Læsetid: 3 min.

S vil bruge milliard mod aids

Danmark skal bruge flere penge på bekæmpelsen af aids, usikre aborter og mangel på prævention i u-landene, mener Socialdemokraterne. Enhedslisten, SF og R bakker op. Venstre er enig i, at AIDS skal opprioriteres
11. maj 2006

Danmark bruger alt for få penge til at forbedre forholdene for klodens mest udsatte kvinder. Derfor vil Socialdemokraterne nu bruge 250 millioner kroner om året i en fireårig periode i kampen mod aids, fødselsskader, usikre aborter, voldtægter, mangel på prævention og undertrykkende seksuelle normer i u-landene.

"Vi sætter selvfølgelig fokus på det her for at bekæmpe fattigdommen især i Afrika, men det handler lige så meget om at få sat kvindeundertrykkelsen på dagsordenen. Der er nogle religiøse kræfter i den muslimske verden, men også i USA og Vatikanet, som ikke mener, at kvinder skal kunne bestemme over deres egen krop. Danmark bør gå i spidsen internationalt, og derfor bliver vi nødt til at bruge mange flere resurser på det end i dag," siger partiets udenrigsordfører Jeppe Kofod.

Negativ Bush-politik

Ifølge Socialdemokraternes udspil er der hvert år 76 millioner uønskede graviditeter i u-landene, og der udføres 19 millioner aborter om året under dårlige sanitære forhold med flere tusinde dødsfald til følge. Samtidig er andelen af kvinder, der er hiv-smittede, i kraftig vækst. Alene syd for Sahara er 57 procent af samtlige hiv-smittede kvinder.

Tendensen er blevet yderligere forværret under George W. Bush, mener Kofod. Efter sejren over demokraterne genindførte Bush den såkaldte 'GAG-rule'. En regel som betyder, at internationale organisationer ikke kan modtage amerikanske bistandsmidler, hvis de arbejder med abortrelaterede aktiviteter. Herunder rådgivning og gennemførsel af aborter eller kampagner for fri abort.

Derfor er der et stort økonomisk hul, som skal udfyldes, mener Socialdemokraterne. "Det er et meget vigtigt signal, at Danmark kommer på banen i forhold til reproduktiv sundhed i u-landene. Regeringen har gjort alt for lidt på området, men Anders Fogh Rasmussen kunne jo meget passende presse sin gode ven Bush, når han skal på besøg til sommer," siger Kofod.

Socialdemokraterne vil fortsat hæve u-landsbistanden, så den udgør en procent af BNP. I dag udgør den 0,8 procent, og det ser Venstres udenrigsordfører Troels Lund Poulsen ingen grund til at ændre.

"FN's målsætning er 0,7 procent af BNP, og regeringen har en målsætning på 0,8 procent, og vi ser ingen grund til at ændre på det. Faktisk handler det mere om at se på, hvor effektiv vores bistand er, og her ligger Danmark helt i top," siger Troels Lund Poulsen.

Fælles fokus på AIDS

Venstre fremlægger i dag partiets nye u-landspolitik, og her vil fokus blandt andet være aids. Frem til 2010 vil Venstre bruge 125 millioner kroner ekstra om året udelukkende på aids-bekæmpelse.

"I dag bruger vi 500 millioner kroner om året til aids-bekæmpelse. Det tal skal være fordoblet i 2010, og det vil betyde en forøgelse på godt 125 millioner om året. Men vores forslag handler jo kun om aids. Socialdemokraterne har flere andre ting med i deres udspil, men det er fint, at alle er enige om et fælles fokus i u-landsbistanden," siger han.

De radikales næstformand Margrethe Vestager (R) ser positivt på S-udspillet. Hun medgiver, at Bush-regeringens politik har efterladt en hul i bekæmpelsen af hiv og aids, og at en øget indsats er nødvendig.

"Det kan godt være, at vi skal bruge en milliard til formålet, men det vigtigste er, at vi tænker bekæmpelsen ind på de områder, hvor vi er i forvejen. Det handler om at sætte ind i forbindelse med skoleprogrammer, sundhedsprogrammer og i forhold til de lande, hvor vi laver veje. Fordi vi ved, at transportsektoren i høj grad er med til at sprede aids. Og så skal vi frigøre os fra den gamle tænkning, hvor man opdeler i forebyggelse og behandling, for det giver ofte ingen mening at lave det skel. Behandling er ofte med til at forebygge i næste led, og der skal vi tænke mere fordomsfrit," siger Margrethe Vestager.

Fedtet regering

Steen Gade fastslår, at udviklingsminister Ulla Tørnæs har lavet et fint benarbejde i forbindelse med at få kvinders rettigheder på dagsordenen. Men pengene mangler fortsat.

"Vi har en regering, som bliver ved med at holde u-landsbistanden nede, selvom vi er af verdens rigeste lande. Den milliard, som Socialdemokraterne foreslår, er en begyndelse, og det går vi naturligvis ind for," siger udenrigsordfører i SF, Steen Gade. Også Enhedslisten bakker op.

"Vi mener sagtens, at vi kunne bruge flere penge på det her område, men Socialdemokraternes udspil er et lille skridt i den rigtige retning," siger Rune Lund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu