Læsetid: 4 min.

S-rokade løser ikke problemerne, men hindrer måske nye katastrofer

Helle Thorning-Schmidt har endegyldigt forladt strategien om et 'clean cut'. Nu gælder det samling og at undgå flere knive i ryggen
26. april 2006

Den socialdemokratiske leder Helle Thorning-Schmidt har gennem flere uger forberedt en udskiftning på det hold, hun satte omkring sig for et år siden, da sejren over Frank Jensen var i hus. I går kom så rokaden. Ud med den loyale Lotte Bundsgaard og ind med Frank Jensen-fløjens Carsten Hansen som gruppeformand.

Rokaden skete på baggrund af to overordnede hensyn. Større og bedre gennemslagskraft i medierne og en samling i partiet forud for de vigtige velfærdsforhandlinger med regeringen. Med udskiftningerne har Thorning-Schmidt nok skaffet sig midlertidigt mere ro, men også nye problemer.

Der manglede opbakning

For et år siden havde den nye formand brug for loyale støtter til at sætte kursen. Thorning-Schmidt ville undgå at gentage Poul Nyrup Rasmussens fejl om at dele magten. En strategi, der kom til at præge og svække Nyrup Rasmussen i hele hans formandsperiode. Helle Thorning-Schmidts kurs var dengang efter devisen the winner takes it all - et rent snit, der skulle sikre en ny midtsøgende linje. Derfor blev hendes loyale støtte og nære allierede under formandsopgøret Lotte Bundsgaard sat ind i den fremtrædende position som politisk ordfører.

En ung kvinde i forreste række var med til at understrege stilskiftet i den socialdemokratiske ledelse. Den strategi er nu forladt. Efter et år ved magten har Thorning-Schmidt indset, at det ikke lader sig gøre at regere på den ene fløj i partiet. Helle Thorning-Schmidt har hængt al sin prestige på et forlig med regeringen i de igangværende velfærdsforhandlinger. Skal det lykkes, kræver det opbakning fra hele gruppen i Folketinget. Når Frank Jensen-fløjens Carsten Hansen nu bliver ny gruppeformand er det i en erkendelse af, at den tidligere ledelse ikke har haft den fornødne opbakning.

Det har allerede én gang haft fatale følger, nemlig da partiet i efteråret måtte springe fra integrationsforliget og vinke farvel til Annemarie Meldgaard som integrationsordfører. Med Carsten Hansen i en fremtrædende placering i partiet håber S-formanden, at hun kan undgå igen at blive faldet i ryggen, når der skal sluges kameler under forhandlingerne med regeringen. I regeringskredse har der været udbredt bekymring, om den svækkede Thorning-Schmidt overhovedet kunne løfte opgaven med at skaffe opbakning bag upopulære reformer. Fagbevægelsen har allerede bebudet omfattende demonstrationer mod forringelse af efterløn rettet mod Socialdemokraterne.

Markant udspil

Meget er gået galt for Helle Thorning-Schmidt det forløbne år, men objektivt set er det lykkedes hende at flytte partiet på vigtige områder - integration, skolepolitik og skat. Områder, som i S-ledelsens egen logik har stået i vejen for ny fremgang. Og sidste sommer fik Thorning-Schmidt gennemtrumfet et markant udspil til en socialdemokratisk velfærdsreform, som mange mange i partiet mener er i direkte modstrid med socialdemokratiske grundværdier. Alt sammen har slidt på formanden og på den interne opbakning, og i dag har hun så meget behov for støtte, at en af de sidste tilbageblevne Frank Jensen-støtter indsættes som gruppeformand. Spørgsmålet er, om det vil skabe ro.

I det år, der er gået, er meningsmålingerne dykket til et historisk lavpunkt, fløjkrige, apati i folketingsgruppen og almindelig mistillid til formanden har medvirket til den værste krise i mange år. Det er S-formanden selvfølgelig nødt til at reagere på. Det første skridt kom med lanceringen af partiets velfærdsoplæg for nylig, som sætter fokus på den offentlige sektor. Det næste skridt kom med udskiftninger i toppen. Lotte Bundsgaard har været en skuffelse. Hun har ikke kunnet hamle op med Venstres Jens Rohde og andre i den politiske debat, og så har hun ikke været i stand til at modstå de stød, som en politisk ordfører skal kunne. Opgaven har været svær, fordi partiet har manglet en politik på vigtige områder. Men Bundsgaard har været for usynlig. Derfor er det naturligt og logisk, at Henrik Sass Larsen, som i dag er partiets bedste kommunikator og ubrydeligt allieret med Helle Thorning-Schmidt, indtager posten.

Manglende evner

Men lige så logisk, det er at skifte Bundsgaard ud, lige så bemærkelsesværdigt er det at placere den tidligere uddannelsesordfører Carsten Hansen som gruppeformand i stedet for Jan Petersen. Det vidner om panik og mangel på overskud. Objektivt set har partiet brug for en person, som kan sætte folketingsgruppen i arbejde og lede gruppemøderne på en måde, som skaber både begejstring og orden i geledderne. De færreste tiltror Carsten Hansen de evner. Men Helle Thorning-Schmidt havde næppe andet valg.

De navne på venstrefløjen, som kan noget, er enten mentalt på vej ud af politik eller har allerede bebudet deres afgang: Det gælder Frank Jensen, Pernille Blach Hansen og Sandy Brinch. Ole Stavad, som tilhørte midtergruppen omkring Mogens Lykketoft, har også bebudet, at han forlader politik efter næste valg. Tilbage står spørgsmålet om, hvorfor Helle Thorning-Schmidt ikke tilbød posten til Pia Gjellerup, som både har erfaringen og autoritet i gruppen. Svaret er, at Pia Gjellerup i de seneste måneder har bekæmpet Thorning-Schmidt i en grad, så de to slet ikke er på talefod. Men den slags personlige modsætninger er næppe nogen undskyldning for ikke at sætte det bedste hold i den fatale situation, som partiet befinder sig i. Helle Thorning har haft for mange hensyn og har sat det hold, der kunne lade sig gøre. Men det bringer hende ikke tættere på slå Anders Fogh. Lotte Bundsgaard fik tilbudt flere poster i gruppen, men takkede nej. Nu sætter hun sig ned på bagerste række sammen med Annemarie Meldgaard, Pia Gjellerup og flere andre. Ikke just den type, Thorning-Schmidt har mest brug for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her