Læsetid: 1 min.

San Suu Kyi 60 år

Aung San Suu Kyis 60 års fødselsdag blev i går fejret verden over og markeret med krav om hendes løsladelse
20. juni 2005

For nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi adskilte søndagen sig ikke væsentligt fra andre dage i de seneste to år, hvor hun har været holdt i husarrest - forment besøg fra andre end sin læge og uden telefonkontakt med resten af verden.

Men verden over blev hendes 60 års fødselsdag fejret og markeret med krav om hendes løsladelse.

Ved hovedkvarteret for hendes parti, Nationalligaen for Demokrati (NLD), i Burmas hovedstad, Rangoon, samledes hundreder af tilhængere for at fejre hende. Sikkerhedsopbuddet var øjensynligt styrket både her og uden for hendes hjem.

10 buddhistiske munke i orange dragter sang ved morgengry i det forfaldne hovedkvarter. Og senere blev 10 hvide duer - som symbol for fred - og 60 kulørte balloner sluppet løs.

"Jeg savner hende hvert sekund," sagde den 40-årige tilhænger Ma Nyein Nyein og fortsatte:

"Jeg har fortsat en bror i fængsel. Jeg beder hver dag for, at alle politiske fanger omgående og ubetinget bliver løsladt."

Indenfor i hovedkvarteret oplæste NLD's formand, Aung Shwe, en erklæring foran omkring 400 indbudte gæster. Her lagde han op til dialog med den siddende militærjunta i landet.

"Jeg tør godt sige, at der ikke vil være nogen besværligheder i at holde en dialog med lederne af de væbnede styrker for derigennem at sikre demokrati og menneskerettigheder, som nationen vil drage fordel af," sagde han.

Verdensledere som den amerikanske præsident, George W. Bush, og udenrigsministrene fra både Tyskland og Burmas tidligere kolonimagt Storbritannien krævede Aung San Suu Kyi sat på fri fod og priste hende som et symbol på frihed.

"Hendes styrke, mod og personlige opofrelse ved at stå i spidsen for Burmas undertrykte befolkning har inspireret alle dem, som står for frihed," sagde Bush.

Også den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, Tibets spirituelle leder og FN's generalsekretær, Kofi Annan, benyttede dagen til endnu engang at kræve en løsladelse af Aung San Suu Kyi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her