Læsetid: 2 min.

Sag om æresvoldtægt genoptaget tredje gang

Pakistans højesteret har suspenderet frifindelserne af fem mænd i en gruppevoldtægtssag, der har vakt forargelse verden over
29. juni 2005

"Jeg havde tre muligheder," forklarede 33-årige Mukhtaratan Mai for nylig i landsbyen Meerwala i den pakistanske provins Punjab: "Jeg kunne begå selvmord. Jeg kunne tilbringe hele resten mit liv med at græde. Eller jeg kunne udfordre dette grusomme feudale stammesamfund med dets umenneskelige skikke."

Mandag begyndte den indtil videre sidste runde i Mais kamp for oprejsning, da Pakistans Højesteret indledte hendes appelsag i Islamabad. Hendes krav er enkelt: Hun forlanger af sit lands øverste domstol, at den stadfæster de dødsdomme, som den første retsinstans - en særdomstol - har fældet over de seks mænd, som i juni 2002 udsatte hende for en lang gruppevoldtægt efter tilskyndelse fra landsbyrådet.

Efter det brutale overgreb jagtede hendes plageånder den halvnøgne Mai gennem byens gader. "Min far skammede sig så meget, at han ikke vovede at kigge på mig, da jeg for øjnene af alle landsbyboerne forsøgte at redde mig hjem," husker Mai. Til sidst forbarmede faren sig over hende, tildækkede hende og førte hende hjem.

Voldtægtsofre i Pakistan anses for umulige at giftet bort, og det er ikke usædvanligt, at skammen isolerer hele deres familie rent socialt. Men tre år efter massevoldtægten "til redning af landsbyens ære" kæmper Mai nu stadig for, at retfærdigheden skal ske fyldest. I marts omgjorde en højere ret i Lahore nemlig særdomstolens afgørelse og frifandt fem af de dømte pga. manglende beviser. Dødsstraffen til den sjette blev nedsat til livsvarigt fængsel.

"Jeg forventer samme afgørelse som ved særdomstolen", siger Mai. At landsbyrådet beordrede gruppevoldtægten mod Mai, skyldtes, at hendes bror på 12 år ansås for at have vanæret en magtfuld klan ved påstået omgang med en kvinde fra denne klan.

Traditionelle love er stadig udbredt i mange landområder i det muslimske Pakistan. Men gruppevoldtægten af Mai udløste internationalt furore og satte fokus på behandlingen af kvinder i Pakistans landbosamfund. Menneskeretsgrupper havde talt for, at Mai kunne rejse rundt i verden for at tale om pakistanske kvinders vilkår. Men regeringen nedlagde i første omgang forbud mod hendes udrejse med henvisning til, at den ville være i strid med den pakistanske stats sikkerhed. Den reelle begrundelse var snarere, at regeringen var pinligt berørt ved den negative opmærksomhed, som sagen har givet landet. De pakistanske myndigheder har således også givet en journalist fra New York Times, der nøje har beskrevet hendes sag, indrejseforbud.

I går blev udrejseforbuddet annulleret, og Mai fik sit pas tilbage. Samtidig afgjorde højesteret, at varetægtsfængslingen af voldtægtsmændene skal opretholdes. Domstolen har endnu ikke fastsat en dato for Mais afhøring i appelsagen. Skønt Mai er analfabet, har hun engageret sig i lokale og internationale menneskeretsorganisationers arbejde. Hun har desuden ladet to skoler opføre for den million kr., som er indsamlet de til hende. "Kun en bedre uddannelse til drenge og piger kan gøre klart for alle, hvilke rettigheder vi har," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her