Læsetid: 3 min.

S-borgmestre til partitop: Stop slagsmålet nu!

Skænderiet mellem partitop og fagbevægelse skaber usikkerhed i vælgerkorpset, lyder advarslen fra S-borgmestre. Både FOA og politiske ordfører Henrik Sass Larsen får hård kritik af baglandet
7. juli 2007
Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen er kommet i blæsevejr, og flere S-borgmestre beder ham tale 
ordentligt til fagbevægelsen. 
Og vice versa.

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen er kommet i blæsevejr, og flere S-borgmestre beder ham tale
ordentligt til fagbevægelsen.
Og vice versa.

Uskønt, ærgerligt og med til at skabe forvirring hos vælgerne. Sådan lyder det fra flere S-borgmestre om de seneste dages skænderi mellem fagbevægelse og partiledelse. For hvis valget skal vindes, må parterne finde hinanden igen, lyder det fra baglandet:

"Det er ærgerligt og dårlig timing. Nu skal vi forene kræfterne om at vinde næste valg, det bør alle have en interesse i," siger Horsens borgmester Jan Trøjborg.

Generelt er borgmestrene enige om, at FOA-formand, Dennis Kristensen skyder over målet med sin kritik af partiets usynlighed. Men flere er også godt utilfredse med håndteringen fra politisk ordfører Henrik Sass Larsen, der startede skænderiet onsdag ved at kritisere fagbevægelsen for ikke at have sikret flere hænder og bedre løn i forbindelse med trepartsforhandlingerne.

"Det er uigennemtænkt, det han laver, og han bør hurtigst muligt tage en snak med fagbevægelsen. Med det angreb kunne de ikke andet end give det korrekte svar: At løn hører hjemme i overenskomsterne," siger Randers-borgmester Henning Jensen Nyhuus, der opfordrer partitoppen til omgående at få bremset slagsmålet.

"Det hører ingen steder hjemme lige før et valg, og det skal stoppe, ellers må vi andre lægge pres på ledelsen. Jeg vil ikke acceptere, at nogen på Christiansborg ikke kan finde ud af det. De skal tænke sig bedre om en anden gang," siger Henning Jensen Nyhuus.

FOA's sukkermad

Flere af hans borgmesterkollegaer deler bekymringen for, at skænderiet mellem partitop og fagbevægelse kan koste dyrt, hvis ikke det stopper nu.

"Jeg er enig i, at det ikke er ret hensigtsmæssigt. Nu skal der drikkes en masse kaffe," siger Jan Trøjborg, der ikke ønsker at kommentere, hvorvidt udtalelserne fra Henrik Sass Larsen var hensigtsmæssige. Til gengæld har han ikke meget til overs for kritikken fra FOA-formanden:

"Nogle må have trådt på hans sukkermad," siger Jan Trøjborg.

Også Brøndbys socialdemokratiske borgmester, Ib Terp, kalder kritikken fra fagbevægelsen for 'urimelig'. Han mener, at S har ført an i velfærdsdebatten og presset regeringen, selvom Ib Terp gerne så, at fagbevægelsen havde sikret flere hænder i forbindelse med aftalen.

"Men diskussionen mellem fagbevægelsen og partiet er kedelig. Det giver uro, og vælgerkorpset kommer i tvivl om, hvorvidt vi er grundlæggende uenige. Det er vi ikke," siger han og tilføjer om udmeldingen fra Henrik Sass Larsen:

"Man kan diskutere, om det var klogt at tage den offentlige debat. Men jeg har ikke lyst til at give hverken fagbevægelsen eller min partiledelse karakterer. De skulle tage at tale sammen, og det ville være en god ide, at Helle (Thorning-Schmidt, red) inviterer på kaffe, når hun kommer fra ferie," siger Ib Terp.

S skal i offensiven

I Albertslund mener borgmester Finn Aaberg (S), ikke, at slagsmålet har ret stor betydning. Om Sass Larsens håndtering siger han dog:

"Der er en enkelt udtalelse, som kunne have været mere heldig."

Men ifølge Glostrups borgmester Søren Enemark (S) var angrebet fra Thorning-Schmidts højre hånd helt på sin plads.

"FOA er meget oppe på dupperne, og de skulle gribe i egen barm, når de ikke har fået bedre lønninger. Men begge parter vil indse, at man har brug for hinanden. Vi skal stå sammen, det er den eneste vej til at komme af med regeringen," siger Søren Enemark.

Blandt partiets folketingskandidater er der dog en opfordring til, at S vil markere sig noget mere frem mod et valg.

"Jeg forventer da, at vi kommer noget mere i offensiven, når Folketinget åbner igen," siger københavnerkandidaten Lars Weiss, der roser lanceringen af velfærdsrettigheder.

"Jeg så gerne, at vi tog fat på skattedebatten. Det er åbenbart, at vi ikke skal øge skattetrykket, men flytte en del fra arbejdsindkomst over på fast ejendom," siger Lars Weiss, der heller ikke er glad for slagsmålet med fagbevægelsen. Om angrebet fra Henrik Sass Larsen siger Weiss:

"Jeg ville nok have formuleret mig anderledes. Løn er ikke noget, hverken regering eller Folketing skal blande sig i," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her