Læsetid: 1 min.

Rusland og EU i åbent skænderi

Møde mellem udenrigsministre fra EU og Rusland betød fornyet kiv om blandt andet Georgien, Kosovo, Estland og Letland.
4. november 2006

En række af tidens mest penible emner dukkede op, da Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i går mødtes med EU-ledere i Bruxelles. På et pressemøde advarede Lavrov om, at Rusland vil bruge sin vetoret i FN's Sikkerhedsråd til at blokere for et selvstændigt Kosovo. Ifølge russeren skal alle parter være enige, "ellers er der ingen løsning". En udtalelse, som i praksis giver Serbien veto over løsrivelsesforsøgene fra det kosovo-albanske befolkningsflertal. Også Georgien fik kritik med på vejen, samtidig med at russiske Gazprom har truet med at standse energiforsyningerne til Georgien. Om den georgiske præsident, Mikhael Saakashvili, sagde russeren, at "jeg er overbevist om, at han fuldt ud forstår, hvad der er på spil", og at georgierne skal "stoppe fornærmelser og provokationer".

Fornærmet russer

Saakashvili, som søger medlemskab af NATO, er røget i konflikt med den store russiske nabo på grund af anholdelsen af fire russere mistænkt for spionage. Selv om de fire for længst er fri, så har Rusland bl.a. truet med at lade en eventuel selvstændighed for det kosovoalbanske befolkningsflertal være en guide for begivenhederne i Georgien, hvor russerne støtter de to oprørsprovinser Sydossetien og Abkhasien.

Siden kom Lavrov i åben diskussion med sin vært, det finske EU-formandskabs udenrigsminister, Erkki Tuomioja, på et pressemøde. Lavrov beskyldte Estland og Letland for ikke at behandle deres russiske befolkningsmindretal ordentligt, men Tuomioja greb ordet og sagde, at det hele afhænger af, om man ser "glasset som halvt fyldt eller halvt tomt". Ifølge Tuomioja er der ingen tvivl om, at de to baltiske lande lever op til europæiske standarder og behandling af minoriteter, hvorefter Lavrov svarede igen med: "Nu har du provokeret mig" og et nyt angreb på de to baltiske lande. Med henvisning til Tuomiojas ord beskrev Lavrov "glasset som ikke helt tomt". Også EU's udenrigskoordinator,, Javier Solana, deltog i forhandlingerne, men deltog ikke i det efterfølgende pressemøde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu