Læsetid: 3 min.

S og R med i strukturaftale om ansatte

S og R tilsluttede sig i går en aftale med regeringen og DF om at sikre ansatte større tryghed under kommunalreformens omrokering af job og opgaver
25. maj 2005

Regeringen sikrede sig i går politisk ro om kommunalreformens kommende omrokering af offentlige ansatte og deres opgaver, da Socialdemokraterne og De Radikale tilsluttede sig en aftale om at sikre større tryghed og medindflydelse under hele reformprocessen.

Aftalen indebærer, at regeringen lover at sætte arbejdsgivere og ansatte på de berørte statslige arbejdspladser sammen i samarbejdsudvalg om at finde mindelige løsninger til at undgå ufrivillige fyringer, blandt andet ved at lave lokale aftaler om naturlig eller frivillig afgang eller kompetenceudvikling. For kommuner og amter vil det så være en frivillig sag at følge statens eksempel, men det regner parterne med at have stor sikkerhed for, at de vil gøre.

"Dem, der ikke laver tryghedsaftaler, vil blive stillet til ansvar i offentligheden," påpeger den socialdemokratiske forhandler, Pia Gjellerup.

S og R havde oprindeligt krævet både en toårig garanti mod fyringer og overordnede aftaler mellem de offentlige myndigheder og organisationerne.

"Vi har strakt os langt, men har fundet nogle løsninger. Det er vigtigt for os, at der bliver en norm," siger Pia Gjellerup om aftalen, der i forhold til regeringens oprindelige forslag om den såkaldte procedurelov også sikrer den enkelte medarbejder større indflydelse på nye arbejdsopgaver i form af medarbejdersamtaler og fritager tillidsfolk fra ellers gældende tavshedsforpligtelser, når det drejer sig om den enkelte medarbejders forhold i forbindelse med omrokeringer af job og opgaver.

Kompetencer i fokus

Den radikale forhandler, Margrethe Vestager, påpeger, at ansatte nu har mulighed for at gøre deres arbejdsgivere opmærksom på deres kompetencer, når opgaverne skal omfordeles.

"Det kan lyde som en lille ting, men det betyder meget for de ansattes muligheder. Og sådan var det ikke i regeringens udspil," siger hun,

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at de ansattes tarv hermed forbedres under reformprocessen, både i en periode frem til den 1. januar 2006 og i en periode efter den 1. april 2006. Reglerne suspenderes i den mellemliggende periode, hvor de offentlige arbejdsgivere skal lægge den færdige plan for omrokeringen af job mellem staten og de nye storkommuner og regioner.

Løkke Rasmussen roser aftalen for at skabe tryghed for de ansatte, både for hurtigst muligt at få at vide, hvor de skal arbejde efter reformen, og for at de får medindflydelse på deres fremtidig arbejdsopgaver og jobsted.

"Vi kommer nu nærmere hensynet til, at den enkelte medarbejder får medindflydelse på sin egen situation, uden at vi tager tempoet ud af denne kæmpeopgave, der involverer 10.000 af ansatte," siger han om aftalen.

Hvad tjenestemænds rettigheder angår kommer regeringen og Dansk Folkeparti imidlertid til at stå alene. Her krævede S og R forgæves ekstra garantier for løn-, pensions- og arbejdsvilkår, og i bemærkningerne til procedureloven vil SR slå fast, at regeringen selv må tage ansvaret for tjenestemændenes vilkår, oplyser Margrethe Vestager.

"Regeringen mener, at tingene er i orden, men de må så tage de retssager, der kommer. De udvider begrebet for, hvad tjenestemænd skal tåle ud over det rimelige," siger den radikale forhandler.

Indenrigs- og sundhedsministeren afviser at høre tale om egentlige tryghedsaftaler i forbindelse med loven mellem de offentlige arbejdsgivere og de ansatte. Således får de faglige organisationer ikke vetoret over for de "tryghedsskabende foranstaltninger", som aftalens indhold vil blive kaldt i lovteksten. "Loven om spilleregler" - som han selv kalder aftalen - forpligter staten til at være ordentlige arbejdsgivere og følger blot overenskomstaftalerne fra tidligere på året, anfører Løkke Rasmussen, der påpeger, at også hans egen partifælle, Birthe Rønn Hornbech, har kritiseret regeringens oprindelige lovudspil. "Og så er der grund til at tage det alvorligt," bemærker han

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu