Læsetid: 4 min.

Rundtosset på Amager Strand

Den har været så grueligt meget igennem - festivalen med de gode intentioner, men med de hårde odds. Lørdag åbnede Images-festivalen, med forførende sufi-kunst, fotoinstallation i en smuk kulisse på Amager Strandpark og den kolde nat blev blæst i gang af veloplagte Djs
14. august 2006

Hvorfor bliver han ikke rundtosset? Måske et banalt spørgsmål, men helt ærligt - hvorfor ikke? Efter adskillige minutter, hvor den unge mand i sort har snurret rundt på scenen, popper det uundgåeligt op. Det forsvinder dog hurtigt igen, fordi længere er der ikke tid til at dvæle. Øjne og ører er fanget ind i de gentagne bevægelser og taget som gidsler af det hvirvlende syn. Stoffet i tre lag om danserens hofter bølger op og ned, men er i fuldstændig kontrol. Dikteret af den unge sufikunstner Ziya Azazi.

Med armene rakt i vejret og ansigtet i forvrængte folder danser han aftenen i gang - og danser publikum helt dertil, hvor forundring og fascination hersker. Velkommen!

Images of the Middle East starter i skyggen af en krig i Libanon, og det gør ikke dialogen mindre svær. Hver dag mister civile livet, men måske netop her finder festivalen sin sublime aktualitet. De hårde odds - først med Muhammed-tegningnerne, nu med krigen i Libanon, samt interne stridigheder i arrangørgruppen og et skift på projektlederposten, blot to måneder inden startskuddet til dette års Images of the Middle East, har gjort forberedelserne vanskelige. Men med et stort fremmøde denne aften til den officielle åbning af festivalen på Amager Strandpark og en stor koncert med Cheb Mami i Vega, virker festivalen i hvert tilfælde lørdag den 12. august som en succes.

Paralelle verdner

Lige så banalt, som det rundtossede spørgsmål, er det nok at nævne vejret.

Men forstå det ret. Det er lørdag aften i august. Det er Danmark, og det er ved vandet. Truende skyer hænger denne aften over København, og blæsten river i de sjaler og jakker, som har bevæget sig uden for det telt, der er opstillet til åbningsforestillingen.

Aftenens program byder blandt på udendørs musik og en stor fotoinstallation ude i vandet. Det er hårde odds.

Inde i teltet går endnu en taler på, Mona Eltahawy. Hun er journalist og kendt kommentator fra Egypten. Hun efterfølger blandt andre Udviklingsminister Ulla Tørnæs og præsidenten for UNESCO's generalkonference, Dr. Musa bin Jaafar bin Hassan.

Begge har talt om respekt, og sidstnævnte taler har pointeret, at øjet ser kun det hjernen er klar til at forstå. Og så blev der talt om kærlighed.

Mona Eltahawy indleder da også sin tale med at fortælle om kærligheden til hjemlandets musik og stiller spørgsmålet til salen:

"Ved I, hvem de her mennesker er, der lytter til den musik og græder. Nej, nok ikke mange fordi vi lever i parallelle verdner!"

Sceneskift

Udenfor på stranden slentrer folk op og ned ad den fine nye strandpromenade med skuldrene oppe om ørene.

I vandet står 18 gådefulde hvide skærme, og danner samlet et slags skjold. Bølgerne ruller ind under dem, og slår mod kysten. Tørklæder flagrer og jakker lynes. Pludselig ses og høres en mandestemme, der råber, at alle skal bevæge sig mod teltet. Det har ellers indtil nu kun været for de særligt inviterede, men planen er ændret. Fotoinstallationerne virker ikke, og bandet, der ellers skulle have spillet i sandet, har nu stillet op inde i varmen. Folk strømmer til, og hurtigt er der ikke mere plads, og mens mørket falder på, spiller Al-Kindi ensemble traditionel sufi-musik.

Åbningsarrangementets ankermand Trevor Davis, der netop har fået gennet alle ind, kan nu begynde igen - folk skal ud igen og ned på stranden. Fotoinstallationen er nu med lys.

Skrigende fotos

Fra hvide spøgelsesskærme til lysende ikoner, farver, der skriger mod en sort himmel.

Kun dæmpet af en næsten fuld måne. Fotoinstallationen, der er lavet af Lara Baladi, trækker hurtigt folk fra teltet ned i sandet, og den lange strækning af billeder, som konstant skifter, formår at skabe en metropolagtig stemning. Fotografierne på de store skærme er akkompagneret af forskellige lydbilleder, og hverken billeder eller lyd slipper tilskuerne af syne.

Buddha side om side med to kvinder i saftigt samleje. En lille pige iklædt hvidt tørklæde kigger på dig fra sit bedetæppe. Hvem sagde Hodja fra Pjort? - eller en figur der ligner ham, ved siden af en kvinde skudt med en pil i brystet, liggende i en hængekøje. 200 fotos. Intet motiv er for vildt - intet for kedeligt.

Vandet er mere stille nu - regnen er ikke kommet - kunne det tyde på en begyndende dialog? Indenfor i teltet starter Djs deres rytmer, folk begynder så småt at sive mod lyden. Et sidste blik på de lysende skærme - 'Love is divine' står der på et af dem.

Nok lurepassede vejret, men det holdt, og årets Images of the Middle East er nu i gang. God fornøjelse med dialogen!

Se programmet til Images of the Middle East-festivalen på: www.images.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her