Læsetid: 3 min.

Salg af lejeboliger flopper totalt

Lejere i almennyttigt byggeri skal have frihed til at blive ejere, mener regeringen. Alligevel er kun tre ud af 542.000 almene boliger blevet solgt, siden regeringen tiltrådte 2001. Socialministeren giver 'vrangvillige og berøringsangste' boligselskaber skylden
16. oktober 2006

Det trak mange avisover-skrifter, da regeringen i 2001 søsatte et ønske om at give lejere i socialt boligbyggeri mulighed for at blive ejere. Men siden da har flagskibet ligget for anker. Kun tre ud af 542.000 almene boliger er blevet solgt. Nogle lejere og socialministeren ærgrer sig, mens boligselskaber fryder sig.

Tre beboelser i Boligfor-eningen Plantagebyen i Hjørring, Nordjylland.

Det er, hvad regeringen kan fremvise af eksempler på, at lejere i almene boliger har købt deres egen bolig, siden det for halvandet år siden blev en mulighed. Flere salg af almene boliger - blandt andet i Herlev ved København og i midtjyske Nørre-Snede - er på vej, men der er meget langt til at opfylde regeringens ambitioner.

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) forklarer det kuldsejlede flagskib med modstand fra kommuner og især boligselskaber.

"Boligorganisationerne virker vrangvillige og berø-ringsangste i forhold til salg. Det er ærgerligt, for skift fra lejer til ejer kan give en bedre beboersammensætning og dermed løfte områder," siger Kjer Hansen.

De konservatives boligordfører, Jakob Axel Nielsen, siger:

"Det virker som om, boligforeningerne ofte sætter en kæp i hjulet. Det tangerer en form for smagsdommeri, hvor boligselskaberne siger til lejerne: 'Det er slet ikke godt for jer at få foden under eget bord. I er meget bedre tjent med den solidariske, almene boligforening.'"

Øget ghettoisering?

Direktøren for Boligselska-bernes Landsforening (BL), Gert Nielsen, kalder rege-ringens forsøgsordning for salg "et ideologisk skole-ridt," og siger videre:

"Vi vil ikke afvise, at salg kan være fornuftigt, men alt tyder på, at det kun er de allermest ressourcestærke i attraktivt tæt-lav byggeri, som vil købe deres boliger. Hvis det for alvor udvikler sig, vil koncentrationen af socialt dårligt stillede vokse i det resterende almennyttige byggeri og føre til yderligere ghettoisering."

Et af eksemplerne på, at det er de bedst stillede, som vil købe gode almene boliger, finder man i Herlev vest for København. Her vil beboer-ne i tæt-lav byggeriet Sortemosen inden længe kunne købe deres attraktive boli-ger.

Seniorforsker Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut har lavet en opgørelse, som viser, at den gennemsnitlige ind-komst pr. voksen i Sortemo-sen er 274.000 kr., mens den for beboere i almene boliger over hele landet er 171.000 kr.

Om risikoen for at socialt belastede danskere og ny-danskere bliver endnu mere koncentreret i ikke solgte almene boliger siger Skifter Andersen:

"I England har de solgt lej-ligheder i sociale boligbyg-gerier i stor stil.

Erfaringen der er, at det er de bedste boliger, som bliver solgt, og at der i de resterende er en høj koncentration af sociale problemer."

Socialminister Eva Kjer Hansen medgiver, at salg af boliger i nogle tilfælde kan give bagslag, men siger også:

"Blandede ejerformer kan gøre boligområder mere attraktive for interesserede. Det er meget skuffende, at Boligselskabernes Lands-forening modarbejder selv små forsøg."

Enkeltlejere må sælge

Venstres nye boligordfører, Michael Aastrup Jensen, siger:

"I løbet af den måned jeg har været ordfører, har jeg fået cirka 20 e-mails fra lejere, som er løbet panden mod en mur i deres forsøg på at blive ejere. Det siger mig noget om, at BL med Gert Nielsen i spidsen er ude af trit med, hvad en hel del lejere og afdelinger ønsker."

Socialministeren forhandler her i efteråret med boligordførere fra Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en reform inden for den almene sektor. Her spiller ejerformer også ind.

Den radikale boligordfører, Charlotte Fischer, siger:

"Vi ønsker en reform, hvor boligselskaberne får langt større frihed til at bestemme selv. Hvis de mener, at en god måde at bekæmpe ghettodannelse på er ved at have byggerier med et mix af ejerformer, så skal de have lov til det."

Venstres ordfører, Michael Aastrup Jensen, ønsker også mere frihed til boligselskaberne. Endvidere siger han:

"Der skal gøres mere re-klame for muligheden for at købe. Derudover vil jeg kigge på, om vi ikke skal gøre det juridisk muligt for enkeltlejere at købe deres bolig. I dag skal der et flertal til i boligafdelingen, før en lejer kan købe."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her