Læsetid: 3 min.

RUC'ere: 'Vi er lykkelige for den nye rektor'

Trods voldsom kritik af den nye RUC-ledelse er flere forskere meget glade for udskiftningen og den modernisering, der følger i kølvandet
9. maj 2006

RUC's nye ledelse har i grove vendinger kritiseret universitetets image og struktur og lagt op til en stor omstrukturering af stedet som led i en tilpasning til den nye universitetslov og regeringens generelle uddannelsespolitik. Og det har skabt voldsomt postyr rundt omkring på universitetets grå betongange. Bestyrelsesmedlemmer og institutledere har kritiseret både indhold og form i det nye strukturforslag og i særdeleshed et notat fra ledelsen, hvor RUC beskrives som "gammeldags" og "utidssvarende".

Men nu får RUC's nye rektor, Poul Holm, klar støtte fra flere fremtrædende forskere ved RUC, blandt andre professor i forvaltning, Eva Sørensen:

"Vi er en stor gruppe af medarbejdere, der er lykkelige over, at RUC har fået en ny rektor. Og der er noget om snakken, når Poul Holm kritiserer RUC. Stedet er ikke tunet til den nye universitetslov, og derfor er der stort behov for den nye ledelse," siger hun.

Nye koste

Også professor og afdelingsleder på Kommunikation, Kim Schrøder, bakker op om den nye ledelse: "Jeg synes, der trænger til at blive fejet med nye koste, så jeg er positiv over for ledelsen. Vi havde personalemøde i onsdags, hvor vi diskuterede notatet - og selv om mange syntes, at tonen var unødig skarp, så var folk generelt enige i de ting, ledelsen påpeger. Det er jo de ting, vi har gået og snakket om skulle laves om de seneste mange år," siger Kim Schrøder.

I det omtalte notat kritiseres især den nuværende økonomistyring af RUC's rektor og direktør - og det med god grund, mener Institutleder på institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi, Peter Bogason:

"Når jeg laver forskningsprojekter, har jeg gang på gang haft problemer med økonomistyringen. Man kan ikke få svar på, hvor mange penge man har brugt, så hvis man skal holde styr på økonomien, skal man selv sidde og skrive ind på et regneark, når man bruger penge. Det er meget kontraproduktivt," siger Peter Bogason, som tilslutter sig den reformvenlige fløj og bakker op om flere af notatets kritikpunkter.

Kløft

At RUC er delt i to lejre i spørgsmålet om den nye ledelse, bekræfter Eva Sørensen:

"Man kan godt sige, at der er en slags kløft på RUC mellem 'gammel-RUC'erne' og dem, som er mere åbne over for udvikling og ændringer," siger hun.

Og det skel handler i høj grad om forholdet mellem uddannelse og forskning. Hvor RUC's gamle rektor Henrik Toft havde stort fokus på uddannelse, er Poul Holm meget optaget af at sikre forskningen:

"På den ene side er der gammel-RUC'erne, der synes, at man skal satse ensidigt på uddannelse. På den anden er der dem, som godt ved, at undervisning på RUC er noget særligt, men som samtidig vil udvikle stedet, og som ved, hvor vigtig forskningen er og bliver fremover," siger Eva Sørensen.

Og Poul Holm er med notatet kommet til at fornærme nogle af dem, der forbinder sig meget med 'det gamle RUC' - det mener Peter Bogason:

"Det notat er blevet læst meget forskelligt. Nogle har virkelig følt sig trådt over tæerne, mens andre har tænkt 'her lægges en klar og forfriskende ny linje'," vurderer han.

Rektor Poul Holm valgte efter Informations omtale af notatet at sende en mail rundt til alle institutledere på RUC med en form for opblødning - hvori det understreges, at ledelsen ikke mener, at RUC er "på randen af kaos", og hvor det i stedet fremhæves, at man har en "stærk tillid til RUC's kvaliteter såvel uddannelses- som forskningsmæssigt."

Samtidig er notatet blevet fjernet fra RUC's hjemmeside.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her