Læsetid: 3 min.

Vi bliver der, så længe vi gør en forskel

Irakerne bliver først herrer i eget hus, når de kan tage vare på deres egen sikkerhed, siger Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen, der ikke vil basere sin politik på undersøgelser af, hvad irakerne mener
25. november 2005

- Hvor længe skal Danmark blive i Irak?

"Lige så lang tid vi føler, vi gør en forskel. Når vi mener, at irakerne er i stand til at tage vare på deres egen sikkerhed, kan vi begynde at trække os ud. Lige nu er vi i en proces, hvor vi skal have valgt en regering den 15. december, som skal have lov til at sætte den nye dagsorden."

- Ifølge det britiske forsvarsministeriums opsigtsvækkende undersøgelse er 82 procent af irakerne "stærkt imod" troppernes tilstedeværelse. Kan vi ignorere det?

"Jeg forstår da godt, at man gerne vil være herre i eget hus, men omvendt ved vi jo også godt fra tidligere målinger, at det er afgørende for irakerne, at man får skabt sikkerhed, så landet kan udvikle sig."

- Under én procent af irakerne mener, at koalitionen øger sikkerheden, og 72 procent har slet ikke tillid til dem. Har vi så ikke et legitimitetsproblem?

"Vi kan jo ikke basere vores udenrigspolitik på, at nogle meningsmålinger viser nogle forskellige ting. Men vi kan konstatere, at flere og flere steder bliver irakerne selv i stand til at tage vare på deres egen sikkerhed. Det er fundamentet for, at de kan varetage kontrollen over deres land."

- Men Irak er vel blevet mere kaotisk med et stigende antal angreb for hver dag, der er gået siden invasionen.

"Det varierer jo i perioder. Det er da rigtigt, at der har været blodige episoder blandt andet fra al-Qaedas side for at afspore den demokratiske proces. Heldigvis ser det ud til, at det ikke har været nogen succes; tværtimod har man rodfæstet demokratiet både ved en forfatningsafstemning og et parlamentsvalg."

'Vi lytter til irakerne'

- Bør man ikke lytte til det irakiske folk, når de nu så klart tilkendegiver, at de vil have soldaterne ud?

"Jo, vi lytter jo også til det irakiske folk, i og med at vi lytter til anmodningen fra den nuværende irakiske regering om fortsat at blive. Plus at FN netop også har forlænget Irak-missionen med et år og appellerer til, at man har en bred international styrke, der bliver i Irak."

- Hvordan kan vi være i en koalition sammen med amerikanere, der bomber byer med napalm og fosfor?

"Fordi USA begår ting, som er problematiske og går over stregen, betyder det jo ikke nødvendigvis, at vi er medskyldige i det. Vi har gjort klart over for amerikanerne, både hvad angår Abu Ghraib og andre ting, at vi går ud fra, at de som en naturlighed overholder krigenes love og de gældende internationale aftaler. Vi har også gentagne gange sagt til USA, at det er at gøre Irak en bjørnetjeneste, hvis man ikke selv opfører sig ordentligt."

'Altid mulighed for overgreb'

- Har I tiltro til, at der ikke vil komme flere overgreb og tortur?

"Hvor der er mennesker, er der mulighed for overgreb. Men USA er en retsstat, og vi har set en velvilje til at tage hånd om disse ting."

- Du sagde ligesom statsministeren, at vi ikke er medskyldige i USA's fejl, men ifølge både Folkeretten og Genèvekonventionerne har Danmark et medansvar for de krigsforbrydelser, der begås af koalitionspartnere?

"Jo, men nu er det jo meget vigtigt at forstå, at vi ikke længere er en koalitionspartner i Irak forstået på den måde. Vi er der på en invitation fra Irak, og vi er ikke en besættelsesmagt. Men selvfølgelig har vi da et ansvar for at sige fra over for USA, og det gør vi jo også. Det er jo ikke sådan, at vi er skødehunde, der ikke påtaler det her."

- Kan man sige, at USA's tilstedeværelse i lige så høj grad er en del af problemet som af løsningen?

"Nej, det mener jeg ikke, at man kan."

- Selv Condoleezza Rice er begyndt at tale om, at USA skal ud snart, og samtidig vil Italien ligesom mange andre europæiske lande trække deres tropper ud. Bør Danmark ikke gøre det samme?

"Condoleezza Rice siger jo ingenting, blot at man på sigt kan overveje det. Og Italien har sagt mange gange, at de vil trække deres tropper ud, uden at gøre det. Det er relativt få lande i den brede koalition, der faktisk har gjort alvor af det. Men det er klart, at vi ikke skal være i Irak til evig tid. Vi skal være der, så lang tid vi er med til at sikre en stabilitet og udvikling, som gør, at sikkerheden forbedres."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu