Læsetid: 1 min.

I en sal på hospitalet

Den banebrydende engelske tv-forfatter m.m. Dennis Potters deliriske og dæmonisk morsomme tv-serie 'Den syngende detektiv' fylder 20 år
3. november 2006

"There was something odd about that journey."

Sådan lyder en typisk flertydig replik fra den kontroversielle engelske multikunstner Dennis Potters semi-selvbiografiske, vildt sindrige og uhørt ambitiøse tv-serie The Singing Detective (Den syngende detektiv). I denne måned er det 20 år siden BBC sendte det første af seriens seks timelange afsnit.

Replikken refererer egentlig til en togrejse, men kan sagtens ses som en beskrivelse af den i sandhed forunderlige færd, serien tager sin seer med på. Vores hovedperson er en midaldrende kriminalromanforfatter og lakonisk kyniker ved navn Philip Marlow(!), som indlægges med en invaliderende hudlidelse. I alle seks afsnit hopper handlingen mellem den sengebundne forfatters kamp mod læger og medpatienter på hospitalsstuen og hans af febervildelse fremkaldte forestillingsverdener isprængt traumatiske barndomsminder. Som serien skrider frem, bliver det stadig mere uklart, hvorvidt Marlow har kontrol over sin egen fortælling.

Visuel opfindsomhed

Men det har Potter fra først til sidst! Med en aldrig svigtende visuel opfindsomhed vælter han vidt forskellige virkemidler, genrer og tonearter oven i hinanden, anført af en dobbelt homage til 1940'ernes populærmusik, som sættes i nye, ildevarslende sammenhænge, og den samtidige film noirs konventioner og ikonografi, som afspejler Marlows aldeles illusionsløse livssyn.

Omsider på dvd

Den egentlige detektivhistorie udspiller sig dog på hospitalet, hvor en skarpsindig psykiater med en meget modstræbende Marlows hjælp forsøger at finde ind til den faktiske årsag til hans hudsygdom.

Potter overlod instruktionen til Jon Amiel, som fik fremragende præstationer ud af hele holdet på nær Gambon, som er direkte fænomenal i den krævende hovedrolle. Hans umanerligt udtryksfulde stemme yder Potters ypperlige replikkunst fuld retfærdighed, og får næsten Marlows sarkastiske udfald mod alt og alle til at fremstå som en selvstændig kunstart.

I 2004 udkom The Singing Detective på dvd, ikke et sekund for tidligt.

"Now, am I right, or am I right?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her