Læsetid: 4 min.

Russisk roulette

18. august 1998

ET FÆNOMEN, som de fleste troede hørte Sovjet-unionen til, dukkede mandag på ny op i Moskva: køerne, de lange rækker af mennesker, som tålmodigt eller desperat tilbringer timer for at erhverve sig et knaphedsgode. Blot er det nu dollars og ikke brød eller kød, folk stiler sig op foran Moskvas mange private vekselbureauer for at købe.
Mange måtte gå med uforrettet sag: Valutaforretningerne var allerede løbet tør for dollars eller gemte dem, de havde, i sikker forventning om, at dollarkursen vil stige yderligere i de kommende dage.
Det var den russiske ministerpræsident, Sergej Kirijenko, der satte gang i panikken, da han mandag morgen gennemførte en række drastiske forholdsregler, der skal hindre den russiske stat i at gå fallit.
Rubelkursen, der hidtil kun har kunnet fastholdes omkring seks-syv rubler for en dollar på grund af massive støtteopkøb fra den russiske centralbank, må nu flyde til mellem seks og ni en halv rubler for en dollar, før centralbanken griber ind.
"Dette er ikke en devaluering, men en ny tilgang til valutapolitik", forsøgte Kirijenko at forklare regeringens kursskifte.
Udenlandske analytikere var dog ikke enige med den unge regeringschef - og markedet reagerede prompte: prisen på rubler steg hos de private vekselbureauer til syv en halv-otte rubler for en dollar, hos enkelte endda op til loftet på de ni en halv rubler.
Samtidig indførte regeringen et stop for betalinger af renter og afdrag på udenlandsk gæld, dog undtaget statens gæld. Og den lovede at gribe ind over for den omfattende kapitalflugt fra Rusland - en kapitalflugt, der i år skønnes at løbe op i 30 mia. dollars.

DET ER EN heftig risiko, Jeltsin og hans administration nu løber, og der er ingen tvivl om, at Kreml har gjort alt for at undgå at devaluere.
Jeltsins kategoriske udsagn fredag: "Der bliver ingen devaluering - det er sikkert og definitivt", behøver ikke at have været spil for galleriet. Kreml har længe - og til en høj pris - søgt at reparere diget, nu har vandmasserne sprængt det.
Den kortsigtede fordel er, at når rublen bliver mindre værd, gør den del af statens gæld, der betales i rubler (f.eks. til indenlandske kreditorer og til udestående lønninger), det også. Devaluering giver også en fordel til de russiske virksomheder, der lever af eksport
(primært i energisektoren).
Men farerne ved en devaluering synes enorme: De russere, der har en opsparing i rubler i tiltro til Jeltsin-administrationens fastkurs-politik, bliver med ét meget fattigere - og meget vredere. Alle bliver ramt af de stigende priser, der er devalueringens sikre følgesvend. Og faren for, at rublen ikke kan holdes ved bundgrænsen på de ni en halv rubler pr. dollar, men trækkes ned i et frit fald, er absolut til stede.

HVOR GALT, det kan gå, så vi for nylig i Sydøstasien, hvor lande som Thailand, Sydkorea og Indonesien alle søgte at komme ud af krisen ved at devaluere og fik massiv inflation, enorme kursfald på børsen og omfattende social uro.
Selv om russerne har vist stor tålmodighed siden omvæltningen i 1991, er der mange og voksende tegn på, at den er slut. Skolelærere strejker fra skoleårets begyndelse, minearbejdere stopper tog i protest mod manglende lønninger.
I parlamentet, Dumaen, er det kommunistisk-dominerede flertal i gang med at få undersøgt, om Jeltsin kan stilles for en rigsret for brud mod forfatningen, da han i 1991 erklærede Sovjetunionen opløst, og to år efter udsatte det folkevalgte parlament for et bombardement. Ingen regner med, at denne rigsretssag nogensinde bliver til noget, men alene omtalen er med til at rippe op i gamle sår.
Rusland simrer af utilfredshed på en måde, der ikke er set i mange år, og de røster, der åbent taler om, at præsident Jeltsin må sættes fra magten, før hans embedsperiode udløber i år 2000, tager til i styrke.
Det er i dette klima, at Jeltsin og hans regering skal forsøge at komme igennem med, hvad de fleste udenlandske iagttagere anser for at være det væsentligste bidrag til en bedring af den russiske økonomi: en klar lovgivning om udenlandske investeringer, en forenklet og tidssvarende skattelov (som også føres ud i livet) samt en lov om salg og køb af fast ejendom.
Dumaen hasteindkaldes fredag for bl.a. at behandle regeringens forslag til ny skattelov - men den kommunistiske fraktion har allerede bebudet, at den hellere vil sætte, hvad den kalder "Ruslands totale konkurs" på dagsordenen.
Scenen er sat til en gang russisk roulette. I denne selvmordersport, hvor en seksløber lades med kun én kugle, har deltageren trods alt fem ud af seks chancer for at overleve. Det er bedre odds for succes, end man nu kan tilskrive Jeltsin-administrationen. on

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her