, der er sat i gang af universitetsloven fra 2003 og betyder, at universiteterne kommer til at konkurrere langt mere om midler i fremtiden.

"Den tidligere ledelse har ikke udviklet organisationen. Det har kunnet lade sig gøre så længe, at den hvilede på personer med detaljeret kendskab til stedet. Nu er der en ny struktur, hvor det ikke kan lade sig gøre, og derfor må der ske ændringer," siger Poul Holm.

Tidligere RUC-rektor Henrik Toft Jensen kan imidlertid slet ikke kende det billede, den nye ledelse tegner af det RUC, han for få måneder siden afleverede:

Ikke noget overblik

"Det er ganske enkelt forkert. Det tyder på, at de ikke helt har overblik over situationen, og at de heller ikke rigtigt kender stedet så godt," siger han. Også de ansatte har svært ved at kende beskrivelsen af RUC:

"Der har været stærk utilfredshed blandt personalet med notatet - med den måde, man har beskrevet RUC på," siger Lektor ved Institut for uddannelsesforskning Birger Steen Nielsen.

En person, der har et tæt kendskab til RUC's ledelse, men som ønsker at være anonym, kritiserer især ordlyden:

"Det er meget klodset formuleret - det læses som om, at ingen af de ting, der hidtil har været her, duer til noget, og nu skal vi bygge op forfra. Og det er meget beskæmmende for os, der har været med til at bygge det nuværende op og elsker RUC, at skulle læse den slags."

Også i RUC's bestyrelse er der kritik af notatet, fortæller Bestyrelsesformand Dorte Olesen:

"Vi har behandlet notatet i bestyrelsen, og der kom det frem, at der var medlemmer af bestyrelsen, der syntes, at retorikken var meget voldsom," fortæller hun og tilføjer: "Notatets form må stå for ledelsens regning."

Dorte Olesen er enig i, at der er brug for nogle nye tiltag - men hun mener, at mange af formuleringerne er uheldige:

"Jeg synes vi skal se fremad. Vi har en meget ambitiøs og idérig ledelse, der er meget ivrig efter at ville gøre tingene godt - og måske derfor har glemt at veje alle ordene på en vægtskål."

RUC's fællestillidsmand er enig:

"Sproget i notatet taler sit eget sprog, og jeg synes, det udtrykker mistænkeliggørelse af medarbejderne. Det er mærkeligt at omtale medarbejderne på den måde - det er i hvert fald ikke god personalepolitik," siger Mogens Heefelt.

"Man sparker opad, nedad, og bagud i tiden. Og det er jo folk, man skal arbejde sammen med fremover," siger kilden tæt på RUCs ledelse. Tidligere rektor, Henrik Toft Jensen er enig:

"Man har tydeligvis en helt anden opfattelse af ledelse, end den jeg har. Selvfølgelig skal en ledelse have en klar strategi, men derfor kan man jo godt inddrage de ansatte i arbejdet," siger Henrik Toft Jensen.

Poul Holm mener, at den hårde ordlyd er udtryk for stor åbenhed.

"Vi har skrevet det, så ingen kan misforstå det. Vi har ikke villet tegne et mere rosenrødt billede end hensigtsmæssigt for forståelsen," siger Poul Holm.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu