Læsetid: 1 min.

S vil give borgerne 'kvalitetsrettigheder' til velfærd

En S-regering vil give danskerne 'kvalitets-rettigheder', så velfærden kan måles på skoler, sygehuse og plejehjem, siger partiformand Helle Thorning-Schmidt)
29. januar 2007

Socialdemokraterne lover ikke danskerne bestemte milliardbeløb til bedre kvalitet på folkeskoler, børneinstitutioner, sygehuse og plejehjem. Partiet indfører i stedet 'kvalitetsrettigheder' som rettesnor, så danskerne kan måle dén velfærd, de kan vente. Det oplyser partiformanden Helle Thorning-Schmidt (S) i et interview med Ugebrevet Mandag Morgen.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og hans fagministre forbereder regeringens offentlige kvalitetsreform ved møder med forskellige faggrupper. Socialdemokraterne ser på den offentlige sektor i et udvalg anført af partiets næstformand, Hillerøds borgmester, Nick Hækkerup.

'Håndfaste servicemål'

"Vi vil fastsætte nogle håndfaste servicemål, som befolkningen efterfølgende kan kontrollere. Den tankegang ligger bag vores børne- og ældreudspil, hvor vi har formuleret konkrete målsætninger for, hvad der efter en årrække skal være opfyldt på de to områder, siger Helle Thorning-Schmidt

Partiformanden understreger, at der skal flere penge til velfærden efter historisk lav vækst i det offentlige forbrug under VK-regeringen. Den offentlige kvalitet skal forbedres fagligt - som i folkeskolen med nationale test - og brugerne skal mærke bedre kvalitet.

I hjemmeplejen skal ældre føle sig behandlet med respekt. Det er ikke nok, at sengen er redt, eller gulvet er støvsuget, påpeger S-formanden.

Offentlige institutioner skal ikke måles med kvalitetstavler, som regeringen har foreslået, mener hun.

"Hvis de blot anvendes som gabestok, giver det ingen mening. Det er ret uinteressant for forældre at få at vide, at ens daginstitution har en negativ smiley," siger hun.

For dyre udbud

Ny Løn kan erstattes med kollektiv belønning af de ansatte. En institution kan f.eks. få højere løn eller større bevillinger, hvis den får mindre sygefravær eller laver ændringer, så brugerne er mere tilfredse, siger partiformanden.

Kommunerne får lov at afskaffe frit valg f.eks. af privat hjemmehjælp. Udbud af arbejdet har slugt mange hundrede millioner kroner i bureaukrati.

Socialdemokraterne vil skaffe flere offentligt ansatte med lavere sygefravær, mindre nedslidning af lavtuddannede, tilbud om fuld tid til 100.000 deltidsansatte samt ved at importere udlændinge fra nabolandene, mener Helle Thorning-Schmidt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu