Læsetid: 2 min.

S vil skære i børnechecken

De rigeste skal ikke have børnecheck, mener Helle Thorning-Schmidt
25. april 2005

Socialdemokraternes nye formand, Helle Thorning-Schmidt, får pæn opbakning til sine meldinger om at ændre i både efterlønnen og folkepensionen i en ny meningsmåling. Og samtidig er hun klar til et opgør med endnu et velfærdsgode.

Denne gang er det børnechecken, som hun er efter. De rigeste skal slet ikke have den, og danskere med pengepungen i orden skal til at betale skat af ydelsen.

Tanken er så, at pengene måske i stedet kunne bruges til at hæve kvaliteten i vuggestuer og børnehaver, skriver Politiken søndag.

"Er det sådan, at alle skal have det samme uanset indkomst? Det spørgsmål synes jeg, at vi skal stille, hver gang vi opfinder en ny offentlig ydelse", siger Helle Thorning-Schmidt, som ikke er klar til at trække grænsen for, hvem der ikke længere skal have.

"Hvis jeg kunne sige, at vi skal betale skat af børnechecken, og vi giver pengene til bedre daginstitutioner, så var der måske mange, der ville synes, at det var en god ide", siger hun i et interview i Poliken.

Tidligere er forslaget blandt andet skudt ned på Christiansborg, fordi bureaukratiet ville æde besparelsen op. Det vil den nye formand have undersøgt.

Træt af S-formand

Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, er mildt sagt ved at være træt af S-formandens mange tanker. Kom dog med et konkret forslag, lyder opråbet fra ham.

"Hun må komme med et konkret forslag. Hvem er det, som ikke skal have længere? Og mit budskab er, at det øger marginalskatten. Børnechecken er en del af skattesystemet, og graduerer du den, så øger du skatten på den sidst tjente krone. Det er ikke Venstres politik".

Tankerne får heller ikke opbakning fra de radikale. De anser børnechecken som et bundfradrag, og skal den væk, så må hele skattesystemet laves om.

"Vi går ikke ind for marginale ændringer hist og pist. Vi synes, at man skal lave velfærdsreformer set i sammenhæng. Og det her er forslag, som har været vendt og drejet gennem de seneste par år. Vi skal ret langt ned i indkomstaftrapning, før vi får et provenu, og så giver det ikke så meget mening", siger de radikales Margrethe Vestager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her