Læsetid: 3 min.

S for skattekaos

Socialdemokraterne var i åbent opgør, da der blev diskuteret skat for lukkede døre. To gamle formænd var i duel. Og forårets formandsopgør mellem Helle Thorning-Schmidt og Frank Jensen dukkede på ny op
14. januar 2006

Landstingssalen tirsdag den 10. januar.

"Hvis Svend havde været i tvivl om, hvad jeg havde sagt, så havde det nok været bedre, hvis Svend havde ringet til mig end Anja Westphal fra TV-Avisen."

Mogens Lykketoft er rasende, da han omsider får ordet på partiets gruppemøde.

Hans bemærkning er en direkte hilsen til Svend Auken, som har været ude og afmontere Lykketofts udtalelser om en accept af regeringens skattestop som en 'misforståelse'.

Gruppemødet bliver ekstraordinært holdt i Landstingssalen, fordi man er ved at gøre klar til Lykketofts fødselsdagsreception i partiets gruppeværelse. Han er netop blevet 60 år.

Men der er langt fra fødselsdagsstemning i gruppen.

Uroen skyldes, at Lykketoft to dage tidligere i et interview i Politiken har givet udtryk for, at Socialdemokraterne skal acceptere regeringens skattestop.

Både Poul Nyrup og Lykketoft selv har haft svært ved at levere et alternativ til regeringens skattestop. Derfor bliver man nødt til at sluge skattestoppet for at lukke munden på regeringen en gang for alle i skattediskussionen, mener han.

Lykketofts udtalelse er ikke afstemt med ledelsen i partiet, men hans tanker peger i samme retning, som ledelsens gør.

'Banken i bordet'

Samme dag som historien ruller, deltager Helle Thorning-Schmidt i Det Radikale Venstres traditionsrige nytårsstævne.

Hun undlader at tage stilling til skattespørgsmålet, men pointerer, at partiet overvejer sin skattepolitik "med de kloge hoveder, som vi har i partiet", siger hun.

En bemærkning, som flere gruppefæller tolker som en direkte støtte til Lykketofts skattestop-linje.

Forud for partiets gruppemøde ringer flere medlemmer sammen for at 'banke i bordet', som et medlem udtrykker det på Informations forside samme dag.

Socialdemokraterne skal under ingen omstædigheder acceptere det skattestop, som alle i gruppen - med undtagelse af Klaus Hækkerup - har talt negativt om.

Men det er ikke kun partiets sædvanlige fløj, der uddeler kritik af forløbet.

Den nye skatteordfører Lene Jensen undrer sig over, at diskussionen er opstået, uden at hun er taget med på råd. Hun kunne godt have ønsket sig mere 'rum og tid' til at sætte sig ind i tingene, siger hun.

Efter Lene Jensen er det Svend Auken, der får ordet.

Han fortæller, at han er glad for, at Helle Thorning-Schmidt bakker ham op i, at Lykketofts udmelding er en misforståelse. Han og Mogens har været enige igennem 30 år, så derfor må det hele bero på en misforståelse, konkluderer han.

Aukens indlæg bliver mødt med latter. De fleste kender deres indbyrdes forhistorie.

Auken forlader gruppemødet før tid, men inden han går ud af døren, vender han sig om og gentager sin pointe til gruppen.

"Misforståelse."

Men for Lykketoft er der tale om alt andet end en misforståelse. Hans analyse er klar. Partiet kan ikke gå ind i en ny valgkamp uden en klokkeklar skattepolitik. Det letteste er et stop. Det kan vælgerne forstå.

Svend Aukens indlæg hidser derfor Lykketoft voldsomt op. Han får først ordet som nummer 10, og på det tidspunkt har han måttet lægge ører til en klar kritik af skattestoppet.

Hans gode ven tidligere skatteminister Ole Stavad er så kontant over for Lykketofts analyse, at han ikke ser nogen grund til at blive i politik, hvis Socialdemokratiet adopterer skattestoppet.

25 gruppemedlemmer beder om ordet på det to timer lange gruppemøde. Størstedelen taler imod skattestoppet.

Men det er ikke kun en debat mellem de gamle i partiet.

Formandsopgøret

Forårets opslidende formandsopgør mellem Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt blusser endnu engang op.

Frank Jensen undrer sig over, hvorfor partiet bruger tiden på at diskutere skat i stedet for at tale om de store dagsordener ude omkring i verden. En kilometer derfra taler Anders Fogh Rasmussen om Afrika, og det burde Socialdemokraterne også gøre, mener han.

"Mens Anders Fogh Rasmussen taler om sine visioner for, hvad man kan gøre for Afrika, så sidder vi her og diskuterer skat," siger han.

Helle Thorning-Schmidt er uenig.

"Uden for Christiansborg," siger hun og peger ud af Landstingssalens store vinduer, "der sidder der en masse mennesker, som ikke kan forstå, hvad vi vil med skattepolitikken. Inden vælgerne forstår det, kan vi ikke komme til at lave noget for Afrika," siger hun.

Efter mødet konkluderer Thorning-Schmidt, at Socialdemokratiet ikke vil acceptere regeringens skattestop råt for usødet.

I stedet for vil et internt skatteudvalg med Lene Jensen som ordfører formulere en ny skattepolitik, der skal præsenteres på et møde den 28. januar med folketingsgruppen og hovedbestyrelsen.

Et gruppemedlem, som Information taler med efter mødet, siger det tydeligt.

"Helle har indset, at hun ikke kan tromle sig igennem gruppen. Hun kan ikke bare køre sin egen linje."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her