Læsetid: 2 min.

Rummet mellem tonerne

For den alsidige saxofonist og vokalist Sissel Vera Pettersen er stemmen et unikt instrument med store udtryksmuligheder
9. juli 2007

Hun breder sine talenter ud som både saxofonist, vokalist og billedkunstner. I sin tid stod hun endda i valget mellem dans og musik. Men norske Sissel Vera Pettersen (f. 1977) valgte musikken. For over syv år siden endte hun så i København som udvekslingsstudent fra Trondheim Musikkonservatorium. Hun blev hængende og er nu en del af det danske jazzmiljø. Hun har bl.a. gjort sig bemærket som intenst afdæmpet sangerinde på den DMA prisnominerede cd By This River (2006) i duo med pianisten Nikolaj Hess.

"København er for mig den bedste skandinaviske by at være i. Man får mange impulser, når det gælder kunst, film, dans og teater. Det eneste, jeg savner, er den store, vilde natur. Fjeldenes stilhed er så overvældende og inspirerende."

- Hvordan oplever du dansk jazz?

"Jeg tror, at norsk jazz har flere rødder i folkemusikken. Men der er mange nordmænd, der har en stereotyp opfattelse af dansk jazz. De forbinder den tit med mainstream og amerikansk jazz. Men miljøet her er meget rigt og varieret. Mange, specielt yngre, musikere har fat i deres helt eget sprog."

Folks snævre ideer

Pettersen har fundet stor inspiration i rejser til bl.a. Indien og senest Mali, hvor hun var i studiet med kora-spilleren, Toumani Diabaté. Et fast projekt er duoen Lift med sangerinden Randi Pontoppidan. De tos koncerter indbefatter visuel lyskunst, og de benytter udelukkende deres stemmer, som manipuleres af live-electronics.

"Folk har en snæver idé om, hvad sang er, og hvad man kan bruge en stemme til. I virkeligheden er den enormt elastisk med uendelig mange klangmuligheder. I f. eks. indisk musik er stemmen et ligeværdigt instrument. Jeg er meget fascineret af duo-konceptet. De intense og åbne situationer, det fører med sig, passer godt til den frie musik, jeg dyrker. Man må tage ansvar hele tiden. Og jeg er forelsket i det rum, det giver."

I går spillede Sissel Vera Pettersen med Erlend Skomsvoll & Trondheim Jazz Orchestra, hun er bl.a. med i Bo Stiefs nye gruppe, spiller i duo med Marc Ducret, og hun arbejder for tiden med sin første soloplade.

Sissel Vera Pettersen på Copenhagen Jazz Festival:

- 9. juli: Pettersen & Hess Duo, KafKaféen kl. 15

- 11. juli: Pettersen & Hess Duo, Borups Højskole kl. 20

- 13. juli: Lift + Paul Brousseau, PH Caféen kl. 22.30

- 14. juli: Bo Stief & Friends, Den Sorte Diamant kl. 20.30

- 15. juli: PlougBrowPettersenJermin, Café Retro kl. 21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her