Læsetid: 3 min.

Samfundet holder altid

Det mener vinderen i kronikkonkurrencen om sammenhængskraft. Til gengæld tvivler han på, at dansk landbrug findes om nogle få år
13. august 2005

Per Fjord havde i går taget fri fra sin 3. klasse på Tjørnegårdskolen i Roskilde for at indfinde sig på Informations redaktion, hvor han fik overrakt gavekortet til en rejse til Island af manager Karen Østerbye fra Icelandair, mens klapsalverne bragede. Det skete i Informations (u)hyggelige mødelokale på kulturgangen på fjerde sal.

Per Fjord blev færdig som lærer i 1977. Han underviser i dansk, historie og musik. Han har skrevet flere lærebøger, ligesom han har skrevet sange til Erik Grip - og sig selv. For kun fire måneder sidn udgav han sin sjette cd Tæt på.

- Hvad fik dig til at deltage i vores kronikkonkurrence?

"At jeg har skrivekløe," svarer han.

- Hvad var din første tanke om kronikemnet sammenhængskraft?

"Jeg tænkte på vores statsminister, som har brugt udtrykket. Det kan være svært at forstå, hvad han egentlig mener med det, for skaber han ikke selv usammenhængskraft?"

- Det lyder så rosenrødt, når du fremfører, at du i din klasse har syv nationer. Er det ikke at bagatellisere problemerne?

"Der er elever fra Irak, Iran, Tyrkiet, Libanon og- der er 60 procent indvandrerbørn i klassen. Jeg ved da godt, at det ikke fungerer lige godt alle steder, men det gør det jo altså heller ikke med etniske danske børn. Nogle af dem taler også et elendigt dansk sprog."

- Det er statsministeren vel også ude med riven efter?

"Jojo, men jeg har svært ved efter mange år i pædagogik at tro, at man når langt ved at slå børn oven i hovedet. Jeg tror ikke på det."

Ingen karklud

- Du skriver, at du har fået adskillige modstridende meninger fra elever og forældre om, hvordan skolen skal indrettes, og at du har fulgt dem alle til punkt og prikke-

"Det, jeg lidt ironisk udtrykker, er, at man som lærer skal lade være med at være en karklud på væggen. Man skal nok lytte, men også vide, hvad man selv vil, og hvor man vil hen. Men jeg har i det store hele aldrig haft problemer med forældre."

- Men du har problemer med landbruget?

"Ja, det må jeg nok sige."

- Men vel ikke med køerne som sådan?

"Nej, jeg er født og opvokset på landet og har selv haft landbrug."

- Men det er vel fint og demokratisk, at alle nu har råd til en lørdagskylling?

"Jeg vil ikke tilbage til før industrisamfundet. Det må vi leve med. Men jeg synes nok, man kunne producere på en mere fornuftig måde. Dog, min kronik er lige så meget en kritik af de meget frelste meninger. Jeg har mødt mange dygtige, rare og begavede mennesker i landbruget."

- De er vel under pres fra udlandet?

"Ja, nogle år endnu, men så er det et spørgsmål, om dansk landbrug overhovedet holder mere i konkurrencen med Østeuropa."

- Holder samfundet? Er du optimist eller pessimist?

"Samfundet holder altid."

- Hvad kender du til Island på forhånd?

"Som dreng havde jeg en islandsk tokrone, som jeg troede var en masse værd. Det var den ikke. Kursen var 16 øre på det tidspunkt. Nej, selvfølgelig ved jeg lidt om gejsere og vulkaner og den islandske historie og kultur, og jeg glæder mig til at se den islandske malerkunst."

Her bryder Karen Østerbye ind og anbefaler kunstmuseerne i Reykjavik og det varme vand, som der på ingen måde er lukket for. Islændingene er driftige folk, der ikke ligger under for janteloven, og kronen er blevet meget mere værd i de senere år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her