Læsetid: 3 min.

Russisk hetz imod G8-kritikere

Tæsk, trusler og arrestationer har i de seneste dage præget den alternative G8-konference i Moskva. "Mind Putin om, at han skal udbrede demokratisk frihed, ikke smadre den," lyder Human Rights Watch's opfordring til G8-lederne
14. juli 2006

"På ordre fra Moskva." Det var den eneste besked, som Mikhail Kostiajev fik, da han i starten af ugen blev anholdt af den lokale antiterrorenhed i byen Kaliningrad. Det var dagen før hans afrejse til Moskva, hvor han som medlem af Nationalbolsjevikkernes Parti skulle deltage i den alternative G8-konference 'Det andet Rusland'.

Det kom han ikke. Han fik inddraget både flybillet og pas og fik besked på at holde sig hjemme.

"Det er en klar undertrykkelse af den lovlige opposition. Det understreger, at vi ikke længere lever i et demokrati," siger partiets andensekretær, Alexander Averin. Han fortæller, at 36 af gruppens medlemmer har oplevet politichikane op til mødet, herunder fysiske overgreb og fængslinger. Mindst 14 blev forhindret i at rejse til Moskva.

Episoden er en blandt mange eksempler på overgreb imod medlemmer af oppositionspartier og ngo'er, som den amerikanske menneskeretsorganisation Human Rights Watch (HRW) dokumeterer her i ugen op til G8-topmødet i Sankt Petersborg. I dagene op til konferencen modtog mange deltagere i det alternative møde skriftlige trusler om ikke at forlade deres hjem, flere blev overfaldet og banket af ukendte gerningsmænd, og ifølge HRW blev der under kropsvisitationer i flere tilfælde plantet ulovlige stoffer på aktivisterne, der derefter blev anholdt.

"At Rusland forsøger at smadre en uafhængig og lovlig forsamling siger mere end al deres snak om demokrati. G8-lederne bør minde Putin om, at han skal udbrede demokratisk frihed, ikke smadre den," hedder det i pressemeddelsen fra HRW.

Alexander Averin fra Nationalbolsjevikkerne har dog ikke høje forventninger til, at G8-lederne vil gå i kødet på den russiske præsident på spørgsmålet om demokrati og politiske rettigheder.

"De rige landes ledere har jo deres egne dagsordner, og de vil ikke risikere at gøre Putin irriteret, når der skal snakkes naturgas og terrorbekæmpelse. Den russiske opposition må stå sammen og selv bekæmpe undertrykkelsen," siger Averin.

Til konferencen 'Det Andet Rusland' er også inviteret deltagere fra en række andre lande, men de russiske myndigheder har i flere tilfælde understreget, at de ser det som "en uvenlig gestus", hvis udlændinge deltager.

I et interview med det canadiske CTV sagde præsident Putin, at konferencen ville blive brugt af hans politiske modstandere til at skaffe støtte op til næste års valg til det russiske parlament, Dumaen.

"Hvis officielle repræsentanter fra andre lande deltager, betyder det, at de prøver at påvirke de politiske kræfter i Rusland," sagde præsident Putin og tilføjede: "Det har de ingen ret til. Gud hjælpe dem."

Lovgivning

Hetzen mod deltagerne i konferencen er det seneste udtryk for en bredere tendens. Ruslands oppositionsstemmer får stadig vanskeligere vilkår, og i januar blev der givet yderligere beføjelser til myndigheder til at kontrollere og lukke munden på civilsamfundets repræsentanter.

Her underskrev Preæsident Putin en ny lov om ikke-statslige organisationer, der bla. giver justistministeriet ret til at få udleveret dokumenter fra ngo'er uden dommerkendelse og gør det muligt at forbyde projekter, der stemples som imod "nationens interesse."

"Det er ironisk, at et topmøde for verdens førende industrinationer finder sted i en så graverende udemokratisk sammenhæng. Staten har taget kontrol med selv de tidligere mest uafhængige radio-og tvstationer, så der er ingen fri offentlig debat. De mest basale politiske rettigheder kan ikke trives i den type systemer," konkluderer Human Rights Watch.

International kritik

EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso forsikrede tirsdag, at spørgsmålet om menneskerettigheder vil være højt på dagsordenen for G8-topmødet. Han afviste, at kritikken af russiske krænkelser vil ebbe ud i takt med, at Europas behov for energi øges.

"Vore russiske partnere ved udmærket, hvad vi mener om den sag. Vi bytter ikke energi for menneskerettigheder," sagde Barroso på et pressemøde i Bruxelles.

I går efter et møde med den tyske kansler Angela Merkel udtalte den amerikanske præsident George W. Bush, at han ville opfordre sin russiske kollega til at respektere ngo'ernes rettigheder.

"Jeg vil stå fast på min overbevisning om, at der er behov for et aktivt civilsamfund i Rusland," udtalte Bush der ifølge britiske BBC i morgen vil minde russerne om; "at man for at have et godt forhold, må have fælles værdier."

Præsident Putin syntes dog at tage relativt let på kritikken, som han kalder "en reminisens fra Den Kolde Krig".

"Den tilgang er baseret på forstillinger fra forrige århundrede, da alle altid ønskede at skade Rusland. Men nu er der stort set ikke længere nogle muligheder for at presse Rusland," sagde en selvsikker russisk præsident til canadisk tv i begyndelsen af denne uge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu