Læsetid: 2 min.

Sæson for fusere

11. november 2006

HVAD SKAL MAN mene om politisk journalistik i Danmark efter sådan en dag, hvor en enkelt interviewbog får lov at sætte dagsordenen i fire store danske aviser - vel at mærke med fire forskellige historier? TV 2-journalist Gunilla Roijer har interviewet en række af Borgens dronninger - kvindelige toppolitikere - om politik, privatliv og lidt af hvert. Bogens udgiver har i sin markedsføring delt rundhåndet ud af kapitlerne fra bogen til avisredaktionerne.

PÅ FORSIDEN af Politiken er miljøminister Connie Hedegaard (K) parat til at gå af, hvis hun ikke får sin vilje omkring miljøet. På Berlingske Tidendes forside er det den radikale leder, Marianne Jelved, der i citater fra bogen angriber Naser Khader og siger, at han brød en aftale, da han i foråret anså en VKR-regering for mere nærliggende end en SR-regering. Jelved siger også, at hun går af som leder, hvis partiets nye projekt, løsrevet fra Socialdemokraterne, går galt. Hvad der menes med galt, er ikke nærmere defineret.

Justitsminster Lene Espersen bærer i dagbladet BT på sorg over et mistet ufødt barn, og endelig er et kapitel fra bogens interview med socialdemokraten Mette Frederiksen havnet i Ekstra Bladet. Hun fortæller, at den daværende S-formand tryglede hende om at stille op som hans afløser.

GODT BENARBEJDE af forlaget Schultz, som udgiver bogen om en uge. Men er det også interessante og væsentlige politiske historier? To af dem fusede ud i løbet af dagen.

Connie Hedegaard forklarede i går i en pressemeddelelse, at det, hun er citeret for i bogen, er et svar på, hvor hun er om fem år, og det ved Connie Hedegaard ikke. Derfor ved hun heller ikke, om hun er minister: "Det kommer fuldstændig an på, om jeg synes, jeg kan gøre en tilstrækkelig forskel og synes, at jeg kan flytte nogle dagsordener."

Med egne ord sagde Mette Frederiksen, at Lykketoft "opfordrede hende" hende til at stille op, men det er vel et spørgsmål om ord. Marianne Jelved mener, at der ikke er meget nyt i hendes udtalelser om Khader til bogen - i forhold til, hvad hun sagde i avisinterviews, da striden var på sit højeste.

PROBLEMET MED NOGLE af disse interviewbøger er både de løsrevne citater og den tidsforskydning, der sker, fra interviewet er foretaget, og til bogen udgives. Det får citaterne til at træde underligt ud af deres sammenhæng. Det må de rutinerede politikere selvfølgelig selv tage højde for, men det betyder, at den politiske debat bliver forskruet og kommer til at bygge på forklaringer og bortforklaringer og hvem sagde hvad?

Når historierne alligevel får en klangbund skyldes det, at der bliver sat ord på noget af det, vi godt ved i forvejen. At Jelved og Khader er på kollissionskurs, at Hedegaard og finansminister Thor Pedersen (V) er i permanent strid om penge til miljøet, og at Mogens Lykketoft gerne havde set Mette Frederiksen som sin afløser. Men det må kunne gøres lidt bedre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her