Læsetid: 1 min.

Rusland vil have længere tid til at beslutte sig om Kosovo

USA, Storbritannien, Frankrig, Italien og Tyskland støtter FN-mægler Martti Ahtisaaris plan for Kosovos fremtid, mens Rusland er mere tilbageholden
27. januar 2007

Rusland er skeptisk. Det oplyste en diplomat, efter at FN's mægler Martti Ahtisaari i går præsenterede en plan for Kosovos fremtidige status for den internationale kontaktgruppe. Efter alt at dømme vil planen give den serbiske provins reel uafhængighed.

Efter et halvanden time langt møde i kontaktgruppen, der tæller Rusland, USA, Storbritannien, Frankrig, Italien og Tyskland, stod det klart, at der er splittelse. De fem vestlige lande støtter planen, men Rusland siger, det behøver mere tid.

"Rusland ønsker en længere periode," sagde diplomaten.

Det afviste Kosovos premierminister, Agim Ceku, bestemt.

"Der er intet behov for endnu en forsinkelse," sagde han.

"Kontaktgruppen forsikrede os tidligere, at der ikke ville blive endnu en udsættelse."

Ahtisaari mødtes med kontaktgruppen i Wien for at få dens endelige godkendelse af planen, men med Ruslands forbehold kan der skabes så meget usikkerhed, at krudttønden Kosovo eksploderer.

Oplysningerne var sparsomme efter gårsdagens møde.

Fuld selvstændighed

Planen skal præsenteres for både Kosovo og Serbien den 2. februar, inden den fremlægges for FN's Sikkerhedsråd til endelig godkendelse.

Kosovo har siden NATO's intervention i 1999 været under FN-administration.

Det store albanske flertal i provinsen (90 pct.) kræver fuld selvstændighed, mens Serbien kræver fortsat overherredømme.

Diplomatiske kilder og FN-kilder sagde tidligere på ugen til nyhedsbureauet Reuters, at Ahtisaaris plan vil give Kosovo ret til at søge medlemskab i internationale organisationer, muligvis også FN. Det vil reelt sige selvstændighed.

Det slaviske Rusland har tidligere vist sig særdeles lydhør over for det slaviske og kristent ortodokse Serbien. Rusland forsøgte således at komme NATO i forkøbet, da de vestlige styrker i juni 1999 rykkede ind i Kosovo. Rusland hastede ind med en symbolsk styrke i hovedbyen Pristina, men måtte øjeblikkeligt fortrække, da NATO-styrken med næsten 20.000 soldater avancerede.

I marts 2004 var der store uroligheder i Kosovo med mange dræbte og nedbrændinger af serbisk ortodokse kirker. Urolighederne var anstiftet af etniske albanere.

Iagttagere frygter nye blodige uroligheder, hvis Rusland forsinker processen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her