Læsetid: 3 min.

Rumsfeld fyret under obskure omstændigheder

I sidste uge udtrykte Bush tillid til sin omstridte forsvarsminister. I går fik han fyresedlen. Præsidenten insisterer stadig på sejr som betingelse for tilbagetrækken af styrker fra Irak
9. november 2006

BOSTON - Præsident George W. Bush læste i går skriften på væggen og fyrede sin betroede rådgiver, forsvars-minister Donald Rumsfeld, under obskure omstændigheder.

For blot nogle få dage siden havde præsidenten offentligt erklæret sin tillid til Donald Rumsfeld og bebudet, at forsvarsministeren ville fortsætte i sin stilling, indtil Bush selv træder tilbage om ca. to år. Det til trods for, at demokratiske politikere og et voksende antal republikanere forlangte Rumsfelds hoved på et fad.

I sidste uge opfordrede The Army Times, der er finansielt uafhængig af Pentagon, i en leder Rumsfeld til at gå af. Men Bush afviste pure idéen.

I går afslørede præsidenten på en pressekonference, at han havde ført samtaler med sin forsvarsminister om en eventuel tilbagetræden i selvsamme periode i sidste uge, hvilket efterlod muligheden for, at han havde ført de amerikanske vælgere bag lyset.

Bush blev irriteret over et kritisk spørgsmål fra en journalist og pointerede, at han ikke havde ønsket at bringe emnet ind i valgkampen, og at han især af hensyn til soldaterne i Irak ville undgå at politisere krigen. Han fremførte også, at han ønskede at møde Rumsfelds mulige efterfølger, tidligere CIA-chef Robert Gates, inden han meddelte Rumsfelds afsked.

Samtalen med Gates fandt ifølge Bush sted søndag.

Bushs grund til at skifte forsvarsminister var ifølge hans eget udsagn, at "der er brug for et par friske øjne" til at føre krigen i Irak videre. På pressekonferencen medgav han dog, at et flertal af vælgerne har sendt et signal til hans regering om, at de er utilfredse med situationen i Irak.

Men den amerikanske præsident syntes ikke videre tilbøjelig til at lytte.

"Jeg ser også gerne, at styrkerne kommer hjem. Det forstår jeg da udmærket. Men jeg tror ikke, at vælgerne ønsker at se et rømmet Irak, som bliver tilflugtssted for terrorister. Mit mål er stadig en sejr i Irak. Inden da forlader vi ikke Irak," fastslog Bush.

Til gengæld understregede præsidenten, at Robert Gates - som han har nomineret til ny forsvarsminister, og som skal godkendes af Senatet - vil bringe "nyt lederskab, nye og friske øjne på Irak-krigen og management-ekspertise" til forsvarsministeriet.

Donald Rumsfeld har været stærkt kritiseret for en arrogant, fremfusende, intimiderende og egenrådig ledelsesstil, som har fremmedgjort mange militære officerer, herunder generaler. Han er blevet berygtet for sine studse bemærkninger, som f.eks. "ting sker", da han blev spurgt, hvorfor Pentagon ikke var forberedt på plyndringer af offentlige institutioner og bygninger i Irak-krigens første dage.

Men først og fremmest er Rumsfeld blevet kritiseret for at have insisteret på at sende alt for få styrker til at invadere Irak i 2003, blot fordi han ønskede at demonstrere, at USA's væbnede styrker er i stand til at udkæmpe krige med en lille hær, højteknologisk udstyr og massiv opbakning fra luft og hav. Men denne model tog ikke højde for, hvad der følger efter en invasion og udskiftning af et lands styre - nemlig en besættelse, som kræver kontrol med territoriet.

Rumsfelds mulige efterfølger, Robert Gates, har tjent som rådgiver for fire præsidenter i Det Nationale Sikkerhedsråd og blev i 1991 udnævnt af præsident George H. W. Bush til chef for efterretningstjenesten, CIA, efter lange høringer i Senatet. Nogle år forinden havde den såkaldte Iran-Contra skandale udfoldet sig under Ronald Reagans styre, og Gates blev udfrittet om eventuel viden og medansvar.

Gates' synspunkter på krigen i Irak er ikke offentligt kendte. Han blev i 2001 udnævnt til rektor for Texas A & M University og var i 2004 på tale som kandidat til den nye stilling som præsidentens nationale efterretningschef - en stilling, der blev besat af John Negroponte.

Det er karakteristisk, at præsident Bush finder Don Rumsfelds afløser blandt de tidligere medlemmer af sin fars regeringskabinet. Bush-klanen anser personlig loyalitet for at være en dyd. Lederen af den tværpartiske kommission, som præsidenten har anmodet om at udarbejde anbefalinger til en korrigering af kursen i Irak, er Bush-loyalisten James Baker.

Baker-komissionen forventes snart at fremlægge sin rapport. Præsidenten sagde i går, at han agter at møde kommissionens medlemmer i næste uge. Et af medlemmerne er Robert Gates. Det kan derfor forudses med nogenlunde sikkerhed, at den nye forsvarsminister vil få ansvaret for at gennemføre de idéer i Irak, som han selv har været med til at udforme under den tværpartiske kommissions arbejde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu