Læsetid: 3 min.

S vil ikke sætte loft på offentlig vækst

Socialdemokraterne lægger yderligere pres på regeringen i velfærdsspørgsmålet. I partiets finanslovudspil stiger den offentlige vækst markant, og kommunerne får en ekstra milliard i 'nødhjælp'. R bakker op om kompensation til kommunerne. Ren 'Anker Jørgensen', lyder kritikken fra Venstre
7. september 2006

Socialdemokraterne bevæger sig nu væk fra partiets oprindelige plan med en realvækst i den offentlige sektor på én procent.

I partiets finanslovsforslag, som blev præsenteret i går, skal den offentlige realvækst stige med 1,6 procent til næste år.

"Det her er i virkeligheden et valg mellem at skaffe et råderum til skattelettelser, som regeringen vil - eller et valg om man skal bruge pengene på en bedre offentlig service. Vi vil det sidste," siger partiets finansordfører Jan Petersen.

I Socialdemokraternes velfærdsoplæg fra 2005 var standpunktet en offentlig vækst på én procent, men i forbindelse med velfærdsforhandlinger i sommer, har man opnået så mange resultater, at man roligt kan lade den offentlige vækst stige, mener partiet. Opgaverne var dengang at spare op til, at der kom flere ældre og færre unge og nedbringe den offentlige gæld.

"Så hvis man ikke vil have dårligere service på plejehjem, i dagsinstitutioner, i skoler osv., så må man jo bruge penge til offentlige forbedringer. Vi har udmøntet velfærdsforliget, hvorefter vi siger, at væksten i det offentlige forbrug nogenlunde skal følge væksten i det private forbrug. Vi vil ikke lægge os fast på en konkret procentsats fremover, men vi vil have lov til at vurdere tingene fra år til år," siger Jan Petersen.

Ifølge de seneste tal fra Finansministeriet er der stor forskel på realvæksten i det offentlige og private forbrug. I år forventes væksten i det private forbrug at være 3,1 procent, mens det offentlige forbrug er 1,1. S' finanslovsudspil skal derfor ses som et forsøg på at tilpasse væksten i det offentlige forbrug med det private forbrug.

"Jeg vil ikke sætte noget tal på, hvor højt det offentlige forbrug skal være i 2008 og 2009, fordi det bliver en spændetrøje, som man hele tiden skal stå til ansvar for. Vi vil have lov til at dosere de penge, som vi vil bruge på den offentlige sektor, som vi nu skønner, at der er behov for. Men det er helt klart, at vi vil gå efter en mere ligelig fordeling mellem den private og den offentlige vækst," siger Jan Petersen.

Socialdemokraterne vil blandt andet bruge en milliard ekstra til kommunernes "skrantende" økonomi, og den prioritering er den radikale finansordfører, Morten Helveg Petersen, helt enig i.

Helst så han, at man genåbnede de kommuneaftaler, hvor man har forsømt at kompensere for udgifterne til strukturreformen.

"Og det er dybt problematisk. Kommunerne skal kompenseres, men beløbets størrelse kan diskuteres," siger han og afviser at kommentere nærmere på S-forslaget om en milliard kroner i 2007.

Men ideen om at fravige 2010-planen får en særdeles lunken modtagelse hos de radikale, der vil fastholde en offentlig realvækst på en procent. Morten Helveg Petersen advarer mod at lade den offentlige vækst følge den private, og han frygter, at der i den resterende del af valgperioden vil fyge rundt med millioner og milliarder, som partierne vil bruge til at overgå hinanden.

"Selv hvis man lader den offentlige vækst stige, vil der ikke være de fornødne hænder til at løse opgaverne. Her står vi med et konkret problem, som flere penge ikke løser," siger han.

Men Venstres finansordfører, Peter Christensen, har ikke meget fidus til Socialdemokraternes vækstplaner.

"Det er uansvarligt. Det er ren Anker Jørgensen-stil, at Socialdemokraterne ikke længere vil sætte et loft på det offentlige forbrug. Økonomerne har tidligere kritiseret regeringen for at have overskredet den offentlige vækst, men det her er jo helt ude af kontrol," siger Peter Christensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu