Læsetid: 2 min.

'Så lyt dog til industrien!'

Den tidligere radikale energiminister, Jens Bilgrav-Nielsen, retter en skarpt kritik mod regeringens energipolitik: 'De nøler, mens industrien er vågnet op til handling,' siger han
29. maj 2006

Industrien og dens organisationer trak tidligere i den anden retning, når politikerne snakkede om miljø og ressourcer, men nu er der tendens til, at rollerne er byttet om, siger tidl. energiminister Jens Bilgrav-Nielsen. "Regeringen nøler, mens industrien og det øvrige erhvervsliv er vågnet op til handling. Alle peger på, at forsyningssikkerhed på energiområdet må stå øverst på den politiske dagsorden, men regeringen skal alligevel skubbes, hales og hives i for at komme med kon-krete udspil," siger Bilgrav-Nielsen.

Han var radikal energiminister i Poul Schlüters VKR-regering og har siden fulgt dansk energipolitik nøje. Han har et klart budskab til den nuværende regering. "Når erhvervslivet efterspørger en samlet plan for Danmarks energifremtid, så bør regeringen også lytte og tage dem på ordet, når de lover at løfte deres del af opgaven," siger Bilgrav-Nielsen.

Staten som garant

Ifølge Bilgrav-Nielsen er Danmarks nuværende succes indenfor miljø- og energiteknologi skabt i tæt parløb mellem det private og det offentlige. Han mener, at regeringen bør lære af de historiske eksempler.

"Vindmølleindustrien blev sat igang efter oliekrisen i 1970'erne gennem massive statslige investeringer og i flere tilfælde direkte statsligt ejerskab. Det er i høj grad den politisk investeringsvilje, der gør, at vindmøller i dag er Danmarks flagskib på energiområdet og er blevet en miljømæssigt såvel som økonomisk sucses-historie," siger Bilgrav-Nielsen der mener, at regeringen bør oprette en udviklingsfond for vedvarende energi og forpligte sig til at betale 50 procent. Han fremhæver bølgeenergien som et af de fremtidige indsatsområder. "Det er utrolig vigtigt, at staten viser, at man vil tage sin del af slæbet, ellers får vi aldrig de private investorer med på en langsigtet strategi," siger Bilgrav-Nielsen.

Ingen undskyldninger

Han ser en voksende interesse for at investerere i udvikling af alternative energiformer, men understreger, at det er helt afgørende at gøre investorerne trygge. "Hvis politikerne ikke sætter penge bag ordene, kan de private investorer få indtrykket af, at de politiske vinde kan vende, og at deres investeringer derfor er usikre. Det er vanskeligt at overbevise folk om at smide milliarder efter projekter såsom forsøgsanlæg til bølgeenergi, hvis staten ikke står som garant for det lange perspektiv og muligheden for at tjene penge på det på længere sigt," siger Bilgrav-Nielsen og konkluderer: "Vi står overfor utrolige muligheder på energiområdet, og der er bred interesse fra erhvervslivet. Der er ikke længere nogen undskyldning for at lade stå til. Regeringen må træde i karakter."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu