Læsetid: 3 min.

Rygende kærlighed

Arbejderklasse og musical mødes i John Turturros vældig underholdende og utraditionelle 'Romance & Cigarettes'
31. marts 2006

"Der er andet i livet end en ståpik," siger hovedpersonen, Nick Murder (James Gandolfini), i John Turturros mildest talt utraditionelle musical Romance & Cigarettes - en 'arbejderklasseopera' kalder instruktøren den selv - og sammenfatter fyndigt filmens morale: Sex er ikke alt. Kærlighed er trods alt vigtigere, selv når man fristes af en yppig rødhåret kvinde, der har den mest beskidte kæft, jeg nogensinde er stødt på.

At hun spilles af ellers så pæne, engelske Kate Winslet gør ikke sagen bedre - eller værre. Det er faktisk ligesom resten af Turturros film ret morsomt.

Modsætninger mødes, og overraskende situationer opstår i Romance & Cigarettes, der synes at skylde den engelske manuskriptforfatter og instruktør Dennis Potter en del.

Mord i sinde

Ligesom i Potters tv-serier, f.eks. Pennies from Heaven og Den syngende detektiv, bryder personerne i Romance & Cigarettes ud i sang, når en simpel replik ikke kan udtrykke de tanker og følelser, de bare er ved at flyde over med.

Sangene favner bredt - fra Dusty Springfield og Janis Joplin til James Brown og Elvis - og er highlights fra kataloget over de seneste 40-50 års populærmusik. De kan høres på lydsporet, mens filmens karakterer synger oveni, nogle mere kraftigt end andre, men alle med stor entusiasme og en vis smerte.

For Romance & Cigarettes handler naturligvis om kærlighed. Nærmere bestemt den stærkt skårede kærlighed mellem Gandolfinis brobygger, Nick, og Susan Sarandons bryllupskjoledesigner, Kitty, der bor sammen med deres tre døtre i et lille hus i Queens i New York. Nick har bollet ved siden af - med dejlige Winslet - og da Kitty finder ud af det, lægges han på is, ikke bare af hende, men også af parrets tre meget forskellige og vist ikke alle biologiske døtre (Aida Turturro, Mary Louise-Parker og Mandy Moore).

Nick kæmper en brav kamp for at komme ind i varmen igen, mens han forsøger at tøjle sit løsslupne libido. Kitty bearbejder sin vrede ved sammen med sin Elvis-dyrkende fætter Bo (en forrygende Christopher Walken) at lede efter Nicks rødhårede tøjte med mord i sinde.

Original og musikalsk

Det går ikke stille for sig, og selv om der er en alvorlig kerne allerinderst inde i Turturros historie, så dyrker han heldigvis hellere det mærkelige og det skæve.

Man tror ikke sine egne øjne i mange af filmens kulørte scener, hvor en række af de mere eller mindre kendte skuespillere smider alle hæmninger og synger og danser det bedste, de har lært - og det har nogle af dem slet ikke, hvilket er en del af charmen, ligesom i Woody Allens beslægtede Everyone Says 'I Love You'.

Romance & Cigarettes er skuespilleren John Turturros tredje og bedste film som instruktør, og den er ikke overraskende produceret af Coen-brødrene. Det var under optagelserne til deres Barton Fink, hvor Turturro spiller en selvbevidst manuskriptforfatter, at skuespilleren fik ideen til filmen.

Mødet mellem familien Murders alt andet end glamourøse Queens-arbejderklassehverdag og den tidløse, eskapistiske musical slår gnister. Filmen kunne godt kunne have været lidt kortere, og den svigter sin egen præmis en smule mod slutningen, hvor den bliver ganske alvorlig, da en af de storrygende hovedpersoner bliver syg. Men resultatet er trods alt en original og musikalsk kærlighedsfilm med hjertet på det rigtige sted.

Romance & Cigarettes. Instruktion og manuskript: John Turturro. Amerikansk (Empire og Metropol i København og en håndfuld biografer i resten af landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her