Læsetid: 3 min.

Rundt om NHØP

Den store danske bassist døde i april i år. Nu foreligger en smukt illustreret bog med anekdoter og refleksioner om ham, fortalt af atten mennesker der kendte ham
16. november 2005

Flere gange er det blevet forsøgt at skrive en biografi om Danmarks mest berømte jazzmusiker, bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen. Det var mens han endnu levede, men af forskellige årsager blev disse projekter aldrig til noget. En bog, som journali-sten Malin Lindgren havde lavet sammen med NHØP, var ellers klargjort og annonceret i Bog & Idé's julekatalog for et par år siden. Men NHØP var ikke tilfreds og nedlagde forbud. Efter hans død i april i år påtænkte man at udgive den alligevel. Det blev dog stoppet af familien. Et andet forlag havde også biografiske planer, men skrinlagde dem. Imens vi således må vente på en mere gennemgribende biografi om en af landets største musikalske profiler og karrierer, kan vi glæde os over hurtig udrykning fra jazzkender og medarbejder på Danmarks Radio, Peter H. Larsen. I parløb med en anden rutineret jazzskribent, Thorbjørn Sjøgren, har han foretaget 18 interviews med familie, musikervenner og branchefolk, der kendte NHØP og samlet dem i en smukt udstyret bog. Som en litterær mosaik i monologform tegner den et solidarisk og kærligt portræt af kunstneren, perfektionisten og mennesket NHØP. En selektiv, men bredt orienteret, diskografi bagest i bogen introducerer læseren til NHØP's enorme musikalske aktivitet.

De tre søskende, Kirsten (Ørsted Frandsen) samt Poul og Helge Ørsted Pedersen har gode historier at fortælle om en livlig og stimulerende opvækst i friskolehjemmet i Osted på Midtsjælland. Her er NHØP en viljestærk og rapkæftet lillebror, der overvinder en børnelammelse og tidligt udviser en naturlig musikalitet, som bliver næret af familien og miljøet omkring ham. Han var således ikke mere end 14-15 år, da han begyndte at begå sig i det professionelle jazzliv i København. Siden bliver den enorme differens mellem det benhårde, opslidende turnéliv og kvalitetstiden hjemme hos familie og børn den svære balanceakt, som NHØP praktiserer. "Han kunne være til gardenparty med Frank Sinatra i Los Angeles én aften, og næste aften kunne vi sidde og grille i Ishøj," som bror Helge fortæller. Og det havde sin pris, eftersom NHØP som kunstner pressede sig selv hårdt og næsten ikke kendte til ordet nej.

Et stærkt menneske

Der er ærlige, men også afmålte karakteristikker af NHØP, bl.a. af kollegaen og barndomsvennen, Ole Kock Hansen, den belgiske guitarist Philip Catherine, den tjekkiske bassist George Mraz og trommeslageren Jonas Johansen. Man får indtryk af et stærkt, selvbevidst, venligt og generøst menneske, der ikke desto mindre under overfladen er præget af ensomhed på sine mange rejser og af en gryende bitterhed, bl.a. over manglende anerkendelse i USA. Men måske også over en manglende evne til at bringe sit kunstnervirke videre? NHØP havde siden midten af 1990'erne svært ved at forny sig trods sin konstante forfinelse af sin teknik. I de senere år spillede han ingen nævneværdig rolle på den hjemlige jazzscene, hans få pladeindspilninger i perioden var nydelige men uden bid, og hans basspil undgik ikke et vist præg af virtuos automatik.

Ud over de nævnte interviews er der beretninger om NHØP af bl.a. Alex Riel, Finn Slumstrup, Oscar Peterson, Lisa Nilsson, Mads Vinding og Palle Mikkelborg. Og sideløbende med teksten er bogen rigt illustreret med sort/hvide fotos af jazzfotografen, Jan Persson, der har fulgt NHØP's karriere siden hans unge år i Jazzhus Montmartre. Bogens pæne størrelse (25x28 cm) lader disse billeders historiske, musikalske og menneskelige atmosfære komme til deres ret.

NHØP: Niels-Henning Ørsted Pedersen - beskrevet i interviews ved Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren. 233 s., fotos af Jan Persson. 349 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her