Læsetid: 3 min.

RUC-rektor slipper for undersøgelse

Den store undersøgelse af RUC's ledelse skal ikke omfatte den stærkt udskældte rektor, Poul Holm. Det undrer medarbejderne sig over
5. juli 2006

RUC's bestyrelse har bestemt, at universitetet skal undersøges af et konsulentfirma, så man blandt andet kan sikre en "betryggende ledelse". Men rektor Poul Holm indgår til alles store overraskelse ikke i kommissoriet for undersøgelsen, som skal laves af Deloitte.

"Alle havde forventet, at rektor også skulle undersøges - det var sådan, vi havde læst bestyrelsens oplæg," siger fællestillidsmand på RUC, Mogens Heefelt.

Stemningen på det møde i hovedsamarbejdsudvalget, hvor kommissoriet blev offentliggjort, var ifølge flere af Informations kilder stærkt ophedet. Og flere centrale medlemmer af udvalget skulle have stillet meget kritiske spørgsmål til rektors perifere rolle i undersøgelsen.

Ikke mig

Rektor er i kommissoriet blevet til 'kunde' i fællesadministrationen og ikke en del af fællesadministrationen. Derfor skal han ikke undersøges:

"Det kan godt være, at han formelt set har ret i, at han ikke er den del af administrationen. Men det er jo ikke sådan, folk opfatter det herude - det ligner en dårlig undskyldning for ikke at blive fedtet med ind i det," siger Mogens Heefelt.

Rektor Poul Holm mener aldrig, det har været meningen, at han selv skal undersøges:

"Nu er det jo mig, der har bestilt undersøgelsen. Altså sammen med bestyrelsesformanden. Undersøgelsen har til formål at sikre, at ledelsen har det nødvendige beslutningsgrundlag - de nødvendige værktøjer og rapporteringsmekanismer. Der har ikke været tvivl om de beslutninger, der er taget i ledelsen eller blevet sat spørgsmålstegn ved min ledelse," siger Poul Holm.

Siden rektor Poul Holm tiltrådte den 1. marts, har der været voldsom ballade på RUC - især efter at han og direktør Lars Kirdan udsendte et statusnotat, som beskrev universitetet som uorganiseret og tilbagestående - og anklagede den tidligere ledelse for at have afleveret et "betydeligt ledelsesefterslæb". Poul Holm har efter pres fra bestyrelsen trukket notatet tilbage, men Mogens Heefelt frygter, at han vil bruge denne undersøgelse som alibi for alligevel at gennemføre nogle af de forslag, der optræder i notatet:

"På et møde, kort efter bestyrelsens beslutning om at lave undersøgelsen, fortalte rektor, at det kun var ledelsesniveauet, der skulle undersøges. Men i oplægget ser det ud til, at man skal dybere ned og også snakke med almindelige ansatte. Det, synes jeg, er ubehageligt. Det kan tyde på, at man gerne vil bruge undersøgelsen til at få de samme resultater frem, som står i statusnotatet. Nemlig, at ansvaret kommer til at ligge hos de ansatte og ikke hos ledelsen," siger Mogens Heefelt.

Psykisk miljø

I kommissoriet står der også, at "Undersøgelsen omfatter ikke en analyse af de det psykiske arbejdsmiljøh.

Også det havde folk på mødet undret sig over:

"Jeg synes, at sproget i kommissoriet er management-præget, og netop det psykiske arbejdsmiljø ville vi gerne have haft med i undersøgelsen. Der er heller ikke enighed om, hvad en "betryggende ledelse" er. I deres sprog betyder det, at alle formelle arbejdsgange er overholdt osv. Men vi vil hellere have undersøgt arbejdsmiljøet herude. For os er en betryggende ledelse én, der behandler folk ordentligt," siger Mogens Heefelt.

Når det psykiske arbejdsmiljø ikke er med, er det ifølge Poul Holm fordi, man til efteråret vil lave en indtern undersøgelse af arbejdsmiljøet:

"Det har ikke været ønsket at få det med, fordi vi internt skal til at arbejde med det. Det ville være helt forkert at kortslutte den proces ved at inddrage en ekstern konsulent. Så det er ikke fordi, det er noget, vi ikke ønsker. Det er simpelthen i respekt for det arbejde, der er gået i gang," siger Poul Holm.

Mens Poul Holm går fri af undersøgelsen, slipper universitetsdirektør Lars Kirdan ikke:

"Det er en undersøgelse af administrationen, og Lars Kirdan er jo leder af administrationen, så derfor indgår han selvfølgelig. Men det handler om, hvor vidt vi har de nødvendige ledelsesværktøjer, så der er ikke lagt op til en personundersøgelse," understreger Poul Holm.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra RUC's bestyrelsesformand, Dorte Olesen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu