Læsetid: 4 min.

Rygtet om en tændstik i Hillerød har sat Mellemøsten i brand

Med afbrændingen af ambassader i Syrien og Libanon og rasende protester i stadig flere lande ligner situationen en begyndende muslimsk intifada mod Vesten. Appellerne går nu til de moderate muslimske kræfter om at lægge sig imellem
6. februar 2006

Det var tidligt lørdag, at den arabiske nyhedshjemmeside islamonline.net (IOL) bragte historien om, at danske ekstremister var på vej til demonstration i Hillerød med den formodede hensigt at afbrænde muslimernes hellige bog, Koranen.

"Et kvindeligt medlem af et racistisk parti rundsendte en opfordring til at brænde den hellige Koran under lørdagens march," sagde hjemmesidens kilde, imam Raed Hlayhel, Århus, formand for det nyetablerede European Committee for Defending Prophet Muhammad. "Helvede vil bryde ud, hvis disse ekstremister brænder Koranen af," sagde imamen.

Også imam Abu Laban forholdt sig til rygterne. "Ingen kan vide, hvordan dagen vil ende," sagde Laban til IOL.

Samme budskab cirkulerede ifølge nyhedsbureauerne på sms'er i Syrien med en opfordring til folk om at samles ved den danske ambassade i Damaskus. Og kl. 14.16 lokal tid udsendte Reuters det første telegram om, at flere tusind rasende syriske demonstranter var gået til angreb på ambassaden og havde sat den i brand.

Mens 40 dansk højreekstremister blev effektivt neutraliseret af dansk politi i Hillerød og ikke fik strøget en tændstik, brød et hjørne af Mellemøsten i brand. Og efter lørdagens nedbrænding af den danske og den norske ambassade i Damaskus bredte vredens flammer sig i går til Libanon, hvor 20.000 rasende muslimer antændte Danmarks generalkonsulat i Beirut og siden gik til angreb på en kristen maronitisk kirke nær ambassaden. Senere i går stormede bevæbnede palæstinensere det franske kulturcenter i Nablus på Vestbredden og malede 'Lukket indtil jeres land undskylder' hen over hovedindgangen. I den afghanske by Mihtarlam brændte 3.000 demonstranter danske flag, råbte 'Død over Danmark' og forlangte Jyllands-Postens chefredaktør retsforfulgt. I den irakiske by Ramadi demonstrerede 1.000 sunnimuslimer og krævede alle forbindelser afbrudt til de europæiske lande, der har støttet de danske forhånelser af Muhammed. På løbesedler opfordrede militante grupper til angreb på den danske bataljon i Camp Danevang i det sydlige Irak. Og i går aftes meddelte en talsmand for Iraks transportminister, at Irak fastfryser alle danske og norske genopbygningsprojekter i landet.

"Vi vil ikke modtage nogen penge til genopbygningen fra Danmark og Norge," sagde talsmanden til Reuters.

Så langt østpå som i Auckland, New Zealand gik mange hundrede muslimer søndag på gaden i protest mod, at også newzealandske aviser har genoptrykt Jyllands-Postens profettegninger. To dage før var det radikale muslimer i vest, der i London demonstrerede deres vrede under paroler som "Europa, I vil undgælde - jeres 11. september vil komme" og "Slagt dem der forhåner islam". Og mod syd protesterede mere end 1.000 muslimer i den afrikanske stat Malis hovedstad Bamako under slagordet "Straf uden nåde".

Ønsker konfrontation

Som en ukontrollabel elektronisk steppebrand har raseriet og protestaktionerne spredt sig overalt i den muslimske verden.

"Det er blevet mere end tegningesagen. Nu er der kræfter, som simpelt hen ønsker en konfronation mellem vores kulturer, mellem den arabiske verden og den europæiske, kristne verden," sagde udenrigsminister Per Stig Møller i går.

Hans budskab har sin parallel i udsagnet fra imam Saleh bin Humaid, som under fredagsbønnen i Mekka sagde, at der er blevet pustet en ny ånd af beslutsom modstand ind i muslimerne verden over.

"En stor ny ånd flyder gennem den islamiske nations organisme (..) denne verden kan ikke længere ignorere denne nation og dens følelser," sagde imamen.

Hvad der startede med lokal vrede over satiriske tegninger i en dansk avis, lignede i går spirerne til en ustyrlig muslimsk intifada mod den kristne, vestlige verden. Nok fremprovokeret af tegningerne, men reelt næret af generationers frustration over manglende fremtidsudsigter, dårlige levevilkår, undertrykkende magthavere i egne lande, samt hvad man oplever som vestens vedvarende imperialisme og had til islam.

"Problemet i denne sag er, at vi burde vise, at vi er stærke, og at dette ikke kan skade islam. Det, vi i stedet fremviser, er tegnene på vor ekstreme sårbarhed," sagde en unavngiven, europæisk bosat palæstinenser til den britiske avis The Observer i går.

Weekendens optrapning af konflikten blev i går mødt med beklagelser fra både Syriens og Libanons øverste religøse ledere og med fordømmelser fra Libanons premierminister Fuad Siniora, Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdogan, den islamiske konferenceorganisation IOC samt fra en række vestlige ledere. Udenrigsminister Per Stig Møller opfordrede alle moderate kræfter med indflydelse i den muslimske verden til at forsøge at tale konflikten ned og bygge bro.

Et nyt netværk af moderate danske muslimer med den radikale Naser Khader blandt initiativtagerne udsendte lørdag en erklæring, der bl.a. siger:

"Tiden er inde til dialog frem for at grave grøfter. Vi opfordrer de muslimske landes regeringer, de danske imamer og den danske regering til at gå i dialog for at bilægge den konflikt."

Avisen The Observer stillede i sin søndagsudgave det vanskelige spørgsmål, som de moderate kræfter nu står over for:

"Hvordan kan man sikre sig, at ens stemme bliver hørt i en verden, hvor det i stigende grad er de provokerende, de stridslystne og de vrede stemmer, der dominerer?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her