Læsetid: 1 min.

S-opgør med detailkultur

Socialdemokraterne vil gøre op med regeringens bagudrettede kulturpolitik. De er trætte af manglende udsyn i kunst- og kulturpolitikken og trætte af stilstand
9. maj 2006

Regeringen styrer kulturen for hårdt og centraliseret. Derfor har Socialdemokraterne inviteret en lang række kulturpersonligheder for at diskutere fremtidens kulturpolitik. Konferencen blev i går skudt i gang i LO's lokaler på Islands Brygge med en tale af partiets kulturordfører, Mogens Jensen.

Han opfordrede til et brud med regeringens centraliserede og detailstyrede kulturpolitik.

"Op imod en tredjedel af befolkningen deltager slet ikke eller kun i meget begrænset omfang i kulturtilbudene. Kulturministeren trækker blot på skuldrene og har det fint med, at kun to tredjedele er med. Men det vil vi ikke lade os nøje med. Vi mener, at alle i år 2006 skal have lige muligheder for at deltage i kulturlivet," sagde Mogens Jensen.

For at komme problemerne til livs vil Socialdemokraterne reorganisere Kunststyrelsen, som de mener har fået for meget magt. Og så skal der ifølge Mogens Jensen gøres op med resultatkontrakter og nedskæringer, som udhuler driften af danske kulturinstitutioner.

Kulturministeren blev i Mogens Jensens tale beskyldt for at skjule besparelser med stort opslåede mediebegivenheder.

"Vi skal have stoppet den trafik, hvor kulturministeren generelt skærer institutioners drift ind til benet med den ene hånd og så bruger pengene til event- eller temaagtige initiativer, der giver mere omtale i pressen med den anden hånd," mente Mogens Jensen.

Klassiske værdier

Til konferencen har Socialdemokraterne inviteret over hundrede kulturpersonligheder, som er blevet delt ind i 14 arbejdsgrupper. Ideen bag Socialdemokraternes udspil er således, at fremtidens kulturpolitik skal udformes i samarbejde med kunstnere.

Men for at give arbejdsgrupperne nogle rammer for deres arbejde, ridsede Mogens Jensen de værdier op, som han mener kulturpolitikken skal baseres på. Ligesom i velfærdsudspillet refereres her til klassisk socialdemokratisk tankegang med enkelte tilføjelser.

"Da kulturminister Niels Mathiassen i 1977 gav sin store kultur-redegørelse til Folketinget, pegede han på en bred kulturdefinition, der både rummer den brede kultur og den elitære kunst. Derudover pegede han på fire grundlæggende principper for kunstpolitikken: ytringsfrihed, kulturelt demokrati, kvalitet og decentralisering," erklærede mogens Jensen og tilføjede endnu to værdier: Fællesskab og udsyn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her