Læsetid: 4 min.

Sædemanden

9. januar 1998

DR. SEED ARBEJDER i en højere sags tjeneste. "Vorherre skabte mennesket i sit billede. Vorherres hensigt var at gøre mennesket til ét med sin skaber," sagde dr. Seed i tirsdags på den amerikanske radiostation National Public Radio.
Dr. Seed, fysiker og fertilitetsforsker fra Chicago, vil være for menneskeheden, hvad dr. Ian Wilmut, Roslin Institute i Edinburgh, allerede er for fårene: Kloneren der fremstiller levedygtige kopier af udvalgte individer. Dolly er som bekendt navnet på den første kopi i fårenes verden, Polly og Molly hedder nr. to og tre. For dr. Seed er der ikke noget smukkere end at kunne blive det ydmyge redskab for, at mennesket bliver sin egen - bogstaveligt talt sin egen - skaber, i klonens form.
"Min plan er at etablere en Klinik for Human Kloning i Chicago, gøre det til en lønsom fertilitetsklinik med en kapacitet på 500 kloner om året og - når det er sket - duplikere den 10-20 andre steder i landet og måske på fem-seks internationale lokaliteter," fortæller dr. Seed.
Chicago-forskeren vil naturligvis gerne have brød på bordet, men handler primært ud fra kristen næstekærlighed til ulykkelige par, hvor hverken mand eller kvinde er frugtbare. "Kloning er den eneste måde, hvorpå de kan føre nogle af deres gener videre," siger dr. Seed. Strengt taget er det kun den ene af de to, der får generne ført videre, eftersom kloningen består i at udtage den genetiske kerne af en celle fra enten manden eller kvinden, indsvøbe denne kerne i et æg tømt for indhold og så lade dette æg udvikle sig til et levedygtigt individ i form af en tro, genetisk kopi af "moderen" eller "faderen", omend 20-40 år yngre. Otte amerikanere står allerede klar til at få kopieret sig selv i dr. Seeds klinik.

DER ER ANDRE, nok så lokkende og smukke perspektiver for dr. Seed. Et af dem er livets forlængelse. "Jeg foreslår her for første gang en seriøs proces til forlængelse af menneskelivet."
En forlængelse i det uendelige, forstår man. I hvert fald i den forstand, at en given person kan vandre videre ad livets evige vej i stadigt fornyede udgaver, men med uforandret genetisk ballast.
Et tredie ideelt motiv med menneskekloningen er at kunne hjælpe de mange hårdt ramte mennesker, som har behov for organtransplantation, men intet organ at få. Ved at få produceret en klon af sig selv kan et menneske få et reservedelslager for væv og organer af samme vævstype som den pågældende og derfor befriet for de problemer med afstødelse, som ofte får transplantationer til at mislykkes.
Naturligvis er det et problem at skabe et menneskeligt, besjælet væsen, som alene tjener det formål at være et andet menneskes potentielle organdonor. Her kan dr. Seed imidlertid hente hjælp hos en anden idealist, professor Slack fra Bath University i England. Professor Slack er ekspert udi fosterudvikling og genteknologi og har for nylig præsteret at fremstille et frøfoster uden hoved og hale. Profesoren har simpelthen slukket for de gener, der styrer udviklingen af en haletudses hoved og hale, hvorfor der kun udvikles en torso, en organ-sæk, der aldrig vil komme til at stirre anklagende på én og spørge "hvorfor?"
Den britiske professor havde indset, at det at fremstille en fuldt udviklet menneskeklon som reservedelslager ville være uetisk, fordi man uvægerligt ville være nødt til at slå klonen ihjel, når den skulle tjene sit formål.
"Det gik op for mig, at man kun behøvede at gå den halve vej," sagde professor Slack for nylig til det britiske dagblad Sunday Times. "I stedet for at producere et fuldt udviklet foster, kan man genetisk reprogrammere fosteret til at undertrykke væksten i alle dele af kroppen undtagen de dele, man er interesseret i - plus hjerte og blodkarsystem."
Med henvisning til, at det var kloning af frøer for 30 år siden, som førte frem til kloningen af et pattedyr - Dolly - tror professoren på, at hans idé om kombination af kloning og genmanipulation kan muliggøre menneskelige organbanker. Hos kollegaen dr. Ian Wilmut går jo allerede Polly og Molly, som netop er kombinationen af kloning og gensplejsning. Fårene er ikke hovedløse, men har ved gensplejsning fået evnen til at producere medicin til mennesker sammen med deres mælk.
Den fremtrædende britiske professor i medicinsk biologi Lewis Wolpert, University College London, velsigner ideen om de klonede, gensplejsede individer á la Slack. "Der er ingen etiske spekulationer, eftersom man ikke gør nogen ondt," siger professor Wolpert med henvisning til den klonede, hovedløse organsæks manglende evne til at blive ulykkelig og føle smerte.
Således er menneskeheden på fortsat vej mod udfrielse fra døden og lidelsen, båret af næstekærlige, idealistiske læger. Eneste hindring er de talløse tidselgemytter, der - med dr. Seeds ord - er bange for alt nyt, hvad enten det er automobilen eller en ny reproduktionsteknik. Derfor er fremskridtet ikke sikret med én dr. Seed. Han må starte med at klone sig selv. jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her