Læsetid: 4 min.

Rumæniens højrefløj elsker EU

De drømmer om et etnisk homogent Storrumænien, men har ingen problemer med at flytte magt fra Bukarest til Bruxelles. 'Vi kommer til at se kultursammenstød blandt højreekstremisterne,' siger rumænsk ekspert om den nye gruppe i EU-parlamentet
15. januar 2007

BUKAREST - En sidder på jorden og sorterer de ildelugtende fund, mens en anden står på hovedet i skraldespanden, så kun små spjættende ben kan ses. Bukarests sigøjner-børn rydder op i det, som andre har smidt ud. Men hvis det stod til Corneliu Tudor, leder af Partidul România Mare, (PRM), er det sigøjnerne, romaerne, der skal smides ud.

Han har kaldt Rumæniens op mod to millioner romaer alt fra 'mordere' til 'beskidte udskud'. Selv er Tudor i rumænsk presse kaldt både 'en harmløs klovn' og 'manden, der kan få Rumænien til at eksplodere i etnisk uro.'

Men uanset hvad man mener om den overraskende ukarimatiske mand, så er han enehersker i PRM, det højreradikale Parti for et Storrumænien, der fra i dag har får fem sæder i EU-parlamentet - en udvidelse af EU's nationalistiske højrefløj, der betyder, at de nu kan danne partigruppe under navnet Identitet, Tradition og Suværenitet - ITS.

"Det er sørgeligt, at det skulle være de rumænske medlemmer der vipper balancen, men det betyder ikke, at I skal tro, at I nu har fået et medlemsland på grænsen til højreekstremisme," siger Christan Chinea, journalist ved det rumænske ugemagasin tidsskrift Dilemma Veche. Han mener, at det nationalistiske højre et ved at udspille sin rolle i rumænsk politik.

Ikke som jeres

Ved valget i 2000 fik Tudor overvældende støtte fra vælgerne, da 23 procent gjorde PRM til Rumæniens næststørste parti. Men siden er det gået ned ad bakke. Partiet fik kun 12,6 procent ved valget i 2004 og er i dag ofte en torn i øjet på den socialdemokratisk-liberale regering.

"I 2000 skyldtes PRM's succes primært løftet om en radikal indsats mod korruption. De sagde, at alle de korrupte skulle stilles op på et sportsstadion og skydes. Det var en melding, som folk forstod," siger Christan Chinea. Han vedkender, at den racistiske retorik og brugen af symboler fra dengang, Rumænien var et storrige, appellerer til visse, marginaliserede grupper i samfundet.

"Tudor er opportunist og udnytter de etniske spændinger i Rumænien det bedste, han har lært. Samtidig ved hans parti, at pensionisterne husker kommunismen som en tid med stolthed og social sikkerhed, så de lover dem bedre forhold," siger Chinea, der dog advarer imod at konkludere, at Tudor og hans drenge er tilbageskuende og ultra-nationalistiske i klassisk vesteuropæisk forstand.

"I bund og grund accepterer de den centrum-konsesus, der er ved at etablere sig i rumænsk politik, og som på mange måder ligner den skandinaviske. Og så er de vilde med Europa og integrationen i EU. Det bliver derfor interessant at se, hvad de gør, når de skal lave politik med deres nye legekammerater blandt vesteuropæiske højreekstremister," siger Christan Chinea.

Skader Rumæniens ry

"Jeg kan faktisk være i tvivl om, hvorvidt Tudor faktisk ved, at han skal til at samarbejde med rabiate EU-modstandere. Vi kommer uden tvivl til at se et interessant øst-vest-sammenstød inden for det ekstreme højre," konkluderer Chinea.

Partidul România Mare er blevet kaldt både fascistisk og antisemitisk, men i 2005 ændrede partiet kurs - ifølge flere kommentatorer for at tilpasse sig en fremtid i et EU, hvor den slags retorik indtil nu ikke er blevet stueren. Tudor erklærede, at han ikke længere "havde noget imod jøder" og nu anerkender Holocaust. Han besøgte koncentrationslejren i Auschwitz og hyrede et israelsk PR-firma til at rense partiet for de upopulære associationer.

Men ifølge Markó Béla, leder af et ungarsk mindretalsparti, UDMR, der er med i regeringen, har PRM altid haft fremmedhadske, racistiske og anti-ungarske holdninger. Det er stadig deres primære kendetegn, uanset hvor meget de har poleret på deres image, mener Markó Béla.

"De har gjort stor skade på bestræbelserne for at skabe gode relationer imellem Rumæniens etniske grupper, og det var med tungt hjerte, at jeg så dem indgå i et europæisk samarbejde," siger Markó Béla, der kalder gruppen af ultranationalister i EU for en "absurditet", da deres nationale fokus strider imod den europæiske tanke.

"Men det er desværre ikke bare grinagtigt. Det er også farligt, at den slags hadefuld politik nu har skabt en europæisk platform," siger Bela.

- Hvordan har du det som medlem af et regeringsparti med, at det er ultranationalisterne, der får mest omtale i de vesteuropæiske medier? Vil det skade Rumæniens image i EU?

"Der er mange fordomme imod Rumænien og ja, PRM bekræfter en del af dem. Det er utrolig vigtigt for os at gøre et godt indtryk - særlig her i starten. At vores pladser i parlamentet hjælper den ekstreme højrefløj er dybt beklageligt," siger Markó Béla, der understreger, at intet stort parti i Rumænien ville samarbejde med Tudors parti efter sidste valg

På egen krop

Det blev til fire mails og mindst 15 telefonopringninger under Informations fem dage i Bukarest. Mr. Tudor er "meget glad for interessen fra vestlige medier," men desværre til møde, lige gået ud af døren, ude af byen, ringer tilbage om en halv time. Ingen succes.

Hvad de EU-elskende rumænske nationalister vil bidrage med i det europæiske fællesskab, og hvordan de forholder sig til deres vesteuropæiske åndsfællers unionsskepsis, må tiden altså vise. Men det er nok tvivlsomt, at de i ITS finder nogen, der vil tage imod Rumæniens romaer. Og sandsynligvis bliver det også vanskeligt at finde megen støtte til at lette livet for de mange etnisk rumænske unge, der drømmer om at benytte arbejdskraftens frie bevægelighed til at skabe sig nye virksomme liv i Le Pens Frankrig og Mussolinis Italien.

Som Cezara David fra organistationen for romaers rettigheder, Criss, siger:

"Man kan håbe på, at både Rumæniens politikere og deres vælgere kommer til at tænke anderledes om diskriminering af vore mindretal på basis af race eller nationalitet, når de i de gamle EU-lande kommer til at opleve racisme og diskriminering på deres egen krop."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu