Læsetid: 2 min.

Samtidskunsten trives i Sølvgade

10. juni 2006

Informations Rasmus Bo Sørensen bebrejder uden yderligere argumentation Statens Museum for Kunst for at have svigtet dansk samtidskunst. Det er en beskyldning, vi har hørt før, men som forbliver lige ukorrekt trods de mange uovervejede gentagelser. Først og fremmest er Statens Museum for Kunst forpligtet til at favne hele 700 års kunst og altså ikke kun forskning, formidling og indsamling af den nyeste kunst. Når det så er sagt, må jeg alligevel understrege, at Statens Museum for Kunst er det museum i landet, som de sidste ti år har gjort mest for synliggørelsen af dansk samtidskunst.

Vi har siden midten af 1990'erne målrettet indkøbt en lang række hovedværker af danske samtidskunstnere, som med tiden har opnået stor international bevågenhed, eksempelvis Elmgreen & Dragset, Joachim Koester, Ann Lislegaard, Gitte Villesen, Peter Land, Henrik Plenge Jakobsen, Tal R, Kristine Roepstorff, Jesper Just, Jens Haaning og Lilibeth Cuenca Rasmussen. Et repræsentativt udvalg af samtidskunsten er altid synligt i museets ophængning af den permanente samling.

X-rummet

Allerede i 1996 viste Statens Museum for Kunst den store udstilling Elektroniske understrømme, som var den første ambitiøse kortlægning af den samtidige videokunst. Udstillingen blev til i samarbejde med både danske og internationale kunstnere, eksterne kuratorer samt Whitney Museum i New York, hvilket medvirkede til, at den fik stor eksponering herhjemme såvel som i udlandet.

Som det første museum i landet fik Statens Museum for Kunst i 2001 tilkoblet et stort og flerårigt sponsorat særskilt til at yde en ekstra indsats for samtidskunsten. Det resulterede i x-rummet, et 250 kvadratmeter stort projektrum for dansk og international samtidskunst. Hertil har vi løbende inviteret unge kunstnere til at lave projekter direkte til rummet, og museet har således aktivt medvirket til produktionen af kunstværker, som ellers aldrig ville være blevet skabt.

Indtil videre har vi vist 15 udstillinger med kunstnere som Elmgreen & Dragset, Henrik Plenge Jakobsen, Joachim Koester, Eva Koch, Lillibeth Cuenca Rasmussen, Nils Erik Gjerdevik, Tal R og Jonathan Meese, Matthew Buckingham, Elke Krystufek, Ceal Floyer , Annika von Hausswolff, Lars Nilsson, Salla Tykkä. Næste uge åbner vi en udstilling i x-rummet af den danske kunstner Jeppe Hein.

Ikke så galt endda

I foråret 2008 åbner vi desuden en omfattende forskningsbaseret udstilling med dansk og international samtidskunst, der vil præsentere et tematisk spor gennem de sidste ti års kunst.

Rasmus Bo Sørensens fine reportager fra Berlin har i den grad været en positiv overraskelse fra en avis, som de seneste år har vist sig stadig mere kræsen, hvad angår kunstanmelderi m.m. Man kan derfor kun håbe, at Information følger op med en reportagerække fra Københavns sprudlende galleriliv. For det står faktisk ikke så galt til med den danske samtidskunst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her