Læsetid: 3 min.

Sammen og hver for sig

7. april 2000

Jeg tror, at danskerne er blevet klar over, at
tolerance ikke er nær så nemt, som vi troede,
den gang vi ikke havde så meget brug for den.
Margrethe II, april 2000
Dronningen har talt. Lige siden Dronningen for længe siden første gang vovede sælpelsen med sin erklæring om de intolerante danskeres "dumsmarte bemærkninger", har man, når klokken slog 18 nytårsaften, af og til længtes efter nye udmeldinger af samme art. Og så skete det igen, på et tv-transmitteret pressemøde, sendt i går aftes i anledning af Monarkens forestående 60 års fødselsdag. Her besvarer Dronningen blandt andet spørgsmål om Danmark og internationalismen. En spørgelysten medarbejder fra Flensborg Avis vil vide, om Dronningen anser danskerne for et tolerant folkefærd? Svaret kan ses ovenfor. Men Dronningen fortsætter: "Bagsiden af landsbysamfundet er den der med at være sammenspist og vende ryggen til hinanden. ...(Men) hvis man gør noget ved det, så kan det gå."

Selv skabsrepublikanere må hilse Dronningens udmelding velkommen og ønske hende gennemslagskraft. Helt ud i de sandede egne, hvor den rygvendte landsbystemning stadig trives. Dér, hvor EU, Den onde Fremtid og De onde Fremmede regnes for én og samme udenlandske sammensværgelse. Og hvor tilslutningen til Dansk Folkeparti er ligefremt proportional med angsten for fremtiden og uviljen mod enhver, som ikke svarer til Morten Korchske billeder af danske mænd og kvinder.
Netop Dronningen har - som det nationales fremmeste symbolfigur - en reel chance for at nå frem med sit budskab om tolerance, om at åbne os og slippe de nye, det nye, ind. Og måske kan hun ligefrem nå ud også til dem, der har behov for at høre det. Til de mennesker, der, sat på spidsen, regner dét at spise flæskesteg juleaften for at være et sandt kristent ritual og tror at kunne løse politiske og sociale problemer med varm luft, sure læserbreve og støvet nationalromantik fra amagerhylden.

I hvert fald kan Dronningens udtalelser næppe skade, også selv om hun, i modsætning til for eksempel den engelske monark, i strengt forfatningsretslig forstand ikke har noget egentligt politisk ytringsrum. Man ville dog nødigt se statsministeren gå i rette med sin dronning i præcis denne sag. Måske kan hun ligefrem tvinge ham til at træde i karakter?
Også andre kunne med fordel gennemtænke Dronningens egen familiesituation, som på mange måder gør det indlysende rigtigt at mene som hun gør: Hendes svigerdatter, mor til hendes første barnebarn, har ikke mindst sin udstråling fra et bedårende asiatisk præg (som ejheller Informations plakatkampagne helt kunne modstå...). Videre er Dronningens mand fransk udenrigsdiplomat med en barndom i daværende Fransk Indokina, blandt andet som følge deraf taler han efter sigende flydende vietnamesisk. Til overmål er Dronningens søstre gift med henholdsvis en græker og en svensktalende tysker, og hendes mor er svensk, med fransk Bernadotteblod i årerne. At gå længere tilbage i historien og genealogien ville få det til at svimle.

Og dog er kongehuset også en meget dansk familie, som man kunne forvisse sig om via et andet tv-program onsdag aften. Klip fra forskellige kongelige sølvbryllupper og fødselsdage viste, hvordan man også dér holder taler og synger hjemmelavede fællessange, der tager gas på festens genstand. Altsammen noget, som danskere regner for yderst normalt, men som mange udlændinge finder meget mærkeligt og kun af høflighed afholder sig fra at bruge værre ord.

Høflighed befordrer nemlig fællesskab, præcis som færdselsreglerne. Og som Dronningen udtrykte det: "Hvis man var brite og kom til Danmark, måtte man jo faktisk køre i højre side af vejen." I al sin enkelhed et træffende billede. For er det ikke netop sociale færdselsregler, der er brug for? I stedet for at se accent eller religion som diskvalificerende for at cykle i trafikken, eller diskutere om folk fra Brovst også skal holde for rødt, kunne man måske forklare færdselsreglerne tydeligt, forlange, at de respekteres - og så satse på at nyde turen. Sammen og hver for sig. mlk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu