Læsetid: 2 min.

S-folk efterlyser selvransagelse efter afgang

En af Helle Thorning-Schmidts mest fremtrædende modstandere fra formandsvalget forlader Folketinget
25. juni 2005

Uden at smække med døren, men alligevel med effekt forlader det socialdemokratiske folketingsmedlem, Sandy Brinck, Folketinget.

Velfærdsordføreren - som under forårets formandsvalg støttede Frank Jensen i valgopgøret med en sejrende Helle Thorning-Schmidt - afviser, at hendes afgang skyldes fløjstrid om Socialdemokraternes politiske linje under den mere højreorienterede partiformand. Sandy Brinck var en af de første i den socialdemokratiske gruppe, der offentligt udtrykte skepsis over for Helle Thorning-Schmidt, da hun meddelte sit kandidatur til formandsposten, og siden valget har de også flere gange været oppe at toppes offentligt. Det skete senest om Helle Thorning-Schmidts valg af Morten Boje Hviid som presserådgiver, en stilling han også havde under Mogens Lykketoft, men et valg, der var upopulær på den gamle Auken-fløj.

"Det er ikke det, der får mig til at forlade Folketin-get," siger Sandy Brinck. Men hun tilføjer, at "det er ingen hemmelighed, at jeg synes, at partiet i nogen grad tager nogle forkerte drejninger".

Beklagelse

Fra kredsen omkring Thorning-Schmidt lyder der beklagelser over Sandy Brincks beslutning, garneret med forståelse for - som gruppeformand Jan Petersen siger - at "én med en færdig uddannelse, som aldrig har fået den prøvet af på arbejdsmarkedet" nu søger nye udfordringer som fuldmægtig i Amtsrådsforeningen.

Imens efterlyser folketingsgruppens næstformand, Mette Frederiksen, og partiveteranen, Ole Stavad, selvransagelse i ledelsen og i den øvrige folketingsgruppe. Mette Frederiksen siger om Sandy Brincks beslutning:

"Det er et hint om en folketingsgruppe og en ledelse i partiet, der ikke har fået det til at fungere endnu, og det bør vi tage meget, meget alvorligt. Det er fundstændigt afgørende, at det her parti finder sig til rette med, at der er en ret stor bredde. Og den bredde skal der være plads til og til en bedre debatkultur," siger Mette Frederiksen.

Held og lykke fra Helle

Ole Stavad siger, at folketingsgruppen må tage "en rigtig god snak" i løbet af sommeren om "det fremadrettede arbejde". Han finder ikke Sandy Brincks afgang direkte begrundet i hendes konfrontationer med Helle Thorning Schmidt.

"Ud fra det, Sandy selv har fortalt mig, så er det ikke hovedbegrundelsen. Men det har måske ikke gjort det sværere for hende at træffe beslutningen. Det er træls, men fair nok, at hun beslutter, at hun vil prøve noget andet, sådan som jeg har forstået på Sandy selv," siger Ole Stavad.

Han kalder det "naturligt nok", at der har været uro i folketingsgruppen i betragtning af et omtumlet forår med folketingsvalg, formandsvalg og strukturreform.

Fra et møde i Wien roser Helle Thorning-Schmidt i en kortfattet, skriftlig kommentar til Ritzau Sandy Brinck for at være en fagligt dygtig politiker med gennemslagskraft.

"Jeg ønsker hende held og lykke med de udfordringer, hun står over for, og jeg glæder mig til at fortsætte samarbejdet med Sandy Brinck i andre sammenhænge, eller hvis hun beslutter at vende tilbage til gruppen," udtaler Helle Thorning-Schmidt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her