Læsetid: 2 min.

Fra Rusland med kærlighed

Amerikansk pulp-fiction og tysk filosofi mikses med held i Günther Ohnemus' krimi
9. december 2006

Hvem begik de største forbrydelser mod menneskeheden i det forrige århundrede, tyskerne eller russerne? Spørgsmålet, der vel umuligt lader sig besvare, er en del af rygraden i tyske Günther Ohnemus' (født 1946) medrivende lille kriminalroman Den russiske passager, der på uanstrengt vis blander de bedste konventioner fra den hårdkogte amerikanske pulp-fiction med tysk lommefilosofi af den yderst intelligente kaliber.

Efter en lille effektiv cliffhanger, hvor fortælleren røber, at han er på flugt og befinder sig i Californien, hvor Hammett, Cain og Chandler som bekendt fødte den moderne amerikanske krimi, indledes den taknemmelige handling ellers i München, hvor Harry - selvsamme fortæller - tager en kvinde op i den taxi, han bruger det meste af sin tilværelse på at trille rundt i.

Det viser sig, at Sonja, som hun hedder, er på flugt fra den russiske mafia. Det viser sig også, at Harry akkurat som sine pulp-fætre fra USA har mistet nok her i livet til at risikere resten. Han takker derfor hurtigt ja til tilbuddet om at køre Sonja til Luxembourg, hvor hun har i sinde at hente en lille formue, som hun har stjålet fra russerne og gemt i en kuffert.

Elementær spænding

Udover den helt elementære spænding, der dirrer fra første til sidste side takket være denne intrige bygget op omkring Harry og Sonjas flugt gennem Europa og til USA - samt af spørgsmålet om, hvorvidt parret forelsker sig - er Den russiske passager båret af historien om Harrys fortid, der gradvist oprulles, og specielt i starten, hvor vi håber, at den datter, som den 50-årige Harry forlod som ung mand, vil dukke op igen.

Diskurserne om, hvem der var værst, tyskerne eller russerne - "Men der var kort over bombemålene, Harry: Et sygehus. En fødselsanstalt. Eremitagen. En beboelsesejendom," som Sonja udtrykker det, da de taler om henholdsvis nazisternes og kommunisternes hærgen i Sankt Petersborg, og Harry siger "Hvad er I for nogen mennesker, I satans russere." - bliver indimellem lidt vel lange i spyttet.

Efter endt læsning af Den russiske passager sad denne læser dog tilbage med et helt igennem tilfredst indtryk af en godt sammenskruet og tankevækkende krimi, hvis melodramatiske handlingskurve er stivet godt af med en pæn del bundsolide bjælker.

* Günther Ohnemus: Den russiske passager. Forlaget Sohn. 240 sider. 249 kr. ISBN 97-91959-04-7.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu