Læsetid: 1 min.

Rumsfeld besøger urohærget Irak

En ny bølge af bomber, bortførelser og drab hærger Irak, hvor USA's forsvarsminister i går kom på besøg for at diskutere sikkerhedssituationen
13. juli 2006

USA's forsvarsminister, Donald Rumsfeld, fløj i går til Bagdad for at drøfte den stigende sekteriske vold med irakiske ledere.

De seneste dages blodige uroligheder har skabt frygt for en reel borgerkrig i Irak, og det vil besværliggøre den planlagte tilbagetrækning af amerikanske styrker.

Kort efter at Rumsfeld ankom, gik en selvmordsbomber ind i en restaurant i det østlige Bagdad og sprængte sig selv i luften. Otte mennesker blev dræbt, og 20 blev såret, oplyser irakisk politi.

Tidligere på dagen blev 20 buschauffører bortført af bevæbnede mænd ved en station i Miqdadiya, der ligger nord for Bagdad. De blev fundet dræbt nogle timer senere, oplyste de irakiske sikkerhedsstyrker.

National forsoningsplan

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, fortalte i går parlamentet, at sikkerhedsstyrkerne de seneste dage har forhindret en stor gruppe bevæbnede mænd i at overtage magten i flere af Bagdads vestlige kvarterer.

Han gentog, at en national forsoningsplan er den eneste måde at standse volden på.

"Hvis den slår fejl, ved jeg ikke, hvad Iraks skæbne bliver," sagde Maliki til parlamentarikerne.

Flere hundrede irakere er blevet dræbt, siden den nuværende bølge af sekterisk vold startede i weekenden, og forholdet mellem de religiøse grupper i Irak var derfor det vigtigste punkt på Donald Rumsfelds dagsorden.

"Vi er nået til et punkt, hvor sikkerhedssituationen afhænger af forsoningsprocessen og af styrkelsen af ministerierne," sagde Rumsfeld da han ankom til Bagdad. Det er hans 13. besøg i Irak som forsvarsminister.

Rumsfeld afviste, at han ville bruge møderne til at diskutere amerikanske soldaters formodede overgreb og drab på civile irakere.

Anklagerne om amerikanske overgreb er ellers et hedt politisk emne i Irak. Nuri al-Maliki bad sidste uge om en gennemgang af de udenlandske troppers immunitet for retsforfølgelse i Irak, og mandag sagde Iraks menneskerettighedsminister, Wigdan Michael, at Irak formentlig vil bede FN's Sikkerhedsråd om at ophæve amerikanske soldaters immunitet næste måned. Rumsfeld insisterede onsdag på, at anklagerne mod soldaterne vil blive håndteret af de amerikanske militærdomstole. Mere ønskede han ikke at sige om den sag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu