Læsetid: 3 min.

Sælg kulturen

24. november 2000

»Derfor er regeringens vision, at det lykkes at udvikle Danmark til en af de kreative regioner i Europa, hvor kulturlivet formår at konkurrere på det globale markeds vilkår, og hvor store dele af erhvervslivet er kendt for sine kreative ressourcer, gode historier og gennemførte design.«
Fra rapporten om Danmarks kreative potentiale

REGERINGEN har en vision. Den er – tilsat varm luft, letsindige ministerord og en rapport fra embedsværket – netop blevet udsendt til den undrende offentlighed.
Som det fremgik af reportagen i gårsdagens avis, handler den nye vision om samspillet mellem kulturliv og erhvervsliv. Det spil er der nemlig perspektiv i, har regeringen opdaget. Og frem i front troner kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) og erhvervsminister Pia Gjellerup (S) – mens de forklarer, hvor meget deres respektive områder nærmer sig hinanden.
Det særligt geniale ved projektet er, at det til tonerne af al fremtidsmusikken får præsenteret nogle årtusindgamle sandheder, som om der var tale om nye og opsigtsvækkende erkendelser.

KULTUR som et stort erhverv er set et par gange før i historiens løb. Der var faktisk en del af oldtidens civilisationer, som netop var kendetegnet ved, at »kulturlivet« og de store kunstværker og kulturelle monumenter var en afgørende del af hele konstruktionen. Og det, at idérigdom og kreativitet og historier – som der står i rapporten – er et afgørende konkurrenceparameter, er vel strengt taget også set før. Ligeså med den tredje konstatering: At kultur er et vigtig redskab i den regionale konkurrence om at tiltrække mennesker, turister og investeringer.
Men dermed ikke sagt, at der ikke er både gode pointer og en del nyt under solen i Danmarks kreative potentiale. Det er ikke bare tomhed og jagen efter vind.

DET BRUGBARE er først og fremmest, at projektet med en stribe aktuelle udgangspunkter formår at definere stærke vækstlag i en udvikling af kultursektoren som erhverv. Og samtidig sandsynliggør, at det kan gøres på en måde, der kan rumme selvstændige modspil til globaliseringens amerikaniserede værdisæt.
Set fra et erhvervspolitisk synspunkt går der gennem hele projektet en stribe af dybt relevante inspirationer – som burde være pligtlæsning for ledere i mange forskellige brancher.
Kulturen er blevet en global vækstindustri – og oplevelser sælges (med eller uden indpakning) i stadig nye sammenhænge. Også i vort eget lille land gælder det, at der aldrig før har været så mange aktive kulturforbrugere.
Men netop på den globale markedsplads siger det sig selv, at en region, der gerne vil bygge på sine egne kreative ressourcer, skal sikre gode rammebetingelser, for at det, man kunne kalde det kulturelle erhvervsliv, overhovedet kan slå igennem i andet end flygtige enkeltpræstationer.

DET HANDLER ikke kun om at skabe rammer for kultureksport – ligesom vi har stærke traditioner for at skabe gunstige rammer for eksport af smør, møtrikker, cementfabrikker, pumper og meget andet godt. Det handler også om alle de relevante muligheder for at bruge kulturverdenens evner og inspiration ude i det (øvrige) pulveriserende erhvervsliv.
I mange konkrete tilfælde vil nok så megen kreativ kraft ikke hjælpe stort, når den gamle maskinfabrik skal omstilles til nye tider. Men det er klart, at det innovative miljø, der skal sikre morgendagens leveveje i det danske samfund, i mange tilfælde vil være helt afhængige af at hente næring både fra kulturverdenen og fra den nye teknologis udviklingslaboratorier. Nye overraskende fusioner er i vente.

TILBAGE står behovet for skepsis. Et kreativt show efter den ministerielle opskrift kan – intentionerne til trods – på flere områder lægge sig som et sponsoreret vattæppe over den kunstneriske frihed og farlighed. Hvis ikke kunsten til stadighed sætter samfundet og livet til debat på tværs af læren på Bjerget og alle sponsorerne – så mister den også på sigt evnen til at inspirere til noget som helst. Og over for den trussel hjælper det ikke meget, at kulturministeren lover et uændret bevillingssystem.

mol

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu